Wcale nie z wołowiny. Moje steki są lekkie i pyszne, bo robię je z zaskakującego produktu

Wcale nie z wołowiny. Moje steki są lekkie i pyszne, bo robię je z zaskakującego produktu

Dodano: 
Warzywne steki
Warzywne steki Źródło: Shutterstock / Rui Elena
Moja rodzina to typowi mięsożercy. Ja jednak czasami mam po prostu dość mięsa i przyrządzam lekki obiad bez jego dodatku. Na przykład steki potrafię zrobić wcale nie z wołowiny, a zupełnie innego produktu. Wychodzą przepyszne.

Moje steki mało kto nazwałby stekami, ale ja przyrządzam je i podaję na zasadzie słynnego dania. Robię je z wiosennego warzywa, które uwielbiam w każdej postaci. Doskonale smakuje mi przyrządzona z niego surówka, potrawa duszona czy smażona. To młoda kapusta, która po zrumienieniu nabiera ciekawego smaku i konsystencji.

Jak przygotować kapustę na steki?

Moje lekkie, wiosenne steki robię z... młodej kapusty. Jak ją przygotowuję? W sumie tylko odpowiednio kroję, a mianowicie w dość grube plastry. Sztuka jednak polega na tym, by ukroić je z kawałkiem głąba, który będzie scalał liście. Inaczej stek będzie się rozpadał.

Jak zrobić steki z kapusty?

Steki z kapusty to oczywiście moja domowa nazwa tej potrawy. Wiadomo przecież, że tak naprawdę mało co przypomina ona klasyczny stek. W zasadzie podobieństwo polega na tym, że plaster kapusty jest dość gruby i że smaży się go na patelni. Różnicę też robi panierka, której przecież nie stosuje się do prawdziwych steków. Jednak w przypadku kapusty doskonale podnosi ona smak warzywa.

Nim jednak spanieruję kapustę, wcześniej oprószam ją przyprawami. Ważne jest też, by kapusty nie smażyć na zbyt duży ogniu. Dobrze bowiem, gdy w czasie obróbki termicznej zdąży zmięknąć.

Przepis: Kapuściane steki

Plastry młodej kapusty smażone w panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • suszona cebula
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie kapustyKapustę oczyść z podwiędniętych, wierzchnich liści, opłucz ją, osusz. Pokrój w cztery grube plastry, oprósz suszoną cebulą, solą i pieprzem.
  2. Smażenie stekówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Każdego steka obtocz w rozkłóconym jajku. Połóż na patelni i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.

Jak podać steki z kapusty?

Steki z kapusty podaję w sumie tak, jakby były z mięsa. Serwuję do nich pieczone ziemniaki, a także surówkę. Warto też sięgnąć po sos, np. jogurtowo-czosnkowy, który doda całemu daniu smaku i soczystości.

Czytaj też:
Obłędne gołąbki bez mięsa zrobisz z młodej kapusty. Sekretem jest farsz
Czytaj też:
Główkę młodej kapusty zamieniam w jednogarnkowe danie. Wystarczy pół godziny i 2 dodatki