Większość przepisów na tarty uwzględnia przygotowanie kruchego ciasta, które po lekkim podpieczeniu przykrywane jest słodkim lub wytrawnym farszem. Tarta flambee pod względem wyglądu przypomina włoską pizzę, jednak jest o wiele szybsza w przygotowaniu, bo ciasto nie wymaga wyrastania.
Co to jest Tarte flambée (flammkuchen)?
Tarta flambee, inaczej flammkuchen, to potrawa kuchni alzackiej z kilku bardzo prostych składników. Na placek z mąki pszennej (najlepiej typu 00) wykładana jest śmietana, cebula i boczek. Tak przygotowana francuska pizza trafia do mocno nagrzanego piekarnika. Cieniutkie, chrupiące ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.
Wskazówka: niektóre przepisy na ciasto alzackie uwzględniają dodanie drożdży i wówczas musi ono zostać odstawione na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Robiąc ciasto z poniższego przepisu, wystarczy je odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie można przygotować sos i dodatki.
Jak zrobić tartę flambee?
Przygotowanie ciasta i dodatków do francuskiej pizzy nie wymaga żadnego wysiłku. Ciasto wyrabiam ręcznie przez 10 minut (możesz również wyrobić ciasto robotem kuchennym). Sos i dodatki również przygotujesz szybko i łatwo – wystarczy pokroić cebulę i boczek, doprawić sos i można przystąpić do formowania placka.
Z poniższych proporcji składników przygotujesz dużą tartę flambee na blasze z wyposażenia piekarnika lub dwie mniejsze tarty na średniej wielkości kamieniu do pieczenia pizzy.
Tarta flambee powinna być pieczona w wysokiej temperaturze. Nastawiam piekarnik na 250 stopni Celsjusza, blachę z wyposażenia piekarnika odwracam do góry dnem i ustawiam na 4 poziomie, a następnie mocno nagrzewam. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, układam dodatki i za pomocą cienkiej deski do krojenia przenoszę oraz zsuwam na nagrzaną blachę.
Przepis: Tarta flambee
To pyszna i szybka alternatywę dla pizzy.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 464 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej typu 00
- 100 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 200 ml gęstej śmietany 18%
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaMąkę przesiej razem z solą do miski lub na stolnicę. Dodaj olej oraz stopniowo wlewaj letnią wodę, mieszając składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą lub przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu.
- Przygotowanie dodatkówŚmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową (opcjonalnie) oraz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: smak sosu możesz wzbogacić, dodając również np. oregano, rozmaryn lub majeranek. Boczek pokrój w cienkie słupki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub drobno posiekaj.
- WykonanieRozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek. Rozsmaruj sos i ułóż cebulę oraz boczek. Wskazówka: oprócz uwzględnionych w przepisie dodatków możesz również ułożyć na cieście np. starty na tarce żółty ser, ser pleśniowy lub pokrojone na bardzo cienkie plasterki pieczarki.
- PieczeniePiecz tartę przez 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Jak i z czym podawać tartę flambee?
Tartę flambee najlepiej podawać od razu po wyjęciu z pieca – gorącą, z chrupiącymi brzegami i roztopionym serem. To danie doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezie, lekki lunch lub kolacja w towarzystwie znajomych. Tradycyjnie serwuje się ją pokrojoną na prostokąty lub nieregularne kawałki. To danie idealne do dzielenia się. Jako dodatek świetnie sprawdzi się lekka sałatka z rukoli lub miksu sałat z delikatnym winegretem.
Czytaj też:
Nadziewam naleśniki dwoma popularnymi składnikami. Są idealne na kolację i przekąskęCzytaj też:
Prosta, pożywna zapiekanka jak u mamy. Przygotujesz ją z kilku tanich składników