Ten kulebiak z kapustą i grzybami podbił nasze serca. Zobacz, jak łatwo go zrobić na święta

Ten kulebiak z kapustą i grzybami podbił nasze serca. Zobacz, jak łatwo go zrobić na święta

Dodano: 
Kulebiak
Kulebiak Źródło: Shutterstock / vivooo
Kulebiak w niektórych regionach Polski jest częstym gościem na świątecznych stołach. Zapraszam po rodzinny przepis na to pyszne wigilijne danie.

W moim domu wszyscy kochają polskie dania wigilijne: barszcz czerwony z uszkami, krokietami lub pasztecikami, smażonego karpia, sałatkę jarzynową i śledziową oraz przepyszne wypieki. W zeszłym roku Boże Narodzenie po raz pierwszy spędzaliśmy u rodziny w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. To tam poznaliśmy smak kulebiaka, który stał wśród pierogów, barszczu czerwonego i kutii. Ten złocisty drożdżowy wypiek pachniał kapustą i suszonymi grzybami, a jego wierzch posypany był ziarenkami czarnuszki.

Okazało się, że ciocia Krysia ma ten przepis od swojej prababki, a receptura jest w rodzinie od pokoleń. W tym roku upiekę drożdżowy kulebiak na Wigilię, którą organizujemy w domu. Mam nadzieję, że danie to stanie się również naszą świąteczną tradycją.

Jak zrobić drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami?

Przygotowanie tego delikatnego drożdżowego ciasta z aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i grzybów suszonych nie jest skomplikowane. Farsz przypomina ten, który robimy do pierogów. Możesz wykorzystać dokładnie ten sam, z którego lepisz wigilijne pierogi. Z poniższego przepisu upieczesz delikatny i aromatyczny kulebiak z chrupiącą skórką.

Przepis: Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami

Kulebiak najczęściej jedzony jest na Wigilię. To idealny dodatek do czerwonego barszczu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
356 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka

Na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie farszuSuszone grzyby opłucz, a następnie zalej szklanką ciepłej wody i mocz przez około 2 godziny. Po namoczeniu gotuj je w tej samej wodzie przez 15 minut. Odcedź, zachowując wywar, a grzyby drobno posiekaj. Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj kapustę, posiekane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz część wywaru z gotowania grzybów. Duś na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usuń liść laurowy i ziele angielskie.
  2. Przygotowanie rozczynuW dużej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka (temp. maks. 35 stopni Celsjusza). Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Wyrabianie ciastaDo miski z wyrośniętym rozczynem dodaj resztę ciepłego mleka, żółtka jaj i przesiej mąkę z solą. Zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj roztopione, przestudzone masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę z ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  4. Formowanie kulebiakaWyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Placek powinien być lekko wydłużony i mieć szerokość nie większą niż długość blaszki, w której będziesz piec kulebiak. Na środku placka rozłóż równomiernie farsz w temperaturze pokojowej, pozostawiając wolne brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Zwiń ciasto w roladę, dokładnie zlepiając końce i brzegi. Uformowany kulebiak przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Wierzch możesz posypać ziarenkami czarnuszki. Formę z przygotowanym kulebiakiem odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć. W tym czasie nagrzewaj już piekarnik.
  5. PieczenieW czasie, gdy kulebiak wyrasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz danie przez 35–40 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Jak podawać kulebiak?

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami to danie nie tyko na wigilijny stół. Daniem możesz podawać na różne sposoby, w zależności od okazji. Oto kilka pomysłów na jego podanie:

  • Tradycyjnie z czerwonym barszczem – to najbardziej klasyczny sposób serwowania kulebiaka. Możesz podać barszcz w filiżance obok, a kulebiak pokroić na plastry, które każdy może maczać w zupie.
  • Samodzielnie jako danie główne na kolację, na przykład z sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem koperku.
  • Jako przystawka na zimno na pierwszy i dzień świąt lub na domową imprezę. Pokrój go w mniejsze kawałki i podaj z dipem jogurtowym z ziołami (jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz).
  • W duecie ze smażoną rybą.

Czytaj też:
Barszcz czerwony robię z przepisu mojego taty. Zawsze wychodzi i nigdy nie jest gorzki
Czytaj też:
Tak usmażony karp smakuje fenomenalnie. Chrupiąca ryba nie ma posmaku mułu i drobnych ości