Latem zdrowe miski sałatkowe mogę jeść codziennie. Ta z pomidorami i jajkiem to moja ulubiona

Latem zdrowe miski sałatkowe mogę jeść codziennie. Ta z pomidorami i jajkiem to moja ulubiona

Dodano: 
Miska sałatkowa
Miska sałatkowa Źródło: Shutterstock / ElenaVah
Lekka, kolorowa, pełna zdrowych składników. Miska sałatkowa to pomysł na pyszny posiłek. Przygotowanie całości zajmuje mniej niż kwadrans.

Miska sałatkowa to rodzaj sałatki. Nie mieszasz jednak składników, a układasz je apetycznie na talerzu czy w misce. Potem polewasz ulubionym dressingiem i gotowe. To danie ekspresowe, a wygląda i smakuje niczym z drogich barów sałatkowych. Ja po takie rozwiązanie sięgam często latem, kiedy mam pod ręką dużo świeżych, sezonowych warzyw.

Jak zrobić miskę sałatkową z pomidorami, jajkiem i awokado?

Patent jest prosty: pokrój składniki, ułóż na talerzu i polej sosem. Ja do misek sałatkowych obowiązkowo dorzucam jeszcze jakieś ziarenka lub orzechy. W tym przepisie to sezam, ale może być też czarnuszka, sprawdzą się również pestki słonecznika, dyni, orzeszki piniowe czy orzechy włoskie.

Przepis: Miska sałatkowa z pomidorami, awokado i jajkiem

Pomysł na zdrowy, lekki posiłek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
795

Składniki

  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 awokado
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 jajko na mięko
  • 3 liście sałaty
  • 1 łyżka nasion sezamu

na dressing:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówW misce ułóż liście sałaty, pokrojone awokado, połówki jajka, pokrojone pomidorki, ogórki.
  2. Doprawianie sałatkiSkładniki na dressing wymieszaj. Posyp sałatkę sezamem i polej sosem.

Inne pomysły na miski sałatkowe

Miska sałatkowa to prosty pomysł na lekkie danie i co najważniejsze: za każdym razem możesz nieco zmieniać kompozycję i dodatki. W ramach inspiracji podrzucam kilka takich pomysłów na składniki miski sałatkowej.

  • Sałata rzymska, grillowany kurczak, ciecierzyca, pomidorki koktajlowe, ogórek, pestki słonecznika, dressing jogurtowo-czosnkowy.
  • Szpinak baby, pieczony łosoś, awokado, mango, ogórek, dressing z soku limonki i oliwy.
  • Mieszanka sałat, ser feta, arbuz, oliwki, cebula czerwona, prażone pestki dyni, dressing z oliwy i octu balsamicznego.
  • Rukola, grillowane krewetki, pomidorki, awokado, kiełki, dressing z oliwy i czosnku.
  • Sałata lodowa, jajko na twardo, tuńczyk, kukurydza, fasolka czerwona, czarny sezam, dressing musztardowo-miodowy.
  • Kapusta pekińska, pieczona dynia, ciecierzyca, pestki dyni, pestki słonecznika, ser feta, dressing tahini z cytryną.
  • Szpinak, pieczony batat, czarna fasola, awokado, pomidorki, dressing limonkowo-kolendrowy.
  • Mieszanka sałat, grillowany indyk, truskawki, orzechy włoskie, ser kozi, dressing miodowo-musztardowy.

Czytaj też:
Ścieram ziemniaki, dokładam trzy tanie składniki i robię pyszne danie. Te kluski podaję z okrasą
Czytaj też:
Weź pieczarki, makaron i jeden aromatyczny dodatek. Genialny posiłek w 15 minut