To najlepsze muffiny z serem i szynką. Robię je zamiast kanapek na śniadanie, lunch i kolację

To najlepsze muffiny z serem i szynką. Robię je zamiast kanapek na śniadanie, lunch i kolację

Dodano: 
Muffiny z serem i szynką
Muffiny z serem i szynką Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
Muffiny z serem i szynką to sycąca przekąska i pełnowartościowy posiłek w jednym. Moja rodzina uwielbia wytrawne babeczki, które doskonale smakują na ciepło oraz na zimno.

Wytrawne muffiny to nie tylko smaczna, ale także bardzo uniwersalna potrawa. Podaję je na pożywne śniadanie, pakuję dzieciom do szkoły, a także serwuję jako przekąskę lub ciepłą kolację. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera.

Przepis pozwala eksperymentować z różnymi smakami oraz dopasować dodatki do indywidualnych preferencji każdego członka rodziny. Co więcej, wytrawne muffiny nie zawierają cukru oraz zbędnych dodatków.

Jak zrobić wytrawne muffiny z serem i szynką?

Ciasto na wytrawne muffiny z serem i szynką jest gotowe w kilka minut. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki oraz dodać szynkę i ser. Te dodatki sprawiają, że babeczki wychodzą bardzo wilgotne i aromatyczne. Do wytrawnych muffinów najczęściej dodaję ser gouda lub mozzarella, ale świetnie sprawdzą się również inne rodzaje dobrze topiącego się sera np. ementaler.

Wytrawne babeczki wybornie smakują z dodatkiem szynki konserwowej, gotowanej oraz wędzonej. Jako mięsny dodatek doskonale sprawdzi się również chudy bekon oraz podsmażony i drobno posiekany filet z kurczaka. Smak wypieku wzbogacam świeżą natką pietruszki, ale możesz również dodać inne, świeże zioła np. bazylię lub oregano, zioła suszone, a także pokrojoną w małą kostkę paprykę słodką, papryczkę chili, cebulę, pieczarki, czarne i zielone oliwki oraz 2-3 łyżki passaty pomidorowej.

Porada: jeżeli lubisz potrawy z ciągnącym się serem, to polecam pokroić ten dodatek w niewielką kostkę. Dodanie startego na tarce sera sprawi, że będzie on równomiernie rozłożony w cieście.

Przepis: Muffiny z serem i szynką

Wytrawne muffiny to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
18
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Dodatkowo:

  • 150 g żółtego sera w kawałku
  • 150 g szynki w kawałku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie dodatkówSzynkę pokrój w kostkę. Ser żółty pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  2. Przygotowanie suchych i mokrych składników ciastaMąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj płaską łyżeczkę soli (jeżeli używasz słonej szynki i słonego sera, to zmniejsz ilość soli lub całkiem pomiń ten składnik). Jajka wybij do miski i dodaj mleko. Mieszaj składniki rózgą kuchenną, aż się połączą. Dodaj olej (opcjonalnie stopione masło kalrowane) i mieszaj jeszcze 1-2 minuty.
  3. Łączenie składnikówDo miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i mieszaj rózgą lub łyżką, aż powstanie jednolita masa. Dodaj do miski z ciastem szynkę, ser i natkę pietruszki. Wmieszaj dodatki w ciasto.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Napełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Piecz wytrawne muffiny 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Wytrawne muffiny z serem i szynką podaję na ciepło oraz na zimno z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego oraz domowego sosu tysiąca wysp.

Czytaj też:
Smażę delikatne placki i nadziewam aromatycznym farszem z 4 składników. To szybkie danie zasługuje na medal
Czytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajada