Kotlety sojowe robię a'la schabowe. Poznaj mój niezawodny sposób na pyszne kotlety bezmięsne
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Kotlety sojowe robię a'la schabowe. Poznaj mój niezawodny sposób na pyszne kotlety bezmięsne

Dodano: 
Kotlety sojowe
Kotlety sojowe Źródło:Shutterstock / Aleksandra Duda
Kotlety sojowe to doskonały zamiennik mięsa. W sklepach dostępne są gotowe kotlety. Warto wiedzieć, że zdrowe kotlety sojowe nie zawierają soi modyfikowanej genetycznie. Kotleciki sojowe smakują wyśmienicie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką z ulubionych warzyw. Polecam przepis na kotlety sojowe a'la schabowe.

Kotlety sojowe to produkt składający się z odtłuszczonej mąki sojowej, który stanowi znakomity składnik pożywnego obiadu. Warto wiedzieć, że soja zaliczana jest do produktów bezglutenowych, jednak kotlety sojowe mogą zawierać gluten, pochodzący z przetwarzanych w produkującej je firmie zbóż. Wybór gotowych kotletów sojowych, a także innych produktów z soi, jest ogromny, co sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Urozmaiceniem codziennego jadłospisu mogą być nie tylko panierowane w bułce tartej kotlety sojowe a'la schabowe, ale także krajanka sojowa, z której szybko przygotujemy aromatyczny gulasz sojowy oraz granulat sojowy, którym zastąpimy mielone mięso.

Kotlety sojowe to doskonała alternatywa dla mięsa, która sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Ich przygotowanie trwa krótko, a smak zachwyci nie tylko wegetarian i wegan, ale także wielbicieli kotletów w tradycyjnej wersji. Aby nadać im aromaty, warto wykorzystać ulubione przyprawy. Kotlety sojowe można doprawić np. suszonymi ziołami, czosnkiem kolorowym, a także przyprawą typu „jarzynka”.

Przepis: Kotlety sojowe a\'la schabowe

Przygotowanie kotletów sojowych, które w smaku przypominają kotlety schabowe, trwa krótko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g kotletów sojowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyski oleju roślinnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Moczenie kotletów z soiDo miski lub garnka wlej gorący bulion warzywny. Namocz w nim kotlety sojowe i pozostaw na około 5-10 minut. Wyjmij namoczone kotlety sojowe i odsącz z nadmiaru bulionu na ręczniku papierowym.
  2. PanierowanieW płytkiej misce lub na głębokim talerzu przygotuj roztrzepane jajko. Dopraw je solą, pieprzem i innymi przyprawami lub ziołami, wedle uznania. Nasyp na talerz bułkę tartą. Każdy kotlet sojowy zanurz w jajku, a następnie obtocz w bułce tartej.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Kładź na nim panierowane kotlety i i smaż na złoty kolor. Usmażone kotlety sojowe możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotowe kotleciki sojowe a'la schabowe podawaj z ziemniakami i surówką z warzyw np. surówką z kiszonej kapusty, surówką z pora, jabłka i marchewki lub surówką z kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i kukurydzy. Jeżeli masz ochotę na domowe danie typu fast food, to możesz podać kotlety sojowe z frytkami.

Dlaczego warto jeść kotlety sojowe?

Soja to roślina z rodziny bobowatych, która słynie z wysokich wartości odżywczych – stanowi m.in. źródło białka i węglowodanów oraz zawiera usprawniający trawienie błonnik pokarmowy. Soja jest też bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza, wapnia, potasu, fosforu i magnezu oraz fitoestrogenów, co sprawia, że jest polecana np. dla kobiet w okresie menopauzy. Soja może znaleźć się w diecie każdego z nas, jednak warto sprawdzić, czy produkty sojowe, które kupujemy, nie były modyfikowane genetycznie. Na opakowaniu kotletów powinna znajdować się informacja, że produkt nie zawiera GMO.

Jeżeli chcesz urozmaicić swój jadłospis innymi daniami z soi, to możesz np. namoczone kotlety sojowe pokroić w cienkie paski i podsmażyć z cebulką, czosnkiem, papryką oraz marchewką, a następnie zalać bulionem i dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wystarczy dodać odrobinę przecieru pomidorowego i cieszyć się smakiem potrawki, która wyśmienicie smakuje z kaszą oraz ryżem. Możesz też zrobić kotlety sojowe bez panierki z bułki tartej i przygotować nich bezmięsne burgery.