Pieczarki z patelni to absolutnie najlepszy dodatek do obiadu. Niezależnie od tego, czy serwujesz mięso, rybę, czy danie wegetariańskie, smażone pieczarki sprawdzą się doskonale! Ich smak i konsystencja świetnie sprawdzają się również w przypadku serwowanych na ciepło kolacji oraz domowych wersji popularnych dań typu fast food.
Jak zrobić najlepsze pieczarki z patelni?
Przygotowanie pieczarek z patelni jest niezwykle proste i szybkie. Sekretem wyjątkowego smaku i konsystencji grzybów jest szybkie smażenie. Jeżeli masz w kuchennej szafce patelnię typu wok, to koniecznie z niej skorzystaj. Do smażenia wybieram niezbyt duże, jędrne, świeże pieczarki, które kroję w grube plasterki lub ćwiartki (jeżeli pieczarki są bardzo małe, to można usmażyć je w całości), a następnie obsmażam na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Nie mieszam grzybów zbyt często, żeby nie puściły wody – najlepiej smażyć pieczarki niezbyt dużymi porcjami, dzięki czemu nie zaczną się gotować. Należy też je przewrócić na drugą stronę, gdy przyrumienią się od spodu.
Naturalny smak grzybów podbijam solą, świeżo zmielonym pieprzem, a także odrobiną sosu sojowego i octu balsamicznego. Do smażonych pieczarek można również dodać nieco płynnego miodu, który sprawi, że zyskają na smaku i stworzy aromatyczną glazurę.
Wskazówka: pod koniec smażenia można dodać na patelnię drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a także świeże lub suszone zioła np. tymianek, oregano, rozmaryn.
Przepis: Pieczarki z patelni
Tak przygotowane grzyby zachwycają głębokim smakiem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 81 w każdej porcji
Składniki
- 600 g pieczarek
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczarekPieczarki oczyść i obierz, a następnie pokrój w grube plasterki lub ćwiartki.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej masło i dodaj grzyby. Smaż, aż pieczarki się przyrumienią i zmiękną.
- PrzyprawianieDodaj na patelnię sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszaj składniki i dopraw grzyby do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczarki z patelni najlepiej smakują na ciepło. Przed podaniem dekoruję dodatek posiekaną natką pietruszki (można zastąpić lubczykiem lub kolendrą).
Do jakich dań pasują pieczarki z patelni?
Pieczarki z patelni to niezwykle aromatyczny i smaczny dodatek, który pasuje do m.in.:
- smażonych, pieczonych, grillowanych i duszonych mięs (drób, wieprzowina, wołowina, jagnięcina),
- smażonych, pieczonych i grillowanych ryb (morskich i słodkowodnych),
- pieczonych ziemniaków,
- kaszy (gryczanej, jęczmiennej, kuskus, bulgur),
- ryżu (białego, kolorowego, dzikiego),
- jajek (jajek sadzonych, omletu, jajecznicy),
- smażonych, grillowanych i duszonych warzyw,
- burgerów, tostów, kanapek, tortilli, zapiekanek,
- sałatek (np. z gotowanych ziemniaków oraz świeżych warzyw i grillowanego kurczaka).
Pieczarki z powyższego przepisu mogą również stanowić dodatek do sosów, zup i gulaszu.
Czytaj też:
Mój prosty sposób na delikatne kluski śląskie. Dodaję jedną łyżkę do ciepłych ziemniakówCzytaj też:
Ten kurczak w aksamitnym sosie schodzi u mnie na pniu. Jego sekretem są trzy składniki