Kroję kapustę pekińską i dorzucam kilka prostych dodatków. Ta lekka sałatka jest idealna na kolację

Kroję kapustę pekińską i dorzucam kilka prostych dodatków. Ta lekka sałatka jest idealna na kolację

Dodano: 
Sałatka z kapusty pekińskiej z jajkiem
Sałatka z kapusty pekińskiej z jajkiem Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Sałatka na kolację to zawsze dobry wybór. Ja często robię sałatki na bazie kapusty pekińskiej: są lekkie, zdrowe i można je przyrządzić na wiele sposobów. Dziś mam ochotę na taką sałatkę z jajkiem.

Kapusta pekińska to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw sałatkowych. Jeśli masz w domu kapustę pekińską, to można powiedzieć, że masz sałatkę. Mój przepis na sałatkę z jajkiem jest bardzo prosty, a przygotowanie całości, jeśli masz wcześniej ugotowane jajka, zajmie dosłownie kilka chwil.

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z jajkiem?

Ta sałatka to przede wszystkim dużo kapusty pekińskiej, sporo gotowanych jajek, ale też słodka kukurydza z puszki, czerwone pomidorki koktajlowe, które dodadzą nie tylko smaku, ale i koloru i dużo zieleniny: tym razem stawiam na świeży koperek i lekko pikantny szczypiorek. Wszystko mieszam z najprostszym dressingiem i można się zajadać.

Rada: jeśli zależy ci na bardziej sycącej sałatce, zamiast sosu na bazie oliwy, możesz zrobić prosty sos majonezowy. Wymieszaj pół na pół majonez z gęstym jogurtem, dopraw solą i pieprzem, do takiego sosu możesz też zetrzeć odrobinę skórki z cytryny albo limonki. W przypadku robieniu sosu na bazie majonezu i jogurtu posiekany szczypiorek i koperek możesz od razu wymieszać z sosem i dopiero wymieszać z kapustą, jajkami i pomidorkami.

Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej z jajkiem

Lekka i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
262 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 4 ugotowane jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 pęczek szczypiorku

na dressing:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę posiekaj, jajka pokrój, kukurydzę odsącz z zalewy, szczypior i koperek pokrój drobno, pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Składniki na dressing wymieszaj.
  2. Robienie sałatkiPrzełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj z dressingiem

Inne pomyły na sałatkę z jajkiem

Skład tej sałatki z kapusty pekińskiej możesz modyfikować, w zależności od tego, co akurat masz w lodówce i w kuchni. Do sałatki z jajkiem można śmiało dołożyć np. tarty lub pokrojony w kostkę żółty ser, ser feta, ale też kawałki kurczaka (pieczonego, gotowanego lub smażonego) czy szynkę.

Do sałatki możesz też wkroić inne warzywa. Ja często mam w domu seler naciowy, lubię też kolorową paprykę. Sprawdzą się też inne warzywa z puszki, np. fasolka czy groszek. Sałatkę można też posypać chrupiącymi, rumianymi grzankami.

Czytaj też:
Plastry mięsa obłóż prostymi dodatkami. To soczyste danie z piekarnika pokocha cała rodzina
Czytaj też:
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków to u mnie hit od lat. Danie jest o niebo lepsze od zwykłych placków