Kapusta pekińska to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw sałatkowych. Jeśli masz w domu kapustę pekińską, to można powiedzieć, że masz sałatkę. Mój przepis na sałatkę z jajkiem jest bardzo prosty, a przygotowanie całości, jeśli masz wcześniej ugotowane jajka, zajmie dosłownie kilka chwil.
Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej z jajkiem?
Ta sałatka to przede wszystkim dużo kapusty pekińskiej, sporo gotowanych jajek, ale też słodka kukurydza z puszki, czerwone pomidorki koktajlowe, które dodadzą nie tylko smaku, ale i koloru i dużo zieleniny: tym razem stawiam na świeży koperek i lekko pikantny szczypiorek. Wszystko mieszam z najprostszym dressingiem i można się zajadać.
Rada: jeśli zależy ci na bardziej sycącej sałatce, zamiast sosu na bazie oliwy, możesz zrobić prosty sos majonezowy. Wymieszaj pół na pół majonez z gęstym jogurtem, dopraw solą i pieprzem, do takiego sosu możesz też zetrzeć odrobinę skórki z cytryny albo limonki. W przypadku robieniu sosu na bazie majonezu i jogurtu posiekany szczypiorek i koperek możesz od razu wymieszać z sosem i dopiero wymieszać z kapustą, jajkami i pomidorkami.
Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej z jajkiem
Lekka i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 262 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 4 ugotowane jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 pęczka koperku
- 1 pęczek szczypiorku
na dressing:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę posiekaj, jajka pokrój, kukurydzę odsącz z zalewy, szczypior i koperek pokrój drobno, pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki. Składniki na dressing wymieszaj.
- Robienie sałatkiPrzełóż wszystkie składniki do miski i wymieszaj z dressingiem
Inne pomyły na sałatkę z jajkiem
Skład tej sałatki z kapusty pekińskiej możesz modyfikować, w zależności od tego, co akurat masz w lodówce i w kuchni. Do sałatki z jajkiem można śmiało dołożyć np. tarty lub pokrojony w kostkę żółty ser, ser feta, ale też kawałki kurczaka (pieczonego, gotowanego lub smażonego) czy szynkę.
Do sałatki możesz też wkroić inne warzywa. Ja często mam w domu seler naciowy, lubię też kolorową paprykę. Sprawdzą się też inne warzywa z puszki, np. fasolka czy groszek. Sałatkę można też posypać chrupiącymi, rumianymi grzankami.
Czytaj też:
Plastry mięsa obłóż prostymi dodatkami. To soczyste danie z piekarnika pokocha cała rodzinaCzytaj też:
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków to u mnie hit od lat. Danie jest o niebo lepsze od zwykłych placków