Moje steki mało kto nazwałby stekami, ale ja przyrządzam je i podaję na zasadzie słynnego dania. Robię je z wiosennego warzywa, które uwielbiam w każdej postaci. Doskonale smakuje mi przyrządzona z niego surówka, potrawa duszona czy smażona. To młoda kapusta, która po zrumienieniu nabiera ciekawego smaku i konsystencji.
Jak przygotować kapustę na steki?
Moje lekkie, wiosenne steki robię z... młodej kapusty. Jak ją przygotowuję? W sumie tylko odpowiednio kroję, a mianowicie w dość grube plastry. Sztuka jednak polega na tym, by ukroić je z kawałkiem głąba, który będzie scalał liście. Inaczej stek będzie się rozpadał.
Jak zrobić steki z kapusty?
Steki z kapusty to oczywiście moja domowa nazwa tej potrawy. Wiadomo przecież, że tak naprawdę mało co przypomina ona klasyczny stek. W zasadzie podobieństwo polega na tym, że plaster kapusty jest dość gruby i że smaży się go na patelni. Różnicę też robi panierka, której przecież nie stosuje się do prawdziwych steków. Jednak w przypadku kapusty doskonale podnosi ona smak warzywa.
Nim jednak spanieruję kapustę, wcześniej oprószam ją przyprawami. Ważne jest też, by kapusty nie smażyć na zbyt duży ogniu. Dobrze bowiem, gdy w czasie obróbki termicznej zdąży zmięknąć.
Przepis: Kapuściane steki
Plastry młodej kapusty smażone w panierce
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- suszona cebula
- sól, pieprz
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Krojenie kapustyKapustę oczyść z podwiędniętych, wierzchnich liści, opłucz ją, osusz. Pokrój w cztery grube plastry, oprósz suszoną cebulą, solą i pieprzem.
- Smażenie stekówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Każdego steka obtocz w rozkłóconym jajku. Połóż na patelni i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.
Jak podać steki z kapusty?
Steki z kapusty podaję w sumie tak, jakby były z mięsa. Serwuję do nich pieczone ziemniaki, a także surówkę. Warto też sięgnąć po sos, np. jogurtowo-czosnkowy, który doda całemu daniu smaku i soczystości.
Czytaj też:
Obłędne gołąbki bez mięsa zrobisz z młodej kapusty. Sekretem jest farszCzytaj też:
Główkę młodej kapusty zamieniam w jednogarnkowe danie. Wystarczy pół godziny i 2 dodatki