Sałatka „U cioci na imieninach” to HIT każdego domowego przyjęcia. Zrobisz ją z 5 składników

Sałatka „U cioci na imieninach” to HIT każdego domowego przyjęcia. Zrobisz ją z 5 składników

Dodano: 
Sałatka „U cioci na imieninach”
Sałatka „U cioci na imieninach” Źródło:Shutterstock / Joanna 12
Trudno sobie wyobrazić rodzinne spotkania bez pysznych sałatek. Jedną z nich jest kultowa sałatka, którą zajadały się już nasze babcie. Głównym składnikiem są śledzie, które dzięki 4 prostym dodatkom zyskują wyjątkowy smak.

Sałatki śledziowe można przygotować na wiele różnych sposobów, zarówno ze śledzi solonych, które trzeba wymoczyć w mleku lub wodzie, jak i śledzi w zalewie octowej bądź olejowej. Wybór rodzaju śledzi zależy od indywidualnych preferencji smakowych i czasu, który można poświęcić na przygotowanie przekąski. Gdy mogę sobie pozwolić na dłuższe przygotowania, to robię sałatkę „U cioci na imieninach” ze śledzi solonych. Do sałatki w wersji ekspresowej używam wysokiej jakości śledzi w oleju.

Jak przygotować solone śledzie do sałatki?

Solone filety śledziowe musisz wypłukać z nadmiaru solanki. W tym celu wystarczy zalać filety wodą (opcjonalnie mlekiem lub wodą z mlekiem) i moczyć około 20 minut. Po tym czasie wypłucz filety pod wodą i sprawdź, czy ich smak jest odpowiedni. Jeżeli śledzie są nadal bardzo słone, to powtórz czynności. Zwykle śledzie solone wymagają 3-krotnego moczenia i płukania.

Jak zrobić śledzie w oleju lub marynowane do sałatki?

Śledzi w oleju oraz śledzi marynowanych nie musisz moczyć i płukać. Przed przystąpieniem do krojenia, oczyść je z dodatków (np. kawałków cebuli) i osusz papierowym ręcznikiem z nadmiaru zalewy.

Przygotowując śledzie solone, śledzie marynowane i śledzie w oleju, zwróć uwagę na konsystencję, kolor i zapach filetów. Świeże filety śledziowe są zwarte i jędrne – nie rozpadają się w dłoniach, mają jednolity kolor i delikatny zapach. Do spożycia nie nadają się śledzie o suchym lub rozpadającym się mięsie oraz filety wydzielające kwaśną woń. Choć mięso śledzia może mieć delikatnie żółtawą barwę, to nie powinno być intensywnie żółte oraz pokryte plamami. Sygnałem alarmowym jest również gorzki smak filetów śledziowych.

Jak przygotować sałatkę „U cioci na imieninach”?

Sałatka śledziowa „U cioci na imieninach” wymaga niewielu dodatków. Smak śledzi podkreślają kwaśne jabłka i pikantny por, którego przed dodaniem do sałatki warto nasolić (opcjonalnie sparzyć wrzątkiem), żeby zmiękł. Możesz pominąć ten krok i wówczas sałatka zyska bardziej wyrazisty smak i przyjemną chrupkość. Dopełnieniem smaku sałatki jest lekki sos z kwaśnej śmietany bądź gęstego jogurtu naturalnego (możesz pomieszać śmietanę z jogurtem), soli oraz pieprzu. Jeżeli lubisz bardziej kwaskowate śledzie, to możesz dodać do sosu sok z cytryny.

Niektóre przepisy na sałatkę śledziową z porem i jabłkiem uwzględniają dodanie do sosu majonezu. Ja go nie dodaję, ale możesz zastąpić sos śmietanowy samym majonezem bądź majonezem zmieszanym ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Wskazówka: Żeby sałatka zyskała wyrazisty smak, warto schłodzić ją przez 30-60 minut i wyjąć z lodówki kilka minut przed podaniem, żeby nie była bardzo zimna.

Przepis: Sałatka „U cioci na imieninach”

To pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka o wyrazistym smaku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 15 cm kawałek białej części pora
  • 2 duże jabłka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówFilety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Białą część pora przekrój wzdłuż, wypłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój pora w półplasterki, przełóż do osobnej miski, posyp niewielką ilością soli i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu odciśnij pora z nadmiaru wody. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w słupki lub kostkę. Szczypiorek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj śmietanę z solą i świeżo zmielonym pieprzem np. pieprzem kolorowym. Do przyprawiania śledzi idealnie nadaje się pieprz grubo mielony lub młotkowany. Ciekawy smak sałatce nadaje pieprz cytrynowy.
  3. Łączenie składnikówDo miski z pokrojonymi filetami śledziowymi dodaj odciśnięte pory, pokrojone jabłko oraz sos i wymieszaj.
  4. ChłodzeniePrzykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30-60 minut, żeby smaki poszczególnych składników się przegryzły.

Jak podawać sałatkę „U cioci na imieninach”?

Przed podaniem wymieszaj składniki sałatki – dodatek sosu ze śmietany, jogurtu naturalnego bądź śmietany i jogurtu sprawia, że sos może rozwarstwić się podczas chłodzenia. Przełóż sałatkę na półmisek lub do salaterki i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Do dekoracji sałatki możesz również wykorzystać pokrojonego na plasterki pora oraz natkę pietruszki.

Sałatka wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa oraz może być podawana jako np. dodatek do wędlin lub pieczonych ziemniaków.

Dodatki do sałatki śledziowej, dzięki którym zyska wyjątkowy smak

Przepis podstawowy na sałatkę „U cioci na imieninach” możesz wzbogacić, dodając ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone lub ogórki konserwowe, a także marynowane pieczarki. Wyśmienicie smakuje również sałatka z powyższego przepisu z dodatkiem suszonej żurawiny lub granatu.

Czytaj też:
Taką sałatkę śledziową robił mój dziadek. Zamieniłam w przepisie jeden składnik
Czytaj też:
Ten piątkowy obiad uwielbiały nasze babcie. Śledzie z pysznym sosem podawały do ziemniaków