Kuchnia włoska zachwyca prostotą i bogatym smakiem. Roladki z ciasta na pizzę nie wymagają wiele pracy, a smakują fenomenalnie i w mig znikają ze stołu. Do ich przygotowania używam gotowego ciasta drożdżowego, które wystarczy ogrzać do temperatury pokojowej i rozwałkować.
Dlaczego warto przygotować roladki z ciasta na pizzę?
Roladki z ciasta na pizzę to wyśmienita przekąska na co dzień i od święta. Świetnie smakują tuż po przygotowaniu oraz na zimno, więc można nimi zastąpić drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a także podać podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Użycie gotowego ciasta na pizzę to opcja dla szukających prostych i szybkich rozwiązań. Jeżeli masz więcej wolnego czasu, to możesz zrobić puszyste roladki z domowego ciasta drożdżowego na bazie mąki, drożdży, ciepłej wody, soli i oliwy z oliwek.
Kupując gotowe ciasto na pizzę, sprawdzam skład. Im krótszy, tym lepiej. Ostatnio natrafiłem w jednym z supermarketów na ciasto do pizzy sprzedawane w kulkach. Kupiłem je z czystej ciekawości i muszę przyznać, że niewiele różniło się od ciasta przygotowanego w domu. Pamiętaj, że ciasto na pizzę trzeba ogrzać przed faszerowaniem – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem przekąski.
Jak zrobić roladki z ciasta na pizzę?
Moja rodzina uwielbia roladki z ciasta na pizzę faszerowane prostym nadzieniem na bazie pomidorów, czosnku, cebuli, ziół i sera mozzarella, ale możesz również dodać do nadzienia mielone mięso lub pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Mięso podsmaż z czosnkiem i cebulą, a następnie podduś z pomidorami. Wyjątkowy smak mają również roladki z nadzieniem z sera mozzarella oraz szpinaku, kilku rodzajów sera (np. gorgonzoli, mozzarelli i goudy), a także żółtego sera i sosu pomidorowego z dodatkiem szynki lub kiełbasy.
Przepis: Roladki z ciasta na pizzę
Przekąska idealna na różne okazje. Smakuje, ładnie wygląda i nie jest trudna w przygotowaniu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 204 w każdej porcji
Składniki
- 800 g ciasta na pizzę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 250 g startego sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosu pomidorowegoPosiekaną cebulę zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu, aż sos stanie się gęsty. Dodaj oregano oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotowy sos wystudź.
- WykonaniePłaty ciasta na pizzę posmaruj cienką warstwą sosu (zostaw 3 łyżki sosu do wyłożenia na wierzch roladek) i posyp połową sera. Zwiń roladę i pokrój na kawałki (z jednego arkusza ciasta wykrawam 7 roladek).
- PieczenieUłóż roladki w formie do tarty lub tortownicy. Posmaruj pozostałym sosem i posyp resztą startego sera. Piecz roladki w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut.
Roladki z ciasta na pizzę najczęściej podaję z domowym sosem czosnkowym lub sosem aioli. Czasami przekąskę serwuję również z dipem pomidorowym doprawionym ziołami.
Czytaj też:
Tę włoską roladę szykuję 10 minut. Poznaj mój patent na szybki obiad lub ciepłą kolację dla rodzinyCzytaj też:
Te pizzowe przekąski to patent na kolację i drugie śniadanie do szkoły i pracy. Mam prosty przepis