Ta pasta warzywna to u mnie hit. Ten zdrowy dodatek do kanapek i potraw lubi cała rodzina

Ta pasta warzywna to u mnie hit. Ten zdrowy dodatek do kanapek i potraw lubi cała rodzina

Dodano: 
Zacusca
Zacusca Źródło: Shutterstock / Radu Sebastian
Lubię warzywne pasty do kanapek. Są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze. Niektóre z nich można również wykorzystać do dosmaczania np. sosów i zup. Należy do nich zacusca, czyli rumuńska pasta m.in. z bakłażana i papryki.

Nie wyobrażam sobie życia bez pysznych warzyw, których smak dopełnia różne dania. Jedną z ulubionych past kanapkowych mojej rodziny jest zacusca. Przysmak ten dość często gości na naszym stole i stanowi obowiązkową pozycję w spiżarni. Zapraszam po przepis na tę obłędnie pyszną pastę warzywną.

Co to jest zacusca?

Zacusca to pasta do kanapek, która jest bardzo popularna m.in. w Rumunii i Mołdawii. Powstaje z pieczonych warzyw, które następnie są gotowane i przyprawiane. Wersja podstawowa warzywnego smarowidła do chleba zawiera bakłażany, paprykę oraz cebulę, a opcjonalne dodatki to np. czosnek, pomidory i pieczarki. Moim bliskim najbardziej przypadła do gustu zacusca w słodko-pikantnej wersji z dodatkiem miodu oraz papryki chili.

Jak zrobić zacuscę, czyli warzywną pastę kanapkową?

Przygotowanie intensywnej w smaku rumuńskiej pasty warzywnej to przysłowiowa bułka z masłem dla każdego, kto potrafi posługiwać się nożem i obsługiwać piekarnik i płytę grzewczą. Niestety, pasta warzywna wymaga dość długiego gotowania, ale to jedyna trudność. Tradycyjnie zacusca gotowana jest do momentu, aż wszystkie składniki się rozpadną, tworząc gęstą pulpę, czyli nawet 5-6 godzin. Ja gotuję ją trochę krócej, bo nie przepadamy za papkowatymi pastami kanapkowymi. Po około 120 minutach gotowania zacusca zyskuje odpowiedni smak, ale nie ma idealnie gładkiej konsystencji.

Najlepiej robić zacuscę na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem. Polecam przygotować większą porcję tego warzywnego specjału i przełożyć go do słoików. Dzięki pasteryzacji można przechowywać przysmak na półce w spiżarni przez kilka miesięcy. Pasteryzuję pastę warzywną na mokro przez 25 minut.

Przepis: Zacusca (pasta z pieczonych warzyw)

Ogromną zaletą rumuńskiej pasty warzywnej jest możliwość modyfikowania przepisu podstawowego, dzięki czemu można dopasować jej smak do indywidualnych preferencji.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Rumuńska
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 4 średnie bakłażany
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 2 średnie papryki zielone
  • 2 średnie papryki żółte
  • 2 średnie papryki białe
  • 6 średnich cebul
  • 6 średnich pomidorów lub 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 średnie papryki chili
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywBakłażany, papryki słodkie i papryki chili umyj i wytrzyj do sucha. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
  2. PieczeniePrzygotuj dwie blaszki z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200-220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż na blaszkach całe papryki i całe bakłażany i delikatnie skrop je olejem. Wstaw obie blaszki do piekarnika i piecz około godzinę, od czasu do czasu przewracając warzywa na drugą stronę. Na 20 minut przed końcem pieczenia zamień ułożenie blach, żeby warzywa, które piekły się na niższym poziomie, mogły ładnie się przypiec. Jeżeli warzywa słabo się przyrumienią, to możesz na kilka minut włączyć funkcję termoobiegu lub grillowania. Gdy warzywa się upieką, wyjmij je z piekarnika i poczekaj, aż lekko ostygną, a następnie zdejmij skórkę. Jeżeli pieczesz papryki w całości, to po zdjęciu skórki usuń gniazda nasienne.
  3. Smażenie cebuli, liści laurowych i wędzonej paprykiNa dużej patelni (powinna pomieścić również pozostałe składniki) lub w niskim rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaję go stosunkowo niewiele, ale możesz zwiększyć ilość tłuszczu w czasie późniejszego smażenia i duszenia, jeżeli zauważysz, że warzywa zaczynają się przypalać. Na gorący olej dodaj cebulę i liście laurowe (możesz pominąć ten składnik). Zeszklij cebulę na niezbyt dużym ogniu, a następnie na chwilkę zwiększ moc palnika i poczekaj, aż cebula stanie się złocista. Ponownie zmniejsz moc palnika i dodaj na patelnię wędzoną paprykę. Rozprowadź ją w oleju, smaż około 30 sekund, cały czas mieszając (papryka nie może się przypalić), wyłącz grzanie i zdejmij patelnię z gorącego palnika.
  4. Dodanie bakłażanów oraz paprykiNa patelnię dodaj obrane bakłażany i obrane, pozbawione gniazd nasiennych papryki oraz wymieszaj. Ustaw małą moc palnika i gotuj przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Porada: możesz skrócić czas gotowania warzyw, krojąc je na mniejsze kawałki. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, delikatnie zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu – trwa to około 40 minut – zacusca powinna zyskać gęstą konsystencję.
  5. Dodanie pomidorówDo gęstniejącej pasty warzywnej dodaj pokrojone pomidory. Zwiększ moc palnika i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż się rozpadną, a następnie poczekaj, aż nadmiar płynu odparuje.
  6. PrzyprawianieDo gorącej pasty warzywnej dodaj miód (możesz zastąpić go cukrem) oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Duś warzywa jeszcze 10-15 minut i wyłącz grzanie.

Ogromną zaletą rumuńskiej pasty warzywnej jest możliwość modyfikowania przepisu podstawowego, dzięki czemu można dopasować jej smak do indywidualnych preferencji. Ponadto warzywa można nie tylko piec w piekarniku, ale również upiec na grillu lub ustawionym nad ogniskiem ruszcie, dzięki czemu zyskają wyjątkowy, dymny aromat.

Jak skrócić czas przygotowania pysznej pasty warzywnej?

Ja zamiast sześciu godzin przeznaczam na gotowanie warzyw jedynie dwie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby skrócić czas gotowania jeszcze bardziej. Wtedy wystarczy zmiksować ugotowane warzywa lub przetrzeć je przez sitko. Warto jednak poczekać z miksowaniem lub przecieraniem, aż nadmiar płynu odparuje. Możesz też skrócić czas pieczenia warzyw. Wtedy pokrój bakłażany na ćwiartki, a papryki na połówki (usuwając z nich gniazda nasienne), ułóż warzywa na blaszce skórką do góry i skrop olejem. Wskazówka: nic się nie stanie, jeżeli skórka papryki i bakłażana mocno się przyrumieni, a nawet delikatnie przypali, bo i tak trzeba ją zdjąć przed gotowaniem.

Jak podawać Zacuscę?

Warzywną pastę możesz podawać na ciepło oraz na zimno jako dodatek do pieczywa i nie tylko. Doskonale wzbogaca smak m.in. zupy pomidorowej i sosu pomidorowego, gulaszu, zapiekanek z warzywami oraz risotto. Możesz podawać ją również jako dip do chipsów z tortilli, paluchów z ciasta drożdżowego i ciasta francuskiego oraz wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierożków

Czytaj też:
Pasta z tuńczyka jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Znam najlepszy przepis na to smarowidło
Czytaj też:
Tę pastę do pieczywa robię z 2 tanich składników. Jest pyszna i bardzo pożywna