Moja rodzina kocha ten zielony sos do makaronu. Dodatek zachwyca delikatnym smakiem, idealną, kremową konsystencją i wyjątkowym aromatem. Robię go z kilku prostych składników, a rodzina się zajada aż miło popatrzeć.
Jak zrobić tagliatelle z zielonym pesto?
Tagliatelle na zielono podaję z domowej roboty pesto bazyliowym. Smak sosu wzbogacam świeżym szpinakiem, a także zielonym groszkiem. Słodki smak groszku doskonale współgra ze smakiem pozostałych składników potrawy. Wskazówka: zimą używam groszku mrożonego, który gotuję al dente w osobnym garnku, a w sezonie letnim posypuję danie surowym groszkiem cukrowym z własnego ogrodu.
Przygotowanie domowego pesto pozwala dopasować smak sosu do indywidualnych potrzeb pod względem m.in. ilości czosnku. Warto zrobić większą porcję sosu, bo można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i zużyć m.in. do kanapek, chipsów z tortilli lub roladek z szynki oraz przełożyć do słoików i poddać pasteryzacji. Pod przepisem znajdziesz kilka pomysłów na przygotowanie zielonego pesto nie tylko z bazylii i szpinaku, ale także innej zieleniny.
Przepis: Tagliatelle z zielonym pesto
Pyszny makaron z lekkim i aromatycznym sosem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 575 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu tagliatelle
Na sos:
- 1 średnia doniczka bazylii
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 50 g orzeszków pinii
- 50 g parmezanu
- 90 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 szklanka mrożonego groszku
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników sosuBazylię oraz szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz. Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni, żeby uwolniły aromat. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Groszek ugotuj al dente lub do miękkości (wedle uznania) w osolonym wrzątku, odcedź i pozostaw do odcieknięcia.
- MiksowaniePrzełóż bazylię, szpinak, czosnek, orzeszki pinii, parmezan i oliwę z oliwek do pojemnika blendera i miksuj do uzyskania sosu. Konsystencję sosu możesz dopasować do indywidualnych preferencji. Dopraw gotowe pesto ze szpinakiem solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, odlej 100 ml wody, a następnie odcedź makaron na sitku i przełóż do garnka, w którym się gotował.
- Łączenie składnikówDo garnka z makaronem dodaj odlaną wodę oraz zielone pesto. Wymieszaj składniki. Tagliatelle na zielono podaję od razu po przygotowaniu. Porcje potrawy dekoruję natką pietruszki oraz posypuję groszkiem.
Gotowe danie możesz dodatkowo skropić oliwą z oliwek i posypać parmezanem.
Inne wersje zielonego pesto
Zielone pesto możesz przygotować również z dodatkiem m.in.:
- młodej pokrzywy,
- jarmużu,
- natki pietruszki,
- natki marchewki,
- selera naciowego,
- listków oregano, majeranku i tymianku,
- rukoli,
- roszponki,
- czosnku niedźwiedziego.
Zamiast orzeszków pinii możesz użyć uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika, pestek dyni, migdałów, orzechów włoskich oraz orzechów nerkowca.
Zachęcam do eksperymentowania z różnymi dodatkami, które nadają zielonemu pesto nie tylko wyjątkowy smak, ale także wpływają na wartości odżywcze sosu, sprawiając, że staje się on źródłem m.in. cennych witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i antyoksydantów.
Czytaj też:
Mieszam makaron z kilkoma prostymi dodatkami i mam pyszną sałatkę. Jest tania i zdrowaCzytaj też:
Wrzuć spaghetti na patelnię. Dodaj 3 składniki i w 15 minut zrobisz obłędny obiad