Barszcz czerwony robię z przepisu mojego taty. Zawsze wychodzi i nigdy nie jest gorzki

Barszcz czerwony robię z przepisu mojego taty. Zawsze wychodzi i nigdy nie jest gorzki

Dodano: 
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Przygotowywanie tradycyjnego barszczu czerwonego ze świeżych buraków wymaga staranności i uwagi, by smak był pełny, a barszcz nie był gorzki. To było danie popisowe mojego taty. Teraz ja korzystam z jego sprawdzonego przepisu.

Ja i moi bliscy nie wyobrażamy sobie Wigilii bez tradycyjnego czerwonego barszczu. Przyrządzam go od lat z receptury mojego taty, stosując się do wskazówek, które mi przekazał. Zupa zawsze wychodzi przepyszna. Z przepisu powinny skorzystać osoby, które nie sięgają po wigilijny barszczyk, bo nie lubią gorzkiej nuty, która jest czasami wyczuwana w barszczu czerwonym. Mój tata zawsze powtarzał, że aby uniknąć gorzkiego smaku zupy, kluczowe są dwie rzeczy: wybór dobrej jakości buraków oraz odpowiedni proces ich gotowania.

Jak zrobić barszcz czerwony ze świeżych buraków?

Przepis mojego taty na wigilijny barszcz to mistrzostwo. Wracam do niego z wielkim sentymentem. Moim zdaniem sekretem jego smaku jest dodatek suszonych grzybów, które nadają wywarowi głębi smak i aromat. Najlepiej nadają się suszone borowiki, choć i podgrzybki są świetne. Warunkiem uzyskania dobrego barszczu czerwonego jest również jego wolne gotowanie. Zupa powinna jedynie „pyrkać” na małym ogniu.

W składnikach na barszcz podaję 2 litry bulionu warzywnego. W okresie świąt warto ugotować go dzień wcześniej. Polecam genialny przepis na domowy bulion warzywny. Oczywiście można go zastąpić bulionem mięsno-warzywnym lub wodą, warto jednak wzbogacić o warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę) lub dodatkowe przyprawy, by uzyskać głębszy smak.

Wskazówka: kupując buraki do barszczu czerwonego, wybieraj jędrne (nie mogą być zbyt twarde) warzywa o średniej wielkości oraz jednolitym, intensywnie czerwonym kolorze. Unikaj buraków z grubą skórką oraz z uszkodzeniami, ponieważ warzywa mogą mieć więcej goryczy, a do tego gruba skóra utrudni ich obranie. Prawidłowo przechowywane buraki powinny być trzymane w chłodnym miejscu, z dala od światła. To sprawi, że warzywa nie nabiorą ziemistego i gorzkiego posmaku.

Porada: przed dodaniem grzybów do barszczu, namocz je w ciepłej wodzie na około 30 minut. Dzięki temu zmiękną i uwolnią aromat. Grzyby możesz dodać do wywaru wraz z wodą, w której się moczyły. Warto ją jednak przecedzić, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.

Przepis: Barszcz czerwony

To przepis na barszcz czerwony ze świeżych buraków. Idealny na wigilijny stół. Wyśmienicie smakuje samodzielnie oraz z uszkami, pasztecikami czy krokietami.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
59 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów (np. borowików)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMocz suszone grzyby w ciepłej wodzie przez 30 minut. Buraki dokładnie umyj, obierz i pokrój w grube plastry. Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. GotowanieW dużym garnku zagotuj bulion (opcjonalnie wodę), dodaj buraki, cebulę, czosnek, przyprawy oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40-60 minut, aż buraki będą miękkie (łatwo je nakłuwać widelcem). Dodaj grzyby (ja dodaję je w całości) wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj przez kolejne 15-20 minut. Na koniec dodaj cukier, ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  3. CedzenieBy barszcz wigilijny był klarowny i apetyczny, przed podaniem koniecznie go przecedź.

Po dodaniu do barszczu wszystkich składników warto go spróbować i dostosować proporcje, by uzyskać idealny balans między słodkim a kwaśnym smakiem.

Z czym podawać barszcz czerwony?

Tradycyjnie barszcz wigilijny podajemy z uszkami, ale równie dobrze smakuje z:

  • pasztecikami z kapustą i grzybami,
  • krokietami z kapustą i grzybami,
  • ziemniakami gotowanymi w całości lub gniecionymi.

Czytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na Wigilię
Czytaj też:
Rybę po grecku z przepisu babci robię nie tylko na Wigilię. Często gości u nas na piątkowym obiedzie