Do przygotowania tej wyjątkowej sałatki nie potrzeba wielu składników. Bazę potrawy stanowi drobno pokrojony (opcjonalnie starty na tarce) kalafior, którego smak podbijam dwoma dodatkami. No i plusem przepisu jest to, że kalafior jest surowy.
Czy kalafior spożywany na surowo jest zdrowy?
W Polsce najczęściej spożywa się różyczki kalafiora poddawane obróbce termicznej, jednak gotowane i pieczone warzywo traci sporo składników odżywczych m.in. witaminy C. Surowy kalafior jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny – ma słodki smak z orzechową nutą.
Warto jednak wiedzieć, że surowy kalafior może u niektórych osób wywoływać dolegliwości gastryczne. Spożywanie tego warzywa bez obróbki termicznej nie jest zalecane m.in. dla osób z wrażliwym układem pokarmowym oraz schorzeniami żołądka i jelit.
Jak zrobić sałatkę z surowego kalafiora?
Żeby sałatka z surowego kalafiora była smaczna i zdrowa, trzeba wybrać świeże warzywo. Wybieram średniej wielkości, śnieżnobiałego kalafiora, bez brązowych, czarnych i żółtych plam. Oznaką świeżości warzywa są jędrne, zielone liście. Zwracam też uwagę na zapach – jeżeli kalafior pachnie stęchlizną lub ma chemiczny zapach, to rezygnuję z jego zakupu.
Surowy kalafior to główny składnik chrupiącej sałatki, do której dodaję również słodką kukurydzę oraz natkę pietruszki. Smak sałatki wzbogacam sosem na bazie jogurtu naturalnego, soku z cytryny i ziół. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków i sosów do sałatki z surowego kalafiora.
Przepis: Sałatka z surowego kalafiora
Pyszna i zdrowa przekąska na różne okazje.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 92 w każdej porcji
Składniki
- 1 średni kalafior
- 1 mała puszka kukurydzy
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Na sos:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKalafior podziel na różyczki, starannie umyj, osusz na papierowym ręczniku i drobno posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi. Wskazówka: jogurt możesz zastąpić śmietaną 18 lub 12%, a także śmietaną i majonezem (w dowolnych proporcjach).
- WykonanieDodaj do miski pokrojonego kalafiora, kukurydzę, połowę natki pietruszki oraz sos, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj. Resztą natki pietruszki posyp wierzch sałatki.
Sałatkę z surowego kalafiora podaję lekko schłodzoną.
Opcjonalne dodatki i sosy do sałatki z surowego kalafiora
Do sałatki z surowego kalafiora dodaję również m.in. surowe brokuły, jabłko, pora, selera naciowego i kolorową paprykę. Sałatka w wersji podstawowej oraz z dodatkami doskonale komponuje się z różnymi sosami. Oto kilka najciekawszych propozycji:
- sos jogurtowo-czosnkowy – 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz,
- sos winegret z octem balsamicznym – 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz,
- sos miodowo-musztardowy – 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.
Czytaj też:
Pokochasz tę ekspresową sałatkę. Wypróbuj prosty przepis na zdrową przekąskę, która ma 130 latCzytaj też:
Kroję kapustę pekińską i dorzucam kilka prostych dodatków. Ta lekka sałatka jest idealna na kolację