Tak podane kotlety na obiad pierwszy raz jadłem u kolegi ze studiów. Jego mama nie uznawała kompromisów, schab miał być porządnie rozklepany, ser ciągnący, a pieczarki świeże. Było to coś pomiędzy klasyką a twistem, który wprowadzał w zachwyt. Od tamtej pory robię tę wersję schabowego zawsze, kiedy chcę zjeść po królewsku, ale swojsko.
Jak zrobić kotlety schabowe z dodatkiem sera i pieczarek?
Mięso rozbij równomiernie, najlepiej przez kawałek folii spożywczej, co zapobiegnie jego rozrywaniu. Dla lepszego efektu możesz schab lekko zamarynować dzień wcześniej w mleku z cebulą. Zmięknie i zyska delikatniejszy smak. Pieczarki dobrze wybierać drobniejsze i jasne, ponieważ mają najwięcej smaku i nie puszczają wody.
Zamiast używania piekarnika możesz przykryć patelnię pokrywką i podgrzać kotlety, aby ser się rozpuścił. Jeśli chcesz dodać głębi, użyj odrobiny tartego parmezanu do sera żółtego. Nie zmieni dania, ale podkreśli jego wytrawny charakter.
Przepis: Kotlet schabowy z serem i pieczarkami
Prosty schabowy ulepszony dzięki prostym dodatkom.
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 25 min.
 - Czas gotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 721 w każdej porcji
 
Składniki
- 4 plastry schabu bez kości (ok. 150 g każdy)
 - 250 g pieczarek
 - 150 g sera żółtego (np. gouda lub edamski)
 - 2 jajka
 - 6 łyżek bułki tartej
 - 5 łyżek mąki pszennej
 - 2 łyżki masła
 - olej do smażenia
 - sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaRozbij kotlety tłuczkiem, aż będą cienkie. Posól, popieprz i odstaw na 10 minut. Obtocz kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
 - Smażenie i dodatkiNa patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony. W drugiej patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i smaż 6–7 minut, aż będą rumiane. Zetrzyj ser.
 - ZapiekanieNa gorące kotlety posyp starty ser i połóż pieczarki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, aż ser się rozpuści.
 
Z czym podać kotleta schabowego z serem i pieczarkami?
Idealna kombinacja do takiego dania nie istnieje, ale jest sporo elementów, które po połączeniu sprawią, że nie będziesz się móc oderwać. Oto kilka propozycji:
- Ziemniaki z koperkiem – ugotowane na miękko, posypane świeżym koperkiem i skropione masłem. Proste, aromatyczne, nie dominują dania, a wzmacniają jego smak.
 - Surówka z kiszonej kapusty – kwaśna, chrupka, doskonale równoważy tłustość sera i mięsa. Sprawdź takie połączenie na słodko, a będziesz w szoku!
 - Mizeria z ogórków – ogórki ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzu. Lekka, chłodna, świetna jako kontrast do ciepłego kotleta.
 - Sos koperkowy lub czosnkowy – na bazie jogurtu lub śmietany. Dodaje głębi i świeżości, nie przesłaniając smaku pieczarek.
 - Napój – kompot z wiśni, a może domowa lemoniada cytrynowa? Do tego dania wszystko się przyda.
 
Czytaj też:
Wyglądają jak zwykłe schabowe, ale zaskakują smakiem. Sekret to sucha marynataCzytaj też:
Ani schabowe, ani mielone. Ten przepis na kotlety wygrywa, musisz go wypróbować
