Młoda kapusta idealnie nadaje się do robienia gołąbków. Można je przyrządzić z dowolnym farszem, także tym tradycyjnym, mięsnym. Nasza propozycja to jednak coś zupełnie innego: pieczone gołąbki bez mięsa. A farsz to ryż i aromatyczne, pełne smaku dodatki.
Jak zrobić pieczone gołąbki z młodej kapusty?
Do przygotowania gołąbków należy wybrać dużą kapustę, która ma ładne, nieuszkodzone liście, tak jak w przypadku starej kapusty, warzywo najpierw należy sparzyć w dużym garnku: dzięki temu łatwo da się oddzielić liście od główki.
Farsz to mieszanka ryżu, przesmażonej na maśle cebulki z czosnkiem, sera feta i koperku. Ale do farszu również dodajemy kapustę: liście najmniejsze i te, które się porwały, wystarczy drobno pokroić i dodać do farszu. Liście można wrzucić bezpośrednio do farszu (tak podajemy w przepisie), ale można je również krótko przesmażyć na maśle.
Gołąbki najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Można je ewentualnie delikatnie podlać bulionem.
Rada: pieczone gołąbki z młodej kapusty można zrobić z dowolnym farszem, także mięsnym, grzybowym, z kaszą jaglaną czy kaszą gryczaną. Po zawinięciu farszu w liście wystarczy zapiec gołąbki jak w przepisie.
Przepis: Pieczone gołąbki z młodej kapusty
Bezmięsne gołąbki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 172 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża młoda kapusta
- 200 g ryżu
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 zabki czosnku
- 100 g sera feta
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie kapustyZ kapusty wytnij głąb. W dużych garnku sparz kapustę (gotuj we wrzątku kilka minut). Po wyjęciu oddziel liście i zetnij z nich twarde fragmenty. Liście, które zostaną, posiekaj pokrój na drobne kawałki i zostaw do farszu.
- Robienie farszuRyż ugotuj. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Do ryżu dodaj cebulę z czosnkiem, jajko, posiekany koperek, pokrojone liście kapusty i pokruszony ser feta. Dopraw solą i pieprzem.
- Pieczenie gołąbkówFarsz zawijaj w liście jak przy tradycyjnych gołąbkach. Gołąbki układaj ciasto w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą, przykryj i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pieczone gołąbki z sosem
Jeśli lubisz gołąbki z tradycyjnym, pomidorowym sosem, dodaj go do gołąbków, kiedy się upieką (chodzi przede wszystkim o to, aby kapusta całkowicie zmiękła) i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, już bez przykrycia. Do gołąbków można także dodać sos grzybowy, śmietanowy albo zapiec je pod beszamelem.
Czytaj też:
Te gołąbki to mistrzostwo świata. Nie uwierzysz, z czego robię ten genialny farszCzytaj też:
Farsz z mięsa i ryżu zawijam w liście kapusty pekińskiej. Te gołąbki przygotujesz ekspresowo