Prościutka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dorzucam trzy warzywa oraz sos

Prościutka i pyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dorzucam trzy warzywa oraz sos

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Olha Solodenko
Jeśli brakuje wam pomysłu na surówkę, podrzucam dobry pomysł. Tym razem głównym składnikiem będzie kapusta pekińska. By zamieniła się w pyszny dodatek do obiadu, wystarczy dorzucić do niej kilka składników.

Kapusta pekińska to chrupiące warzywo o delikatnym smaku. Jej wielką zaletą jest fakt, że jest bardzo trwała. W lodówce można ją trzymać dość długo, dzięki czemu zawsze może nas poratować w potrzebie. A by zamienić ją w smaczny dodatek do obiadu wystarczą proste dodatki i 10-15 minut.

Co warto dodać do surówki z kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska jest smaczna i chrupiąca. Z jej delikatnym smakiem doskonale komponuje się wiele dodatków. Warto jednak zadbać o to, by wśród nich było soczyste warzywo. Dzięki temu surówka będzie jeszcze smaczniejsza. Dobrze więc sprawdzą się pomidor i ogórek. Dobrze też będą pasować: marchewka, papryka, rzodkiewka, cebula, kukurydza czy groszek konserwowy.

Jak zrobić prostą surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówkę z kapusty pekińskiej robi się raz-dwa. Wystarczy ją poszatkować i rozdrobnić jeszcze trzy warzywa. Składniki należy wymieszać z lekkim sosem i surówka jest już gotowa. Najlepiej podać ją od razu po przygotowaniu, bo wtedy jest najzdrowsza i najsmaczniejsza.

Przepis: Prosta surówka z kapusty pekińskiej

Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej, papryki, cebuli i pomidora

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki żółtej lub czerwonej
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę pekińską oczyść, poszatkuj. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pomidory umyj, pokrój w dużą kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i cukru przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Wskazówka: Do surówki z kapusty pekińskiej warto dodać posiekaną zieleninę, np. natkę pietruszki, szczypiorek, koperek.

Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej będzie idealnie pasować do wielu dań obiadowych. Należą do nich z pewnością: kotlety schabowe, drobiowe i mielone, a także: pieczone i grillowane mięso, smażone ryby, wszelkiego rodzaju gulasze, potrawki i zapiekanki.

Czytaj też:
Babcia dodawała ten składnik do mizerii. Surówka w takiej wersji to mistrzostwo świata
Czytaj też:
Tartą marchewkę łączę z niezwykle zdrowym warzywem. Ta surówka to prawdziwy skarb