W moim domu wszyscy kochają polskie dania wigilijne: barszcz czerwony z uszkami, krokietami lub pasztecikami, smażonego karpia, sałatkę jarzynową i śledziową oraz przepyszne wypieki. W zeszłym roku Boże Narodzenie po raz pierwszy spędzaliśmy u rodziny w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. To tam poznaliśmy smak kulebiaka, który stał wśród pierogów, barszczu czerwonego i kutii. Ten złocisty drożdżowy wypiek pachniał kapustą i suszonymi grzybami, a jego wierzch posypany był ziarenkami czarnuszki.
Okazało się, że ciocia Krysia ma ten przepis od swojej prababki, a receptura jest w rodzinie od pokoleń. W tym roku upiekę drożdżowy kulebiak na Wigilię, którą organizujemy w domu. Mam nadzieję, że danie to stanie się również naszą świąteczną tradycją.
Jak zrobić drożdżowy kulebiak z kapustą i grzybami?
Przygotowanie tego delikatnego drożdżowego ciasta z aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i grzybów suszonych nie jest skomplikowane. Farsz przypomina ten, który robimy do pierogów. Możesz wykorzystać dokładnie ten sam, z którego lepisz wigilijne pierogi. Z poniższego przepisu upieczesz delikatny i aromatyczny kulebiak z chrupiącą skórką.
Przepis: Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
Kulebiak najczęściej jedzony jest na Wigilię. To idealny dodatek do czerwonego barszczu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Rosyjska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 356 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
Na farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- 1 łyżka czarnuszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie farszuSuszone grzyby opłucz, a następnie zalej szklanką ciepłej wody i mocz przez około 2 godziny. Po namoczeniu gotuj je w tej samej wodzie przez 15 minut. Odcedź, zachowując wywar, a grzyby drobno posiekaj. Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj kapustę, posiekane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz część wywaru z gotowania grzybów. Duś na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usuń liść laurowy i ziele angielskie.
- Przygotowanie rozczynuW dużej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka (temp. maks. 35 stopni Celsjusza). Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrabianie ciastaDo miski z wyrośniętym rozczynem dodaj resztę ciepłego mleka, żółtka jaj i przesiej mąkę z solą. Zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj roztopione, przestudzone masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę z ciasta, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
- Formowanie kulebiakaWyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, delikatnie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Placek powinien być lekko wydłużony i mieć szerokość nie większą niż długość blaszki, w której będziesz piec kulebiak. Na środku placka rozłóż równomiernie farsz w temperaturze pokojowej, pozostawiając wolne brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia. Zwiń ciasto w roladę, dokładnie zlepiając końce i brzegi. Uformowany kulebiak przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Wierzch możesz posypać ziarenkami czarnuszki. Formę z przygotowanym kulebiakiem odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć. W tym czasie nagrzewaj już piekarnik.
- PieczenieW czasie, gdy kulebiak wyrasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz danie przez 35–40 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Jak podawać kulebiak?
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami to danie nie tyko na wigilijny stół. Daniem możesz podawać na różne sposoby, w zależności od okazji. Oto kilka pomysłów na jego podanie:
- Tradycyjnie z czerwonym barszczem – to najbardziej klasyczny sposób serwowania kulebiaka. Możesz podać barszcz w filiżance obok, a kulebiak pokroić na plastry, które każdy może maczać w zupie.
- Samodzielnie jako danie główne na kolację, na przykład z sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem koperku.
- Jako przystawka na zimno na pierwszy i dzień świąt lub na domową imprezę. Pokrój go w mniejsze kawałki i podaj z dipem jogurtowym z ziołami (jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz).
- W duecie ze smażoną rybą.
Czytaj też:
Barszcz czerwony robię z przepisu mojego taty. Zawsze wychodzi i nigdy nie jest gorzkiCzytaj też:
Tak usmażony karp smakuje fenomenalnie. Chrupiąca ryba nie ma posmaku mułu i drobnych ości