Mieszam makaron z kilkoma prostymi dodatkami i mam pyszną sałatkę. Jest tania i zdrowa

Mieszam makaron z kilkoma prostymi dodatkami i mam pyszną sałatkę. Jest tania i zdrowa

Dodano: 
Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Jeśli lubicie podjadać, zadbajcie o to, by sięgać po coś zdrowego i niezbyt kalorycznego. Dobrą przekąską zawsze jest sałatka. Możecie ją zrobić na przykład z makaronu i kilku prostych dodatków. Roboty tyle co i nic, a potrawa jest smaczna i wartościowa.

Sałatki należą do moich ulubionych potraw. Przede wszystkim dlatego, że jest ich całe mnóstwo i tak naprawdę za każdym razem można cieszyć się ich nieco innym smakiem. Dziś przedstawiam wam pomysł na prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę z makaronem. Jest na tyle pożywna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na przekąskę, ale też w porze lunchu czy kolacji.

Jaki makaron przeznaczyć na sałatkę?

Przyjęło się, że do sałatek najlepsze są grubsze makarony typu świderki, kokardki. Jednak tak naprawdę możecie tu wykorzystać kluski o różnych kształtach. Może z pominięciem krajanki, bo ta najlepsza jest do rosołu. Pamiętajcie tylko o tym, by makaron ugotować al dente. Gdy będzie zbyt miękki, może się rozpadać w czasie mieszania. Wtedy sałatka nie będzie ani apetyczna, ani smaczna.

Jak zrobić sałatkę makaronową z warzywami z puszki?

Do sałatki makaronowej dobrze pasują warzywa z puszki. Ja zwykle sięgam po groszek i kukurydzę. Można też jednak wykorzystać fasolkę albo ciecierzycę. Jednak u mnie pożywnymi, białkowymi składnikami są często wędliny, sery i gotowane jajka. Sięgam po to, co akurat mam pod ręką. Ostatnim razem zrobiłam sałatkę z dodatkiem szynki i jajek oraz warzyw z puszki i majonezu. Muszę przyznać, że składniki doskonale ze sobą harmonizowały, a sałatka wyszła sycąca.

Przepis: Sałatka makaronowa z warzywami z puszki

Pożywna sałatka makaronowa z dodatkiem szynki, jajek, groszku i kukurydzy

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suchego, grubszego makaronu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g szynki gotowanej
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, przelej zimną wodą, osącz i wystudź. Groszek i kukurydzę odsącz z zalewy. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w misce, wymieszaj. Majonez połącz z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos dodaj do sałatki, wymieszaj, dopraw do smaku.

Te składniki też pasują do sałatki makaronowej

Do sałatki makaronowej będą też doskonale pasować inne dodatki. Znakomicie spisują się tu: tuńczyk z puszki, ser z niebieską pleśnią czy ser żółty. Z warzyw dobrze sprawdzą się z kolei: cebula, ogórek kiszony, brokuł, papryka, suszone pomidory czy oliwki.

Czytaj też:
Już nie jarzynowa. Ta sałatka jajeczna jest szybsza, lżejsza i smakuje lepiej. Musisz spróbować
Czytaj też:
Do sałatki jarzynowej dorzucam zaskakujący składnik. Potrawa wychodzi wyrazista jak nigdy