Ten piątkowy obiad uwielbiały nasze babcie. Śledzie z pysznym sosem podawały do ziemniaków

Ten piątkowy obiad uwielbiały nasze babcie. Śledzie z pysznym sosem podawały do ziemniaków

Dodano: 
Śledzie z ziemniakami
Śledzie z ziemniakami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Śledzie do ziemniaków? Taki zestaw z pewnością dobrze znają ci, którzy urodzili się jeszcze w czasach PRL. Dla wielu to był obowiązkowy zestaw obiadowy na piątek, kiedy zwyczajowo nie jadło się potraw mięsnych.

Tradycja niejedzenia mięsa w piątki jest w starszym pokoleniu bardzo silna. Warto ją kultywować także ze względu na zdrowie – ograniczanie mięsa i wzbogacanie diety o potrawy z ryb, w tym śledzi, wyjdzie tylko na dobre. Śledzie do ziemniaków to dla wielu osób wręcz sentymentalny klasyk, ponieważ to danie, które wielu współcześni 40-latkowie (i starsi) kojarzą z babcinymi obiadkami na bezmięsny piątek. I chociaż jako dzieci niekoniecznie chcieliśmy jeść śledzie, to jako dorośli zwykle doceniamy ten przysmak.

Jak zrobić śledzie do ziemniaków?

To proste danie, które łączy słone śledzie, kwaśne jabłka i wyraziste w smaku ogórki konserwowe. Charakteru dodaje cebulka, a wszystko łagodzi kremowe połączenie majonezu i śmietany. Do tego babcie obowiązkowo podawały gotowane ziemniaki, koniecznie okraszone odrobiną masła i posypane dużą ilością świeżego koperku. Śledzie z tego przepisu świetnie smakują także podane z pieczywem: mogą być wówczas zaserwowane na kolację, albo jako przekąska na imprezie.

Przepis: Śledzie do obiadu

Najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g śledzi typu matias
  • 150 ml śmietany
  • 150 ml majonezu
  • 1 winne jabłko
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówŚledzie namocz, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Szczypiorek posiekaj, cebulę i ogórki pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj cebulę, ogórki, szczypior, jabłko, dopraw solą i pieprzem.
  2. Szykowanie daniaDodaj śledzie do sosu śmietanowo-majonezowego i dobrze wymieszaj.

Ten tradycyjny przepis można też nieco modyfikować. Jeśli chcesz wzmocnić smak sosu, dodaj do niego łyżkę musztardy. Do sosu pasują także ogórki kiszone. Koloru daniu doda z kolei czerwona cebulka.

Śledzie z ziemniakami w wersji fit

Babcine przepisy kalorii nie liczyły, dziś jednak bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy. Tradycyjny przepis, można odchudzić w bardzo prosty sposób: zamiast śmietany wykorzystaj gęsty jogurt naturalny i zmniejsz ilość majonezu (wówczas warto dodać nieco musztardy do sosu). W takiej wersji polecamy też zetrzeć do sosu odrobinę skórki z cytryny (tylko żółtą część) – to sprawi, że znana wszystkim potrawa zyska zupełnie nowy, świeży twist. Oczywiście również w tej wersji nie żałuj szczypiorku do sosu i koperku do ziemniaków.

Czytaj też:
Mama kroiła mortadelę i ekspresowo robiła z niej kotlety. Ta potrawa pamięta czasy PRL-u
Czytaj też:
Śledź po kaszubsku. Tego składnika nie znajdziesz w sklepowych gotowcach, a dzięki niemu śledzie zyskują na smaku