Do tej sałatki potrzebujesz ziemniaków i kilku dodatków. 20 minut i tania przekąska gotowa

Do tej sałatki potrzebujesz ziemniaków i kilku dodatków. 20 minut i tania przekąska gotowa

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Gdy z obiadu zostaną wam gotowane ziemniaki, możecie przygotować z nich pożywną przekąskę. Wystarczy połączyć je z kilkoma składnikami. Ta potrawa będzie idealna również na kolację, a także można ją zabrać na lunch do pracy.

Gotowane ziemniaki są popularnym dodatkiem do obiadu. Można też przerobić je na kluski, kotlety, zapiekankę czy sałatkę. Ta ostatnia jest prosta i szybka do przygotowania. Wystarczy dołożyć do pokrojonych ziemniaków kilka aromatycznych składników, by powstała smaczna, sycąca przekąska.

Jakie ziemniaki są najlepsze na sałatkę?

Na sałatkę najlepiej nadają się ziemniaki typu A, zawierające stosunkowo niedużo skrobi. Po ugotowaniu są wilgotne, lekko kleiste i nie rozpadają się na kawałki. Możecie tu też wykorzystać tzw. uniwersalne ziemniaki typu B, które zawierają średnią ilość skrobi. Jeśli przygotowujecie ziemniaki specjalnie do sałatki, możecie ugotować je w mundurkach. Będą zdrowsze, smaczniejsze i bardziej wilgotne.

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śledziem i boczkiem?

Zwykle do sałatki ziemniaczanej dodaję boczek albo kawałki śledzia. Jednak ostatnio wykorzystałam jednocześnie oba te składniki i był to strzał w dziesiątkę. Sałatka wyszła pełna smaku i aromatu, a składniki doskonale się dopełniały. Boczek wędzony należy wcześniej lekko zrumienić na patelni, by zrobił się chrupiący i by wytopiła się z niego część tłuszczu. Można ją wykorzystać jako naturalny sos do sałatki. Jeśli chodzi o śledzie, najlepiej sprawdzą się solone, wymoczone z nadmiaru soli albo korzenne, o wyrazistym smaku.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z boczkiem i śledziem

Pożywna sałatka z gotowanych ziemniaków, wędzonego boczku i solonych śledzi

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • 3 solone filety śledziowe
  • 3-4 grubsze plasterki boczku wędzonego
  • 1 czerwona cebulka
  • 4 ogórki kiszone
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotowane ziemniaki wystudź, jeśli są w skórkach, obierz je. Ziemniaki pokrój w kostkę lub w talarki, umieść w salaterce. Filety śledziowe wymocz, osącz, pokrój na kawałki, dodaj do ziemniaków. Boczek pokrój w paski, lekko zrumień na patelni, przełóż do ziemniaków. Ogórki i cebulę pokrój w talarki, dodaj do sałatki razem z posiekaną natką pietruszki.
  2. Wykańczanie sałatkiDo znajdującego się na patelni wytopionego tłuszczu dodaj olej i ocet. Całość podgrzej, lekko przestudź, sosem polej sałatkę. Składniki wymieszaj, sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Te dodatki też pasują do sałatki ziemniaczanej

Do sałatki ziemniaczanej doskonale pasują też inne, pożywne dodatki. Można sięgnąć na przykład po kiełbasę, salami czy szynkę. Dobrze również sprawdzi się tuńczyk z puszki czy kawałki wędzonej makreli. Z warzyw zaś możecie wykorzystać: cebulę, szczypior, paprykę świeżą lub marynowaną.

Czytaj też:
Mieszam ugotowany ryż z kilkoma warzywami. Ta lekka sałatka jest pyszna i działa odchudzająco
Czytaj też:
Ta kolorowa sałatka jest pyszna i niezwykle zdrowa. Zawiera same wartościowe składniki