Pasta to smaczny i oryginalny dodatek do pieczywa. Takie smarowidło można zrobić z różnych składników, a niektóre z nich są bardzo zdrowe. Tak, jak na przykład tuńczyk, który oprócz tego, że doskonale smakuje, dostarcza nam też wartościowych składników. Dziś mam dla was doskonały przepis na pastę z tej pysznej ryby.
Wartość odżywcza tuńczyka
Tuńczyk to tłusta ryba morska, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Dostarcza doskonałej jakości, pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, a więc cennego składnika budulcowego. Stanowi też źródło zdrowych tłuszczów. Przede wszystkim kwasów tłuszczowych omega-3, które są cenne dla naszego serca i mózgu. W rybie tej znajdziemy też witaminę D, która wzmacnia kości i zwiększa naszą odporność, witaminy z grupy B korzystne dla układu nerwowego i tempa naszego metabolizmu, a także selen – silny przeciwutleniacz, fosfor – dbający o zdrowe kości oraz potas – regulujący ciśnienie krwi i pracę serca.
Jak zrobić pastę z tuńczyka z dodatkiem pora?
Pastę z tuńczyka można zrobić na wiele sposobów. Moją ulubioną jest wersja z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka oraz posiekanego pora. To smarowidło jest wyraziste i pełne smaku, zachwyca też przyjemną konsystencją.
Przepis: Pasta z tuńczyka z porem
Pasta z tuńczyka z puszki, gotowanych jaj i pora
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- 3 cm pora (jasna część)
- koperek
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Por przekrój wzdłuż na połowę, drobno posiekaj. Umieść go na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie odsącz. Koperek opłucz, posiekaj.
- Łączenie składnikówTuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego pokrojone jajka, por i koperek. Wymieszaj, połącz z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jakie inne dodatki pasują do pasty z tuńczyka?
Smak pasty z tuńczyka można też podkreślić innymi dodatkami. Tu dobrze sprawdzą się: kiszony ogórek, cebula, szczypiorek, czosnek czy koperek. W celu połączenia składników można dodać majonez, śmietanę albo jogurt naturalny. Smak tego dodatku do pieczywa odmieni też dodatek musztardy czy soku z cytryny.
Czytaj też:
Siekam 3 proste składniki i mieszam z twarożkiem. Kanapkom z tą pastą trudno się oprzećCzytaj też:
Biorę aromatyczne rybki z puszki i zamieniam je w pastę. Jest pyszna i niesamowicie zdrowa