Formuję mięsne kulki i zapiekam w smacznym sosie. Ten obiad robi się sam i nie leży na żołądku

Formuję mięsne kulki i zapiekam w smacznym sosie. Ten obiad robi się sam i nie leży na żołądku

Dodano: 
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
Szukacie pomysłu na dzisiejszy obiad? Jeśli macie w lodówce mięso mielone, proponuję delikatne, pełne smaku pulpety. Mało przy nich pracy, a są lekkostrawne i pyszne. Świetnie też nadają się do odgrzewania.

Z mięsa mielonego zwykle robimy kotlety. Jednak danie to ma sporo wad. Jest niestety dość ciężkostrawne i kaloryczne. To za sprawą panierki i smażenia na tłuszczu. Potrawą bardzo podobną w przygotowaniu, a o niebo delikatniejszą są pulpety. Przyrządzając je nic nie trzeba smażyć, a danie wychodzi smaczne, delikatne i soczyste.

Jaka jest zasada przygotowania pulpetów?

Pierwszy etap przygotowania pulpetów jest taki sam, jak kotletów mielonych. Mięso mielone trzeba wyrobić z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Z przyrządzonej masy formuje się kulki, ale obtacza się je w mące, a nie w tartej bułce. Zasadnicza różnica pojawia się w tym momencie. Uformowane pulpety kładzie się do gorącego wywaru, gotuje do miękkości, a potem sos się zagęszcza i doprawia. Etap gotowania w sosie można zastąpić zapiekaniem. Efekt jest ten sam.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?

Pulpety w sosie pomidorowym to połączenie delikatnego mięsa i wyrazistego w smaku sosu. Tak naprawdę to ideał, który na dodatek nadaje się do odgrzewania. Warto więc od razu przygotować porcję na dwa dni.

Przepis: Pulpety w sosie pomidorowym

Lekkostrawne pulpety drobiowe zapiekane w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuOdlej ok. 100 ml bulionu i rozmieszaj w nim łyżkę mąki. Resztę bulionu zagotuj z przecierem pomidorowym, wlej zawiesinę mąki i gotuj kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw go do smaku.
  2. Przygotowanie pulpetówDo mielonego mięsa dodaj tartą bułkę, musztardę i jajko. Masę wymieszaj, dopraw do smaku. Zwilżonymi dłońmi formuj z niej średniej wielkości kulki. Każdą obtocz w mące.
  3. Zapiekanie pulpetówGorący sos przelej do naczynia żaroodpornego. Włóż do niego pulpety. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut.

W jakim innym sosie można przygotować pulpety?

Jeśli nie przepadacie za sosem pomidorowym albo akurat nie macie pod ręką przecieru czy koncentratu pomidorowego, możecie zapiec pulpety w innym sosie. Tu dobrze sprawdzi się sos grzybowy, chrzanowy czy musztardowy. Można też gotować pulpety w jasnym wywarze, a pod koniec zagęścić sos śmietaną i mąką i wymieszać z posiekanym koperkiem. W ten sposób powstanie aromatyczny lecz delikatny sos koperkowy.

Czytaj też:
Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczne
Czytaj też:
Podsmażam mięso i dodaję kilka tanich warzyw. Tak robię szybki i pożywny sos do makaronu