Rosół jest smaczny, ale czy musi gościć na naszych stołach co niedzielę? Pewnie, że nie. Smacznych zup jest bowiem naprawdę dużo i to nawet z podobnych składników. Ta kremowa zupa jest na to doskonałym dowodem. Robię ją całkiem szybko, a wychodzi aksamitna i bardzo smaczna. Moja rodzina często o nią prosi.
Jak przygotować kurczaka do zupy?
Do tej zupy dodaję filet z piersi kurczaka. Zanim jednak wrzucę go do wywaru, kroję w kostkę, oprószam przyprawami i rumienię na oleju. Dzięki temu mięso zyskuje przyjemny aromat, apetyczny kolor i zachowuje soczystość. Kurczaka nie należy długo gotować. Dlatego najlepiej dodać go do zupy, gdy warzywa nieco zmiękną i całość gotować jeszcze kilka minut.
Jak zrobić aksamitną zupę z kurczakiem?
By zupa z kurczakiem wyszła aksamitna, wcale nie trzeba zagęszczać jej mąką. Ja mam na to prosty sposób. Mniej więcej połowę mięsa i warzyw odkładam na talerzyk, a resztę blenduję na gładką masę. Po zabieleniu śmietanką, dokładam do zupy odłożone kawałki. Dzięki temu zupa jest kremowa, ale nie monotonna.
Przepis: Kremowa zupa z kurczakiem
Kremowa zupa jarzynowa z dodatkiem piersi z kurczaka
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 pora (biała część)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2–3 ziemniaki
- 1–2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1,5 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Podsmażanie warzywWarzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż je w garnku z masłem, aż nieco zmiękną. Zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut.
- Dodawanie kurczakaKurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawami. Podsmaż go na oleju, dodaj do do wywaru, gotuj jeszcze 5-7 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyłów połowę warzyw i mięsa. Składniki znajdujące się w garnku zblenduj na gładką masę.
- Wykańczanie zupyKremową zupę zabiel śmietanką, dodaj do niej odłożone warzywa i mięso, chwilę podgrzewaj. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Jeśli chcecie by zupa była jeszcze bardziej pożywna, możecie do niej dodać serek topiony.
Te warzywa też można wykorzystać do zupy z kurczakiem
Do kremowej zupy z kurczakiem dodaję proste warzywa. To włoszczyzna i ziemniaki. Jednak można też do niej dorzucić inne warzywa. Doskonale będą pasować np. kalarepa, białe szparagi. Dodadzą zupie trochę innego smaku i wzbogacą ją w składniki odżywcze.
Czytaj też:
Obłędna zupa z młodej kapusty. Prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzinaCzytaj też:
Zaskocz rodzinę tą zupą zamiast rosołu. Wystarczy 300 g kremowego dodatku