Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Często je przyrządzam, bo robi się je szybko i smakują wszystkim domownikom. Przez wiele lat stosowałam recepturę mojej mamy, jednak kotlety jak dla mnie były mało wyraziste. Postanowiłam więc wprowadzić małą zmianę i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Już nie dodaję do nich podsmażonej cebuli.
Składniki kotletów mielonych
Kotlety mielone robi się tradycyjnie z kilku składników. Są to: mięso mielone, jajko, namoczona i odciśnięta bułka, cebula i przyprawy. Cebulę zazwyczaj kroi się w kostkę i podsmaża na tłuszczu, w wyniku czego nabiera łagodnego, słodkawego smaku. Można ją też zetrzeć na małych oczkach, a po oddzieleniu nadmiaru soku, dodać do mięsnej masy. Jeśli chodzi o przyprawy, do mięsnej masy warto dodać nie tylko pieprz i sól, ale też pieprz ziołowy czy majeranek.
Jak zrobić wyraziste kotlety mielone?
Moje kotlety mielone nabrały wyrazistego smaku dzięki prostemu dodatkowi. Jest nim por, który drobno siekam i bez podsmażania dodaję do mięsnej masy. Nie tylko zaostrza smak potrawy, ale też uatrakcyjnia jej wygląd. Mnie te kotlety smakują bardziej niż klasyczne z cebulą.
Przepis: Kotlety mielone z porem
Wyraziste kotlety mielone z dodatkiem siekanego pora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 małe jajko
- kawałek jasnej części pora (5-6 cm)
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyKajzerkę namocz w wodzie lub bulionie, dokładnie odciśnij. Por oczyść, jak najdrobniej posiekaj. Do mielonego mięsa dodaj bułkę, por, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy kształtne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce, lekko ją dociśnij. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Z czym podać kotlety mielone?
Kotlety mielone zazwyczaj podaje się z ugotowanymi ziemniakami, tartymi buraczkami czy mizerią. Można też jednak zaserwować je z kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z ryżem. Smacznym dopełnieniem dania będą surówki, np. z kapusty białej, czerwonej, pekińskiej czy z marchewki.
Czytaj też:
Moje mielone smakują fenomenalnie. Do masy mięsnej dorzucam 4 zdrowe składnikiCzytaj też:
Te kotlety sprawią, że zapomnisz o mielonych. To połączenie warzyw jest hitem