Tę sałatkę jarzynową podam w święta. Sekretny przepis teściowej na wyjątkową wersję klasyki

Tę sałatkę jarzynową podam w święta. Sekretny przepis teściowej na wyjątkową wersję klasyki

Dodano: 
Sałatka Olivier
Sałatka Olivier Źródło: Shutterstock / tasha_lyubina
Klasyczne sałatki jarzynowe to potrawy bezmięsne. Wyjątkiem jest sałatka Olivier. Zapraszam po sprawdzony, nieco zmodyfikowany, przepis mojej teściowej na rosyjską sałatkę jarzynową. To danie idealne na święta.

Sałatka Olivier to popularna, sycąca i bardzo smaczna wersja sałatki jarzynowej, wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Smak gotowanych jarzyn, jajek, kiszonych lub konserwowych ogórków, a także sosu majonezowego przełamuje świeży koperek i soczysta szynka konserwowa. Moja teściowa podaje tę sałatkę w szklankach, dzięki czemu przekąska prezentuje się elegancko i bardzo apetycznie.

Sałatka Olivier – kiedyś i dziś

Sałatka Olivier to potrawa z długą historią. Danie stworzył w 1860 roku belgijski kucharz o rosyjskich korzeniach Lucien Olivier. Początkowo sałatka Olivier uwzględniała bardzo wyszukane składniki m.in. kawior, jarząbki, ogony raków oraz cielęce ozorki. Twórca receptury nigdy nie zdradził przepisu na swoją sałatkę, a rozpowszechnione m.in. w Rosji, Hiszpanii, Bułgarii, Polsce i wielu innych krajach wersje sałatki rosyjskiej różnią się pod względem dodatków do gotowanych jarzyn. Sałatka Olivier podawana jest m.in. z kiełbasą, szynką, tuńczykiem, śledziem, kaparami, marynowanymi lub pieczonymi buraczkami, a także owocami morza.

Jak przygotować sałatkę Olivier na święta?

Sałatka Olivier świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Zgodnie z przepisem teściowej, przygotowuję ją z ugotowanych w mundurkach ziemniaków sałatkowych, ugotowanej marchewki (może być marchewka z rosołu lub bulionu), konserwowego groszku, ogórków konserwowych, jajek na twardo, aromatycznego, świeżego koperku, a także szynki konserwowej, którą możesz zastąpić szynką gotowaną lub wędzoną.

Sos do sałatki Olivier robię z gęstego, kremowego majonezu oraz jogurtu naturalnego. Jego smak wzbogacam odrobiną soku z cytryny oraz musztardy rosyjskiej.

Przepis: Sałatka Olivier

To przekąska idealna na co dzień i od święta. Można podawać ją zarówno w klasyczny sposób, mieszając wszystkie składniki razem z sosem, jako sałatkę warstwową w szklankach, jak i dużej salaterce, a także jako efektowny tort sałatkowy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
412 w każdej porcji

Składniki

  • 4 małe ziemniaki
  • 4 małe marchewki
  • 250 g szynki konserwowej w kawałku
  • 6 średnich jajek
  • 1 puszka groszku
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • pęczek koperku

Na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki i marchewkę wyszoruj miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej, opłucz i przełóż do garnków. Zalej warzywa gorącą wodą, dodaj nieco soli i gotuj do miękkości. Miękkie ziemniaki i marchewkę, odcedź, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania, a następnie ostudź i obierz. Jajka ugotuj na twardo, odcedź, przelej zimną wodą, ostudź, a następnie obierz. Groszek odcedź na sitku. Koperek umyj i osusz.
  2. Rozdrabnianie składnikówZiemniaki, marchewkę i szynkę konserwową pokrój w kostkę. Oddziel ugotowane białka od żółtek. Białka drobno posiekaj, a żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij widelcem. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę i odsącz z zalewy na papierowym ręczniku. Oddziel listki koperku od łodyżek i drobno posiekaj.
  3. Przygotowanie sosuW niewielkiej misce połącz majonez, jogurt naturalny i musztardę (opcjonalnie). Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Z powyższych proporcji składników wychodzą 4 nieduże porcje sałatki, które idealnie sprawdzają się jako przystawka i przekąska na domowe przyjęcia.

Jak podawać sałatkę Olivier?

Na świąteczny stół podaję sałatkę Olivier w szerokich szklankach do deserów lub napojów. Lekko schładzam ją wcześniej, żeby smaki się przegryzły i wyjmuję z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem oraz świetnie sprawdza się jako sycąca przekąska pomiędzy posiłkami.

Czytaj też:
Ta tania sałatka to idealny wybór na Święta. Bije na głowę sałatkę jarzynową i lepiej się prezentuje
Czytaj też:
W święta śledzia podaję w formie eleganckiej przystawki. Robię ją szybko i wszystkim smakuje