Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotujesz w 10 minut. Patent na szybką, ciepłą kolację

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotujesz w 10 minut. Patent na szybką, ciepłą kolację

Dodano: 
Kieszonki z cista francuskiego z szynką i serem
Kieszonki z cista francuskiego z szynką i serem Źródło: Shutterstock / kholywood
Chrupiące ciasto z wytrawnymi dodatkami to szybka i sycąca potrawa. Kieszonki z ciasta francuskiego smakują wybornie bez dodatków oraz z różnymi sosami.

Pyszne kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem to ekspresowy w przygotowaniu posiłek z zaledwie 3 składników. Doprawione ziołami i polane ketchupem przypominają w smaku pizzę, a są gotowe w 30 minut.

Jak zrobić kieszonki z ciasta francuskiego?

Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania zachwycających smakiem kieszonek z wytrawnym farszem, to schłodzone ciasto francuskie, szynka, łatwo topiący się ser w kawałku lub plastrach, odrobina ziół i 10 minut wolnego czasu na pokrojenie składników nadzienia i uformowanie kieszonek.

Wskazówka: wierzch kieszonek możesz posypać przed pieczeniem różnymi ziołami i przyprawami, sezamem oraz nasionami czarnuszki.

Przepis: Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Pyszna wytrawna przekąska ratuje sytuację, gdy szybko trzeba zrobić coś pysznego do jedzenia dla domowników lub gości.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
424 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ciasto francuskie XXL (375 g)
  • 250 g szynki
  • 250 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano
  • Dodatkowo
  • 1 jajko do posmarowania kieszonek przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSzynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. WykonanieCiasto francuskie podziel je na kwadraty o boku 10 cm. Na połowie ciasta zrób niewielkie nacięcia. Na cieście bez nacięć ułóż porcję sera i szynki, posyp oregano (opcjonalnie), przykryj farsz częścią ciasta z nacięciami i zlep brzegi.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż kieszonki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 minut.

Jak podawać kieszonki z ciasta francuskiego?

Kieszonki z ciasta francuskiego podaję na ciepło z dodatkiem sosów i dipów np. ketchupu, sosu czosnkowego, sosu jogurtowo ziołowego oraz sosu słodko-kwaśnego. Chrupiące kieszonki doskonale smakują również na zimno – świetnie sprawdzają się jako wytrawna przekąska pomiędzy posiłkami. Wskazówka: ostygnięte kieszonki możesz podgrzać w mikrofalówce lub piekarniku.

Inne wersje nadzienia do wytrawnych kieszonek z ciasta francuskiego

Szynka i ser to jedna z wielu propozycji na nadzienie do wytrawnych kieszonek. W cieście francuskim możesz również zapiec m.in.:

  • farsz ze szpinaku i sera mozzarella,
  • gęsty sos pomidorowy z mięsem mielonym i warzywami,
  • parówki, kiełbasę lub kabanosy i żółty ser,
  • podsmażone z cebulą pieczarki,
  • ugotowaną i podsmażoną z cebulą kiszoną kapustę (dobrze sprawdzi się też gęsty bigos lub kapusta zasmażana),
  • pokrojoną w małą kostkę, doprawioną ulubionymi przyprawami i podsmażoną z warzywami (np. cebulą, papryką i czosnkiem) pierś z kurczaka,
  • kilka rodzajów sera (np. ser mozzarella, ser camembert, ser cheddar i ser gorgonzola).

Czytaj też:
Tanie warzywo kroję w prążki i zapiekam z tartym serem. Genialna przekąska i dodatek do obiadu
Czytaj też:
Włoskie roladki zachwycą każdego. Nie uwierzysz, jak łatwo i tanio zrobić tę idealną przekąskę