Jakie pierogi lubicie najbardziej? Moja rodzina preferuje te z kiszoną kapustą i grzybami, a także z mięsem. Jeśli chodzi o słodkie, najchętniej zjadają pierogi z jagodami. Ostatnio jednak przyrządziłam zaskakujący, wytrawny farsz, ze składnika często stosowanego, jako słodkie nadzienie. Jeden dodatek zamienił go w coś pysznego.
Z czego zrobić wytrawny farsz do pierogów?
Najpopularniejsze wytrawne farsze do pierogów robi się z: mięsa, kapusty i grzybów, ziemniaków i twarogu. Można też jednak wykorzystać do tego celu: soczewicę, ciecierzycę, szpinak, dynię i inne warzywa, a także sery i kasze.
Często smak takiego farszu zależy od jednego, wydawałoby się mało istotnego dodatku. Tak jest np. w przypadku podsmażonej cebulki, dodawanej do farszu na pierogi ruskie. Także warto eksperymentować i szukać ciekawych połączeń.
Jak zrobić prosty, wytrawny farsz do pierogów?
Ten niezwykle prosty, a smaczny farsz do pierogów zrobiłam z dwóch składników. To twaróg i szczypiorek. Pierwszy tylko rozgniotłam widelcem, drugi dość drobno posiekałam. Szczypiorku dodałam naprawdę sporo, dzięki czemu farsz zyskał wyrazisty smak i kolor. Całość doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem. Każdy zjadł te pierogi ze smakiem.
Przepis: Wytrawne pierogi z prostym farszem
Pierogi nadziewane twarogiem i szczypiorkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej (typ 450–500)
- ok. 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
Na farsz:
- 400 g twarogu półtłustego
- 1 duży pęczek świeżego szczypiorku
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je miseczką, pozostaw na 10-15 minut.
- Przygotowanie farszuTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- LepienieCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki. Każdy nadziej przygotowanym farszem.
- GotowanieW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć pierogi i gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Wyjmij je na talerze, polej masłem czy śmietaną.
Jak podać pierogi z wytrawnym farszem?
Pierogi z wytrawnym farszem doskonale będą smakować polane stopionym masłem czy okraszone cebulką, podsmażoną na oleju. Dobrym dodatkiem będą też kwaśna, gęsta śmietana, a w lżejszej wersji jogurt naturalny. Dodatkowo potrawę można posypać posiekanymi ziołami albo zieleniną, np. szczypiorkiem, koperkiem, bazylią. Smak niektórych pierogów doskonale też podkreśli wędzonka. Można więc na bazie wędzonego boczku czy kiełbasy przygotować aromatyczną, sycącą okrasę.
Czytaj też:
Pyszne kluski robię szybko z trzech składników. Owocowy sos pasuje do nich jak ulałCzytaj też:
Wyrazisty farsz tych pierogów zachwyca wszystkich. Sekret to dwa dodatki