Ten pomysł podsunął mi kolega z pracy, który robił coś podobnego na grilla – tylko że na patelni żeliwnej i z surowym jajkiem wbitym w trakcie smażenia. Kiedy spróbowałem swojej wersji z piekarnika, wiedziałem, że to będzie stały numer w domowym repertuarze. Takie gniazda nie tylko świetnie wyglądają, ale i dają mnóstwo możliwości – ser, zioła, przyprawy – wszystko można dopasować pod siebie.
Jak zrobić kotlety mielone w piekarniku?
Do tej potrawy najlepiej sprawdza się mięso o wyższej zawartości tłuszczu – jak z karkówki albo łopatki. Dzięki temu kieszonki są soczyste i nie rozpadają się przy pieczeniu. Jeśli używasz mięsa drobiowego, dodaj łyżkę oliwy i trochę startego masła – zyska na smaku i strukturze. Jajka najlepiej wbijać prosto do wgłębienia w mięsie już po 15 minutach pieczenia – wtedy białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne.
Jeśli chcesz, to pod koniec pieczenia możesz posypać całość startym serem. Nada on daniu dodatkowego aromatu i przyjemnej, lekko chrupiącej warstwy. Dobrze sprawdzi się ser żółty, mozzarella lub parmezan — wszystko zależy od tego, jaki smak chcesz uzyskać.
Przepis: Gniazda z mielonego mięsa z jajkami
Sposób na kotlety mielone. Pyszne mięso podane w wyjątkowy sposób.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 327 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mięsa mielonego
- 1 jajko (do farszu)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 6 jajek
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do natłuszczenia blachy
Sposób przygotowania
- Wyrabianie i formowanieW dużej misce połącz mięso z cebulą, czosnkiem, musztardą, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Wyrób do uzyskania zwartej masy. Uformuj z niej kulki, spłaszcz je i ukształtuj wgłębienie na środku każdej – jak gniazdo.
- Podpiekanie mięsaKażdą kieszonkę obtocz w bułce tartej i ułóż na natłuszczonej blaszce. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół). Na ostatnie kilka minut wbij jajko do środka. Kontroluj pieczenie. Żółtko ma być płynne.
Mielone kieszonki z jajkiem są dość treściwe, więc warto zestawić je z czymś, co doda świeżości lub przełamie konsystencję. Oto kilka świetnych propozycji:
- Surówki i sałatki – klasyczna mizeria z ogórkiem i jogurtem – sałatka z rukoli, pomidorków i czerwonej cebuli – marchewka z jabłkiem i cytryną – surówka z kiszonej kapusty lub modrej z jabłkiem
- Dodatki skrobiowe –puszyste purée ziemniaczane z odrobiną masła i gałki muszkatołowej – pieczone ziemniaki lub frytki z batatów – kasza gryczana z masłem – ryż z koperkiem
- Sosy i dodatki – sos koperkowy lub chrzanowy – śmietanowy dip z czosnkiem i ziołami – musztarda miodowa lub pikantny ketchup domowy – ogórek kiszony albo domowa konfitura z cebuli.
Czytaj też:
Te genialne klopsiki pierwszy raz jadłem u przyjaciół. Domowy obiad w mniej niż godzinęCzytaj też:
Zastąpiłam cebulę innym dodatkiem. Teraz kotlety mielone smakują mi o wiele lepiej