Wytrawne muffiny to nie tylko smaczna, ale także bardzo uniwersalna potrawa. Podaję je na pożywne śniadanie, pakuję dzieciom do szkoły, a także serwuję jako przekąskę lub ciepłą kolację. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera.
Przepis pozwala eksperymentować z różnymi smakami oraz dopasować dodatki do indywidualnych preferencji każdego członka rodziny. Co więcej, wytrawne muffiny nie zawierają cukru oraz zbędnych dodatków.
Jak zrobić wytrawne muffiny z serem i szynką?
Ciasto na wytrawne muffiny z serem i szynką jest gotowe w kilka minut. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki oraz dodać szynkę i ser. Te dodatki sprawiają, że babeczki wychodzą bardzo wilgotne i aromatyczne. Do wytrawnych muffinów najczęściej dodaję ser gouda lub mozzarella, ale świetnie sprawdzą się również inne rodzaje dobrze topiącego się sera np. ementaler.
Wytrawne babeczki wybornie smakują z dodatkiem szynki konserwowej, gotowanej oraz wędzonej. Jako mięsny dodatek doskonale sprawdzi się również chudy bekon oraz podsmażony i drobno posiekany filet z kurczaka. Smak wypieku wzbogacam świeżą natką pietruszki, ale możesz również dodać inne, świeże zioła np. bazylię lub oregano, zioła suszone, a także pokrojoną w małą kostkę paprykę słodką, papryczkę chili, cebulę, pieczarki, czarne i zielone oliwki oraz 2-3 łyżki passaty pomidorowej.
Porada: jeżeli lubisz potrawy z ciągnącym się serem, to polecam pokroić ten dodatek w niewielką kostkę. Dodanie startego na tarce sera sprawi, że będzie on równomiernie rozłożony w cieście.
Przepis: Muffiny z serem i szynką
Wytrawne muffiny to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 3 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Dodatkowo:
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 150 g szynki w kawałku
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie dodatkówSzynkę pokrój w kostkę. Ser żółty pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Przygotowanie suchych i mokrych składników ciastaMąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj płaską łyżeczkę soli (jeżeli używasz słonej szynki i słonego sera, to zmniejsz ilość soli lub całkiem pomiń ten składnik). Jajka wybij do miski i dodaj mleko. Mieszaj składniki rózgą kuchenną, aż się połączą. Dodaj olej (opcjonalnie stopione masło kalrowane) i mieszaj jeszcze 1-2 minuty.
- Łączenie składnikówDo miski z suchymi składnikami dodaj mokre składniki i mieszaj rózgą lub łyżką, aż powstanie jednolita masa. Dodaj do miski z ciastem szynkę, ser i natkę pietruszki. Wmieszaj dodatki w ciasto.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Napełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Piecz wytrawne muffiny 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Wytrawne muffiny z serem i szynką podaję na ciepło oraz na zimno z dodatkiem ketchupu, sosu czosnkowego oraz domowego sosu tysiąca wysp.
Czytaj też:
Smażę delikatne placki i nadziewam aromatycznym farszem z 4 składników. To szybkie danie zasługuje na medalCzytaj też:
Z resztki gotowanych ziemniaków i bigosu robię danie, jak marzenie. Cała rodzina się nim zajada