Młode warzywa charakteryzują się niepowtarzalnymi właściwościami. Są jędrne, soczyste, pełne smaku i wartościowych składników. Do moich ulubionych należy młoda kapusta, którą chętnie wykorzystuję w kuchni. Robię z niej surówki, a także proste danie jednogarnkowe. Jest idealne na obiad.
Czy trzeba obgotowywać młodą kapustę?
Niektórzy uważają, że świeżą kapustę trzeba obgotować, by miała przyjemniejszy zapach i szybciej zmiękła. Nie jest to jednak konieczne w przypadku młodej kapusty. Ma bowiem łagodny smak i aromat, a jej liście są delikatne i szybko się gotują. Tak naprawdę wystarczy 15-20 minut gotowania, by poszatkowane liście młodej kapusty zmiękły i zamieniły się w pyszną potrawę.
Jak przygotować danie jednogarnkowe z młodej kapusty?
Z młodej kapusty można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Trzeba tylko dorzucić składniki, które dodadzą jej aromatu i pożywności, bo sama w sobie jest bardzo delikatna. Ja wybrałam kiełbasę i marchewkę. Obie komponują się z kapustą smakowo i uatrakcyjniają wygląd potrawy. Poza tym dodaję też 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, który podkręca smak i wygląd tego prostego dania.
Przepis: Jednogarnkowe danie z młodej kapusty
Młoda kapusta duszona z marchewką i kiełbasą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 1–2 łyżki oleju lub masła
- 1–2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, opłucz, poszatkuj. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w talarki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
- Duszenie potrawyNa patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasę. Dodaj cebulę i czosnek, lekko je zrumień. Dodaj marchewkę, przesmaż. Dorzuć kapustę, wymieszaj z pozostałymi składnikami, przesmaż. Dodaj ok. 1/2 szklanki wody, koncentrat i przyprawy. Całość duś ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Kapustę dopraw, posyp koperkiem.
Te dodatki idealnie pasują do młodej kapusty
Młodą kapustę w daniach można też łączyć z innymi dodatkami. Doskonale będą do niej pasować także: wędzony boczek, ziemniaki, pomidory czy cebula. Smak młodej kapusty świetnie podkreślą natomiast: koperek, kminek czy majeranek.
Czytaj też:
Obłędna zupa z młodej kapusty. Prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzinaCzytaj też:
To danie z młodej kapusty robi furorę. Zrób raz, a wszyscy będą błagać o więcej