Włoskie roladki zachwycą każdego. Nie uwierzysz, jak łatwo i tanio zrobić tę idealną przekąskę

Włoskie roladki zachwycą każdego. Nie uwierzysz, jak łatwo i tanio zrobić tę idealną przekąskę

Dodano: 
Roladki z ciasta na pizzę
Roladki z ciasta na pizzę Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szukasz przepisu na szybką, tanią i przepyszną przekąskę? Roladki z ciasta na pizzę zachwycą twoją rodzinę i gości. Przygotujesz je do pieczenia w 15 minut.

Kuchnia włoska zachwyca prostotą i bogatym smakiem. Roladki z ciasta na pizzę nie wymagają wiele pracy, a smakują fenomenalnie i w mig znikają ze stołu. Do ich przygotowania używam gotowego ciasta drożdżowego, które wystarczy ogrzać do temperatury pokojowej i rozwałkować.

Dlaczego warto przygotować roladki z ciasta na pizzę?

Roladki z ciasta na pizzę to wyśmienita przekąska na co dzień i od święta. Świetnie smakują tuż po przygotowaniu oraz na zimno, więc można nimi zastąpić drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a także podać podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Użycie gotowego ciasta na pizzę to opcja dla szukających prostych i szybkich rozwiązań. Jeżeli masz więcej wolnego czasu, to możesz zrobić puszyste roladki z domowego ciasta drożdżowego na bazie mąki, drożdży, ciepłej wody, soli i oliwy z oliwek.

Kupując gotowe ciasto na pizzę, sprawdzam skład. Im krótszy, tym lepiej. Ostatnio natrafiłem w jednym z supermarketów na ciasto do pizzy sprzedawane w kulkach. Kupiłem je z czystej ciekawości i muszę przyznać, że niewiele różniło się od ciasta przygotowanego w domu. Pamiętaj, że ciasto na pizzę trzeba ogrzać przed faszerowaniem – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem przekąski.

Jak zrobić roladki z ciasta na pizzę?

Moja rodzina uwielbia roladki z ciasta na pizzę faszerowane prostym nadzieniem na bazie pomidorów, czosnku, cebuli, ziół i sera mozzarella, ale możesz również dodać do nadzienia mielone mięso lub pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Mięso podsmaż z czosnkiem i cebulą, a następnie podduś z pomidorami. Wyjątkowy smak mają również roladki z nadzieniem z sera mozzarella oraz szpinaku, kilku rodzajów sera (np. gorgonzoli, mozzarelli i goudy), a także żółtego sera i sosu pomidorowego z dodatkiem szynki lub kiełbasy.

Przepis: Roladki z ciasta na pizzę

Przekąska idealna na różne okazje. Smakuje, ładnie wygląda i nie jest trudna w przygotowaniu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
204 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ciasta na pizzę
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 250 g startego sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosu pomidorowegoPosiekaną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu, aż sos stanie się gęsty. Dodaj oregano oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotowy sos wystudź.
  2. WykonaniePłaty ciasta na pizzę posmaruj cienką warstwą sosu (zostaw 3 łyżki sosu do wyłożenia na wierzch roladek) i posyp połową sera. Zwiń roladę i pokrój na kawałki (z jednego arkusza ciasta wykrawam 7 roladek).
  3. PieczenieUłóż roladki w formie do tarty lub tortownicy. Posmaruj pozostałym sosem i posyp resztą startego sera. Piecz roladki w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut.

Roladki z ciasta na pizzę najczęściej podaję z domowym sosem czosnkowym lub sosem aioli. Czasami przekąskę serwuję również z dipem pomidorowym doprawionym ziołami.

Czytaj też:
Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodziny
Czytaj też:
Te pizzowe przekąski to patent na kolację i drugie śniadanie do szkoły i pracy. Mam prosty przepis