Nadziewam naleśniki dwoma popularnymi składnikami. Są idealne na kolację i przekąskę

Nadziewam naleśniki dwoma popularnymi składnikami. Są idealne na kolację i przekąskę

Dodano: 
Pożywne naleśniki
Pożywne naleśniki Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Naleśniki zwykle serwowane są na słodko, jednak równie dobrze smakują w słonej wersji. Dziś jeden z prostszych pomysłów na pożywny, wytrawny farsz do naleśników. Wystarczy wyłożyć na nie dwa popularne składniki i złożyć.

Jeśli macie ochotę na smaczną przekąskę czy kolację, możecie je skonstruować na bazie naleśników. Ten cienki placek to taka podstawa, obudowa do farszu, który stanowi o wartości odżywczej i pożywności przygotowywanej potrawy. Moje dzisiejsze naleśniki będą ulepszoną wersją kanapek. Ulepszoną, bo zamiast pieczywa, użyję do ich przygotowania właśnie naleśników.

Pomysły na wytrawny farsz do naleśników

Wytrawny farsz do naleśników można przygotować z różnych składników. Oto kilka pomysłów:

  • Szpinak podduszony z cebulą, wymieszany z serem twarogowym, ricottą lub fetą;
  • Pieczarki podduszone z cebulą, wymieszane z żółtym serem;
  • Pierś z kurczaka podsmażona z warzywami, np. cebulą, cukinią, papryką;
  • Kawałki łososia wędzonego wymieszane z ricottą;
  • Gotowane ziemniaki rozgniecione z twarogiem, wymieszane z zeszkloną cebulą.

Jak zrobić naleśniki z serem i szynką?

Naleśniki z serem i szynką to jedna z najprostszych, wytrawnych propozycji. Wszak składniki te mamy zazwyczaj pod ręką, tylko najczęściej kładziemy je na kanapkach. Wystarczy je jednak rozdrobnić, by zamieniły się w pyszne nadzienie. Ser żółty najlepiej jest zetrzeć na dużych oczkach, a plasterki szynki pokroić w paski.

Przepis: Naleśniki z serem i szynką

Wytrawne naleśniki z serem i szynką na pożywną przekąskę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na nadzienie:

  • 150 g szynki gotowanej w plasterkach
  • 200 g startego żółtego sera
  • 150 g kremowego twarożku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Jeśli ciasto jest mało płynne, dodaj do niego trochę wody i dokładnie wymieszaj. Usmaż cienkie naleśniki.
  2. Nadziewanie naleśnikówPlasterki szynki pokrój w paski. Każdy naleśnik posmaruj cienko twarożkiem, posyp startym serem. Na jednej stronie ułóż paski szynki. Z naleśnika uformuj krokiet, ewentualnie zwiń go w rulon lub złóż na cztery. W ten sam sposób zużyj pozostałe składniki.

Naleśniki z serem i szynką na ciepło

Naleśniki z serem i szynką będą jeszcze smaczniejsze, gdy podacie je na ciepło. Wtedy ser się upłynni i zamieni w pyszną, ciągnącą masę. Naleśniki można podgrzać na patelni z olejem lub na blasze w piekarniku. Pierwsze będą chrupiące, drugie lżejsze dla żołądka. Wybierzcie swoją ulubioną wersję.

Czytaj też:
Puszysty naleśnik zamieniam w deser marzeń. Wystarczy prosty zabieg i dwa dodatki
Czytaj też:
Te naleśniki z wytrawnym farszem zachwycają smakiem i chrupkością. Podasz je na obiad lub kolację