Francuska pizza z 3 dodatkami gotowa w 30 minut. Spróbuj, a jej smak zapamiętasz na długo

Francuska pizza z 3 dodatkami gotowa w 30 minut. Spróbuj, a jej smak zapamiętasz na długo

Dodano: 
Tarta flambee
Tarta flambee Źródło: Shutterstock / bonchan
Z kilku tanich składników robię francuską pizzę. To potoczna nazwa tarty flambée, która zachwyca smakiem i aromatem. Przepis jest prosty, a chrupiący placek z kremowym sosem jest wyjątkowo smaczna.

Większość przepisów na tarty uwzględnia przygotowanie kruchego ciasta, które po lekkim podpieczeniu przykrywane jest słodkim lub wytrawnym farszem. Tarta flambee pod względem wyglądu przypomina włoską pizzę, jednak jest o wiele szybsza w przygotowaniu, bo ciasto nie wymaga wyrastania.

Co to jest Tarte flambée (flammkuchen)?

Tarta flambee, inaczej flammkuchen, to potrawa kuchni alzackiej z kilku bardzo prostych składników. Na placek z mąki pszennej (najlepiej typu 00) wykładana jest śmietana, cebula i boczek. Tak przygotowana francuska pizza trafia do mocno nagrzanego piekarnika. Cieniutkie, chrupiące ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Wskazówka: niektóre przepisy na ciasto alzackie uwzględniają dodanie drożdży i wówczas musi ono zostać odstawione na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Robiąc ciasto z poniższego przepisu, wystarczy je odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie można przygotować sos i dodatki.

Jak zrobić tartę flambee?

Przygotowanie ciasta i dodatków do francuskiej pizzy nie wymaga żadnego wysiłku. Ciasto wyrabiam ręcznie przez 10 minut (możesz również wyrobić ciasto robotem kuchennym). Sos i dodatki również przygotujesz szybko i łatwo – wystarczy pokroić cebulę i boczek, doprawić sos i można przystąpić do formowania placka.

Z poniższych proporcji składników przygotujesz dużą tartę flambee na blasze z wyposażenia piekarnika lub dwie mniejsze tarty na średniej wielkości kamieniu do pieczenia pizzy.

Tarta flambee powinna być pieczona w wysokiej temperaturze. Nastawiam piekarnik na 250 stopni Celsjusza, blachę z wyposażenia piekarnika odwracam do góry dnem i ustawiam na 4 poziomie, a następnie mocno nagrzewam. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, układam dodatki i za pomocą cienkiej deski do krojenia przenoszę oraz zsuwam na nagrzaną blachę.

Przepis: Tarta flambee

To pyszna i szybka alternatywę dla pizzy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
464 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typu 00
  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę przesiej razem z solą do miski lub na stolnicę. Dodaj olej oraz stopniowo wlewaj letnią wodę, mieszając składniki łyżką, a następnie wyrób jednolite, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą lub przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu.
  2. Przygotowanie dodatkówŚmietanę wymieszaj z gałką muszkatołową (opcjonalnie) oraz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: smak sosu możesz wzbogacić, dodając również np. oregano, rozmaryn lub majeranek. Boczek pokrój w cienkie słupki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub drobno posiekaj.
  3. WykonanieRozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek. Rozsmaruj sos i ułóż cebulę oraz boczek. Wskazówka: oprócz uwzględnionych w przepisie dodatków możesz również ułożyć na cieście np. starty na tarce żółty ser, ser pleśniowy lub pokrojone na bardzo cienkie plasterki pieczarki.
  4. PieczeniePiecz tartę przez 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Jak i z czym podawać tartę flambee?

Tartę flambee najlepiej podawać od razu po wyjęciu z pieca – gorącą, z chrupiącymi brzegami i roztopionym serem. To danie doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezie, lekki lunch lub kolacja w towarzystwie znajomych. Tradycyjnie serwuje się ją pokrojoną na prostokąty lub nieregularne kawałki. To danie idealne do dzielenia się. Jako dodatek świetnie sprawdzi się lekka sałatka z rukoli lub miksu sałat z delikatnym winegretem.

Czytaj też:
Nadziewam naleśniki dwoma popularnymi składnikami. Są idealne na kolację i przekąskę
Czytaj też:
Prosta, pożywna zapiekanka jak u mamy. Przygotujesz ją z kilku tanich składników