Pokochasz tę ekspresową sałatkę. Wypróbuj prosty przepis na zdrową przekąskę, która ma 130 lat

Pokochasz tę ekspresową sałatkę. Wypróbuj prosty przepis na zdrową przekąskę, która ma 130 lat

Dodano: 
Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf Źródło: Shutterstock / Food Via Lenses
Są takie potrawy, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, a jedną z nich jest sałatka Waldorf. Przepis powstał blisko 130 lat temu i zyskał miano kultowego. Ta sałatka to zdrowa i sycąca przekąska.

Przepis na sałatkę Waldorf powstał w 1896 roku w legendarnej restauracji Hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku i początkowo nie uwzględniał orzechów włoskich. Chrupiące orzechy dodano do sałatki nieco później, dzięki czemu zyskała nie tylko na smaku, ale także wartościach odżywczych. Na bazie oryginalnego przepisu powstały także inne wersje sałatki Waldorf np. z dodatkiem smażonego lub pieczonego mięsa drobiowego oraz lżejszych wersji sosu majonezowego (np. sosu na bazie jogurtu greckiego). Jak zapraszam po mój przepis na tę obłędną sałatkę.

Jak zrobić sałatkę Waldorf?

Sałatka Waldorf jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy pokroić składniki, wymieszać je z sosem i wyłożyć na liście szpinaku, którymi zastępuję tradycyjnie dodawaną do sałatki Waldorf zieloną sałatę. Możesz dopasować rodzaj zieleniny do indywidualnych preferencji, dodając do sałatki np. mieszankę kilku sałat lub szpinak i aromatyczną roszponkę bądź rukolę.

Do sałatki polecam wybrać duże, soczyste winogrona bezpestkowe oraz twarde jabłka o kwaśnym lub słodko-kwaśnym smaku (np. odmiany Granny Smith, Red Delicious, Gold Delicious). Robiąc sałatkę Waldorf, najczęściej używam ciemnych winogron oraz zielonych i czerwonych jabłek, które sprawiają, że sałatka staje się bardziej kolorowa.

Wskazówka: sałatka będzie bardziej chrupiąca, jeżeli dodasz do niej większe kawałki orzechów.

Przepis: Sałatka Waldorf

Pełna smaku i wartości odżywczych sałatka owocowo-warzywna z orzechową nutą.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
309 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 350 g winogron bezpestkowych
  • 2 średnie jabłka zielone
  • 1 średnie jabłko czerwone
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na sos:

  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówJabłka, winogrona, szpinak i seler naciowy umyj oraz osusz. Zielone jabłka pokrój w kostkę lub słupki. Czerwone jabłko pokrój w półplasterki. Skrop jabłka sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Obierz seler naciowy z twardych włókien i pokrój na plasterki. Winogrona przekrój na pół.
  2. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj śmietanę i majonez. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: możesz również przygotować słodki sos do sałatki Waldorf na bazie śmietany Crème fraîche oraz odrobiny cukru lub miodu.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce umieść pokrojone w kostkę i półplasterki jabłka, selera naciowego, winogrona oraz orzechy. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj.
  4. ChłodzeniePrzykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 10 minut do lodówki.

Sałatkę Waldorf serwuję na wyłożonych szpinakiem talerzach. Wskazówka: możesz udekorować porcje potrawy kawałkami orzechów, a także suszonymi owocami np. rodzynkami lub żurawiną.

Dlaczego warto włączyć sałatkę Waldorf do swojej diety?

Sałatka Waldorf na liściach szpinaku to nie tylko pyszna, ale także zdrowa i sycąca przekąska. Szpinak, jabłka, seler naciowy, winogrona oraz orzechy są bogate w witaminy, minerały i naturalne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Sałatka stanowi również źródło błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i zapewnia długie uczucie sytości.

Czytaj też:
Najlepszą surówkę robię z samej kapusty pekińskiej. Sekretem jest ekspresowy sos
Czytaj też:
Ta szybka sałatka makaronowa z szynką jest idealna na kolację. Składniki każdy ma w domu