Tak podane kotlety na obiad pierwszy raz jadłem u kolegi ze studiów. Jego mama nie uznawała kompromisów, schab miał być porządnie rozklepany, ser ciągnący, a pieczarki świeże. Było to coś pomiędzy klasyką a twistem, który wprowadzał w zachwyt. Od tamtej pory robię tę wersję schabowego zawsze, kiedy chcę zjeść po królewsku, ale swojsko.
Jak zrobić kotlety schabowe z dodatkiem sera i pieczarek?
Mięso rozbij równomiernie, najlepiej przez kawałek folii spożywczej, co zapobiegnie jego rozrywaniu. Dla lepszego efektu możesz schab lekko zamarynować dzień wcześniej w mleku z cebulą. Zmięknie i zyska delikatniejszy smak. Pieczarki dobrze wybierać drobniejsze i jasne, ponieważ mają najwięcej smaku i nie puszczają wody.
Zamiast używania piekarnika możesz przykryć patelnię pokrywką i podgrzać kotlety, aby ser się rozpuścił. Jeśli chcesz dodać głębi, użyj odrobiny tartego parmezanu do sera żółtego. Nie zmieni dania, ale podkreśli jego wytrawny charakter.
Przepis: Kotlet schabowy z serem i pieczarkami
Prosty schabowy ulepszony dzięki prostym dodatkom.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 721 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu bez kości (ok. 150 g każdy)
- 250 g pieczarek
- 150 g sera żółtego (np. gouda lub edamski)
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaRozbij kotlety tłuczkiem, aż będą cienkie. Posól, popieprz i odstaw na 10 minut. Obtocz kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Smażenie i dodatkiNa patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu po 3–4 minuty z każdej strony. W drugiej patelni rozpuść masło, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i smaż 6–7 minut, aż będą rumiane. Zetrzyj ser.
- ZapiekanieNa gorące kotlety posyp starty ser i połóż pieczarki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, aż ser się rozpuści.
Z czym podać kotleta schabowego z serem i pieczarkami?
Idealna kombinacja do takiego dania nie istnieje, ale jest sporo elementów, które po połączeniu sprawią, że nie będziesz się móc oderwać. Oto kilka propozycji:
- Ziemniaki z koperkiem – ugotowane na miękko, posypane świeżym koperkiem i skropione masłem. Proste, aromatyczne, nie dominują dania, a wzmacniają jego smak.
- Surówka z kiszonej kapusty – kwaśna, chrupka, doskonale równoważy tłustość sera i mięsa. Sprawdź takie połączenie na słodko, a będziesz w szoku!
- Mizeria z ogórków – ogórki ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzu. Lekka, chłodna, świetna jako kontrast do ciepłego kotleta.
- Sos koperkowy lub czosnkowy – na bazie jogurtu lub śmietany. Dodaje głębi i świeżości, nie przesłaniając smaku pieczarek.
- Napój – kompot z wiśni, a może domowa lemoniada cytrynowa? Do tego dania wszystko się przyda.
Czytaj też:
Wyglądają jak zwykłe schabowe, ale zaskakują smakiem. Sekret to sucha marynataCzytaj też:
Ani schabowe, ani mielone. Ten przepis na kotlety wygrywa, musisz go wypróbować