Barszcz ukraiński to zupa, którą często gotuję w sezonie jesienno-zimowym. Zapraszam po przepis na wyrazistą w smaku i dodającą energii zupę z mięsną wkładką.
Oto pomysł na pyszny obiad, w którym główną rolę grają dwa tanie produkty. Po zapieczeniu ich w kremowym sosie całość smakuje znakomicie. To danie robi się prosto i szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy.
Kotlety z jajek to danie kuchni polskiej, które jest gotowe raz-dwa i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Podaję je na obiad oraz jako zamiennik mięsnych burgerów.
Gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni, robię zapiekankę makaronową z pieczarkami, kiełbasą i serem. Proste danie smakuje wybornie i jest gotowe do pieczenia w 20 minut.
Pieczone pałki z kurczaka z prostymi dodatkami to idealny pomysł na obiad, który smakuje niemal każdemu. W piekarniku lądują też ziemniaki, więc cały obiad robi się praktycznie sam.
Po Sylwestrze i Nowym Roku w mojej lodówce zostało trochę gotowanych ziemniaków i bigosu. Bez wahania zamienię je w jedno pyszne danie, a mianowicie w nadziewane kluski. Moja rodzina je uwielbia, a przy okazji nic się nie marnuje.
Naleśniki to uniwersalne danie, które można podawać ze słodkim i słonym farszem. Dzisiaj proponuję wam wersję wytrawną – naleśniki z soczystym kurczakiem i pieczarkami.
Polędwiczka to delikatne, pyszne mięso godne odświętnego stołu. Możecie ją przygotować na przykład na Nowy Rok. Proponuję podać ją z sosem grzybowym, bo pasuje do niej doskonale, a grzyby z pewnością zostały wam jeszcze ze Świąt.
Surówka to kropka nad i, jeśli chodzi o obiad. Bez niej ten posiłek nie będzie tak smaczny i wartościowy. Ja najbardziej lubię robić nieskomplikowane dodatki do obiadu, ze składników, które mam właśnie pod ręką.
Grochówka to u nas zupa, którą zawsze gotujemy w Nowy Rok. To za sprawą teściowej, dla której jedzenie grochu w pierwszy dzień roku jest zwyczajem, który ma zapewnić pomyślność. Mój przepis to wegańska grochówka, która jest lżejsza od...
Rozpływające się w ustach mięso oraz kremowy, aromatyczny sos z dodatkiem warzyw i grzybów to duet idealny. Zapraszam po przepis na kurczaka myśliwego.
Nowy Rok to kolejna po Świętach okazja, by podać na stół coś pysznego i wyjątkowego. Ja często na ten dzień piekę wyśmienitą szynkę. Niezwykłego smaku i wyglądu dodają jej dwa owoce. A przygotowanie tego mięsa nie jest trudne, ani...
Fasola z kiełbasą to klasyk polskiej kuchni. To proste danie rozgrzewa nawet w najchłodniejsze dni i dostarcza energii na cały dzień. Polecam sprawdzony przepis.
Polędwiczka wieprzowa to idealna propozycja na wyjątkowy obiad. W połączeniu z aromatycznymi warzywami i pieczonymi ziemniakami tworzy pyszne i sycące danie.
Pulpety w sosie pomidorowym to klasyka kuchni domowej. Szybkie, smaczne i sycące danie, którego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Jeśli nie zostały wam po Świętach zapasy, możecie na szybko przygotować ten tani obiad. W zasadzie robi się sam, bo do naczynia żaroodpornego wystarczy wrzucić pałki z kurczaka i suszone owoce. Po 50 minutach pieczenia danie jest gotowe.
Świąteczny obiad to zazwyczaj pieczony drób i mięsa. By dodać im smaku, warto podać je z sosem. Na Boże Narodzenie doskonale pasuje sos żurawinowy. Można go zrobić z owoców świeżych lub mrożonych, co zajmie góra 15 minut.
Jaki dodatek podać do świątecznego obiadu? Zawsze warto postawić na surówkę, bo kryje w sobie mnóstwo wartościowych składników. Na święta doskonale pasuje surówka z czerwonej kapusty. Zazwyczaj łączę ją z owocami, dzięki czemu nie tylko...
Wegetariańska zapiekanka ze świąteczną choinką z warzyw znakomicie urozmaici tradycyjne bożonarodzeniowe menu. Nie tylko wygląda obłędnie, ale i tak smakuje!