Mielone jak u babci? Zobacz, co dodaję, żeby były soczyste i chrupiące

Mielone jak u babci? Zobacz, co dodaję, żeby były soczyste i chrupiące

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Thomas Francois
Ziemniaki, kotlety mielone i mizeria – ten obiad zawsze kojarzy mi się z babcią. Zapraszam po przepis na tradycyjne kotlety z mięsa mielonego, czyli małopolskie sznycle.

W czym tkwi sekret przepysznych kotletów mielonych? Wysokiej jakości składniki to jedno, ale to mięsne danie smakuje najlepiej, gdy poda się do niego odrobinę babcinej miłości. To właśnie dlatego tak bardzo tęsknimy za smakiem potraw, które jedliśmy w dzieciństwie.

Jak przygotować kotlety mielone jak u babci?

Najlepsze mielone wychodzą z umiarkowanie tłustego mięsa wieprzowego np. karkówki i szynki w proporcjach 1:1 oraz mięsa mielonego mieszanego wieprzowo-wołowego (np. z szynki wieprzowej i antrykotu, rostbefu, łopatki).

Wieprzowinę polecam zmielić na stoisku mięsnym lub samodzielnie. Mieląc mięso w domu, można dorzucić dodatki i wówczas masa będzie miała jednolitą konsystencję. Mięso mielone dosmaczam podsmażoną razem z czosnkiem cebulą (możesz pominąć dodanie czosnku), solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodaję również bułkę kajzerkę, namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu.

Składniki mieszam dłonią około 10 minut – masa mięsna powinna być dobrze napowietrzona – jest gotowa, gdy przestaje kleić się do dłoni i miski. Z mięsa formuję niewielkie kotleciki, które obtaczam w domowej bułce tartej z pszennych bułek i smażę na klarowanym maśle (możesz zastąpić olejem do smażenia lub smalcem).

Wskazówka: można skrócić czas smażenia i dopiec kotlety w piekarniku oraz zrezygnować z tradycyjnego smażenia i upiec mielone w piekarniku lub przygotować we frytkownicy beztłuszczowej.

Przepis: Kotlety mielone jak u babci

Każdy pokocha ich miękki, soczysty środek i chrupiącą, maślaną skorupkę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
581 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej
  • 400 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 średnie jajko
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka mleka do namoczenia kajzerki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników masy mięsneJMięso mielone umieść w misce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj oraz podsmaż na 1 łyżce klarowanego masła. Odstaw do ostygnięcia. Czerstwą kajzerkę zalej mlekiem (opcjonalnie wodą), poczekaj, aż zmięknie i odciśnij z nadmiaru płynu.
  2. Wyrabianie masy mięsnejDodaj do mięsa cebulę z czosnkiem, odciśniętą kajzerkę, majeranek i jajko. Wyrabiaj masę mięsną, aż przestanie kleić się do dłoni i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli masa mięsna jest bardzo zwarta, to dodaj kilka łyżek zwykłej/gazowanej wody lub zimnego bulionu/rosołu.
  3. Formowanie, panierowanie i smażenieZ masy mięsnej uformuj okrągłe lub podłużne kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż partiami na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Kotlety powinny ładnie się przyrumienić.

Kotlety mielone podaję na ciepło i na zimno. Wyśmienicie smakują z ziemniakami oraz różnymi surówkami, a także serwowane w bułkach lub na kromce chleba.

Opcjonalne dodatki do masy na kotlety mielone

Moja babcia uwielbiała kulinarne eksperymenty. Często podstawowy przepis na kotlety mielone wzbogacała różnymi dodatkami m.in.:

  • przeciśniętymi przez praskę ziemniakami z wczorajszego obiadu,
  • startymi na tarce o małych oczkach warzywami z rosołu (marchew, pietruszka, seler),
  • ugotowaną kaszą gryczaną/jęczmienną lub ugotowanym ryżem,
  • startymi na tarce o małych oczkach gotowanymi burakami z czerwonego barszczu,
  • drobno posiekanym ogórkiem kiszonym,
  • ugotowanymi na twardo i startymi na tarce jajkami,
  • świeżymi ziołami np. koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, lubczykiem oraz szałwią.

Czytaj też:
To nie są zwykłe polędwiczki z kurczaka. Poznaj sekret ich obłędnej panierki
Czytaj też:
Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit