Nie przepadam za tradycyjnymi kotletami mielonymi, bo są tłuste i ciężkostrawne. Jakiś czas temu zamieniłam więc patelnię na piekarnik i bardzo jestem zadowolona z tej decyzji. Pieczone mielone są o wiele lżejsze dla żołądka, a dzięki temu, że obkładam je dodatkami są soczyste i bardzo smaczne.
Czym warto obłożyć kotlety przed pieczeniem?
Kotlety z mięsa mielonego przed pieczeniem warto obłożyć wybranymi składnikami. Zapobiegną one wysuszeniu masy, dodadzą też potrawie smaku i zwiększą jej wartość odżywczą. Co więcej, dzięki nim potrawa może się zamienić w pełne danie. Dużo jednak zależy od tego, czym kotlety obłożymy.
W roli pierzynki dobrze sprawdzą się sery i warzywa. Jedne i drugie zwiększą soczystość potrawy, przy czym warzywa nie podniosą zbytnio jej kaloryczności. Jeśli chodzi o sery, można postawić na mozzarellę, sery żółte, pleśniowe lub fetę. Warzywa najlepiej wcześniej drobno posiekać lub zetrzeć na dużych oczkach. Do ścierania najlepiej nadają się te zwarte typu: ziemniaki, marchewka, burak. Posiekać można zaś cebulę, por, kapustę czy paprykę.
Jak zrobić mielone pieczone pod kołderką?
Kotlety mielone przeznaczone do zapiekania pod kołderką w początkowej fazie robi się tak samo, jak klasyczne. Mięso trzeba bowiem wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, a także cebulą, jajkiem i przyprawami. Potem z mięsnej masy formuje się kotlety i tu następuje zmiana. Zamiast panierować kotlety w tartej bułce, układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obkładam kilkoma składnikami. Dopiero, gdy przykryje je kołderka, wstawiam całość do pieczenia.
Przepis: Kotlety mielone pieczone pod kołderką
Mielone kotlety pieczone pod kołderką z cebuli, sera i ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego np. wieprzowego
- 1 kajzerka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju
- 100 g startego sera żółtego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kotletówKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij, dodaj do mięsnej masy. Do mięsa dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę, uformuj z niej okrągłe kotlety. Ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na połowie oleju, przestudź. Ser zetrzyj na dużych oczkach, wymieszaj z jogurtem. Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach, wymieszaj z pozostałym olejem. Na każdym kotlecie połóż trochę cebuli, sera i ziemniaków.
- Pieczenie kotletówBlachę z kotletami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Potrawę piecz ok. 25 minut. Potem podwyższ temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piecz kotlety jeszcze ok. 10 minut, aż ziemniaki lekko się zrumienią.
Z czym podać pieczone kotlety mielone?
Moje kotlety pieczone pod kołderką to już niemal kompletne danie. Zawierają bowiem ziemniaki, więc nie trzeba ich podawać dodatkowo. Chyba, że ktoś chce i bardzo lubi. Do potrawy warto jednak zaserwować sos oraz surówkę, np. surówkę z pora czy surówkę z marchewki.
Czytaj też:
Formuję mięsne kulki i zapiekam w smacznym sosie. Ten obiad robi się sam i nie leży na żołądkuCzytaj też:
Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczne