Sałatki śledziowe zazwyczaj pojawiają się na wigilijnym stole. Jednak są na tyle smaczne, że nie czekam, aż do Świąt, by je przygotować. Zwłaszcza że nie jest to wcale trudne. Dziś pokażę wam, jak zrobić pożywną i doskonale zbalansowaną smakowo sałatkę ze śledzi, buraka i jeszcze kilku dodatków.
Jakie śledzie dodać do sałatki?
Do sałatki śledziowej najlepiej sprawdzają się matiasy, czyli solone filety śledziowe. Można je kupić na wagę, za niewysoką cenę. W domu wystarczy je tylko opłukać i wymoczyć. Dzięki temu usuwa się z nich nadmiar soli, użytej do konserwowania. Czas moczenia śledzi zależy od naszych upodobań smakowych. Ja zwykle moczę je ok. 2 godziny, w tym czasie raz zmieniając wodę. Można też jednak moczyć je tylko godzinę, jeśli woli się bardziej wyraziste smaki, a nawet 6-8 godziny, by były delikatne.
Jak zrobić pożywną sałatkę śledziową?
Sałatka śledziowa przygotowana według receptury mojej babci jest nie tylko smaczna, ale też wygląda niezwykle apetycznie. To dlatego, że babcia zawsze układała ją na przemian – raz mieszanka śledziowa, raz buraczki. Jeśli chodzi o część jasną sałatki, robi się ją z pokrojonych śledzi, ugotowanych ziemniaków, gruszki i kwaśnej śmietany. Część buraczkowa oprócz gotowanych buraków zawiera też posiekaną, czerwoną cebulę i suszoną żurawinę.
Przepis: Sałatka śledziowa z burakiem
Pożywna sałatka śledziowa z dodatkiem buraków, ziemniaków, gruszki i cebuli
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 4 solone filety śledziowe
- 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 1 dojrzała gruszka
- 2 ugotowane lub upieczone burak
- 1 mała czerwona cebula
- 2-3 łyżki suszonej lub świeżej żurawiny
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, cukier
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety śledziowe opłucz, wymocz. Odsącz, osusz, pokrój na kawałki. Ugotowane ziemniaki i buraki obierz, pokrój w niedużą kostkę. Gruszkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Łączenie składnikówFilety śledziowe wymieszaj z ziemniakami, gruszką, musztardą i śmietaną. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem. Buraki połącz z żurawiną, cebulą, sokiem z cytryny i oliwą, dopraw.
- Wykańczanie sałatkiNa półmisek kładź obok siebie na przemian warstwę białą i czerwoną sałatki. Sałatkę dobrze schłodź. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Inna wersja sałatki śledziowej
Tę sałatkę śledziową można też przygotować zupełnie inaczej. Warstwy można układać w szklanym, przezroczystym naczyniu, biała na przemian z czerwoną. Można też wymieszać razem wszystkie składniki, co jednak spowoduje, że cała sałatka zrobi się różowa. Jeśli chcecie uniknąć takiego zabarwienia, najpierw w salaterce umieśćcie jasną część sałatki, a na nią wyłóżcie buraczkową.
Czytaj też:
Nie marnuj makaronu z obiadu. Mam na niego genialny patent, a ta sałatka to prawdziwy hitCzytaj też:
Sałatkę jarzynową robię teraz inaczej. Dwa składniki sprawiają, że jest zdrowsza i pyszniejsza