Już nigdy nie ugotujesz kalafiora! Ta chrupiąca i zdrowa sałatka zaskakuje smakiem

Już nigdy nie ugotujesz kalafiora! Ta chrupiąca i zdrowa sałatka zaskakuje smakiem

Dodano: 
Sałatka z kalafiora
Sałatka z kalafiora Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Sałatka z surowego kalafiora to chrupiąca propozycja na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska oraz dodatek do różnych dań obiadowych.

Do przygotowania tej wyjątkowej sałatki nie potrzeba wielu składników. Bazę potrawy stanowi drobno pokrojony (opcjonalnie starty na tarce) kalafior, którego smak podbijam dwoma dodatkami. No i plusem przepisu jest to, że kalafior jest surowy.

Czy kalafior spożywany na surowo jest zdrowy?

W Polsce najczęściej spożywa się różyczki kalafiora poddawane obróbce termicznej, jednak gotowane i pieczone warzywo traci sporo składników odżywczych m.in. witaminy C. Surowy kalafior jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny – ma słodki smak z orzechową nutą.

Warto jednak wiedzieć, że surowy kalafior może u niektórych osób wywoływać dolegliwości gastryczne. Spożywanie tego warzywa bez obróbki termicznej nie jest zalecane m.in. dla osób z wrażliwym układem pokarmowym oraz schorzeniami żołądka i jelit.

Jak zrobić sałatkę z surowego kalafiora?

Żeby sałatka z surowego kalafiora była smaczna i zdrowa, trzeba wybrać świeże warzywo. Wybieram średniej wielkości, śnieżnobiałego kalafiora, bez brązowych, czarnych i żółtych plam. Oznaką świeżości warzywa są jędrne, zielone liście. Zwracam też uwagę na zapach – jeżeli kalafior pachnie stęchlizną lub ma chemiczny zapach, to rezygnuję z jego zakupu.

Surowy kalafior to główny składnik chrupiącej sałatki, do której dodaję również słodką kukurydzę oraz natkę pietruszki. Smak sałatki wzbogacam sosem na bazie jogurtu naturalnego, soku z cytryny i ziół. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków i sosów do sałatki z surowego kalafiora.

Przepis: Sałatka z surowego kalafiora

Pyszna i zdrowa przekąska na różne okazje.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
92 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKalafior podziel na różyczki, starannie umyj, osusz na papierowym ręczniku i drobno posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt naturalny z sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi. Wskazówka: jogurt możesz zastąpić śmietaną 18 lub 12%, a także śmietaną i majonezem (w dowolnych proporcjach).
  3. WykonanieDodaj do miski pokrojonego kalafiora, kukurydzę, połowę natki pietruszki oraz sos, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj. Resztą natki pietruszki posyp wierzch sałatki.

Sałatkę z surowego kalafiora podaję lekko schłodzoną.

Opcjonalne dodatki i sosy do sałatki z surowego kalafiora

Do sałatki z surowego kalafiora dodaję również m.in. surowe brokuły, jabłko, pora, selera naciowego i kolorową paprykę. Sałatka w wersji podstawowej oraz z dodatkami doskonale komponuje się z różnymi sosami. Oto kilka najciekawszych propozycji:

  • sos jogurtowo-czosnkowy – 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz,
  • sos winegret z octem balsamicznym – 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz,
  • sos miodowo-musztardowy – 2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.

Czytaj też:
Pokochasz tę ekspresową sałatkę. Wypróbuj prosty przepis na zdrową przekąskę, która ma 130 lat
Czytaj też:
Kroję kapustę pekińską i dorzucam kilka prostych dodatków. Ta lekka sałatka jest idealna na kolację