Ta chrupiąca panierka do kotletów drobiowych sprawi, że zapomnisz o popularnych fast foodach

Ta chrupiąca panierka do kotletów drobiowych sprawi, że zapomnisz o popularnych fast foodach

Dodano: 
Kotlety z kurczaka
Kotlety z kurczaka Źródło: Shutterstock / Armushik
Kotlety z kurczaka smażone w płatkach kukurydzianych są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż fast foody. Zapraszam po przepis na obłędnie chrupiące, aromatyczne mięso.

Kotlety drobiowe to lżejsza alternatywa dla schabowych oraz kurczaków z baru szybkiej obsługi. Można je przygotować na wiele sposobów. Jednak największą sztuką jest dobór odpowiedniej panierki. Takiej, która po usmażeniu nie będzie odpadała od mięsa oraz zachowa chrupkość. Moje kotlety drobiowe zawsze wychodzą idealne, bo panieruję je w płatkach kukurydzianych.

Jak przygotować chrupiące kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych?

Przygotowanie kotletów z kurczaka w płatkach kukurydzianych jest bardzo proste. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie panierki – płatki kukurydziane trzeba nieco pokruszyć, żeby lepiej trzymały się mięsa, ale nie powinny być bardzo rozdrobnione. Rozbite tłuczkiem piersi kurczaka najpierw obtaczam w mące pszennej z przyprawami, a następnie zanurzam w roztrzepanych jajkach i płatkach.

Kotlety drobiowe w płatkach kukurydzianych obsmażam z obu stron na złoty kolor i dopiekam w piekarniku, żeby panierka stała się jeszcze bardziej chrupiąca (możesz pominąć ten krok i usmażyć mięso do miękkości na patelni).

Do smażenia kotletów drobiowych używam klarowanego masła. Świetnie współgra pod względem smaku z płatkami kukurydzianymi, nadając potrawie wyjątkowego, lekko orzechowego aromatu.

Przepis: Kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Delikatne kotlety drobiowe w chrupiącej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże piersi kurczaka
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolorowego czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Dodatkowo:

  • 4 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz i przetnij na pół, żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbij mięso tłuczkiem i oprósz z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  2. PanierowanieWymieszaj mąkę pszenną ze słodką i wędzoną papryką oraz granulowanym czosnkiem. Roztrzep jajka i rozdrobnij płatki. Panieruj kotlety kolejno w mące, jajku i płatkach kukurydzianych.
  3. Smażenie i dopiekanieUsmaż kotlety na klarowanym maśle, z obu stron, na złoty kolor. Czas smażenia to 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż kotlety na blachę i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Z czym podawać kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych?

Kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych podaję z różnymi dodatkami np. z:

  • ziemniaczanym purée z koperkiem i surówką Colesław,
  • ziemniakami pieczonymi z rozmarynem oraz grillowanymi warzywami (cukinia, bakłażan, kolorowe papryki),
  • sałatką z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórka oraz sosem czosnkowym,
  • frytkami z batatów lub cukinii i dipem serowym,
  • warzywnym ratatouille.

Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kotlety drobiowe doskonale nadają się również do serwowania ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami w bułkach, tortilli i chlebkach pita.

Czytaj też:
Nie z drobiu, nie z wieprzowiny. Te kotlety mielone robię z delikatnego mięsa i znikają błyskawicznie
Czytaj też:
Tanie mięso mielone łączę z cukinią. Te kotlety są tak dobre, że do dziś dziękuję cioci za przepis