Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczne

Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczne

Dodano: 
Mielone pod pierzynką
Mielone pod pierzynką Źródło: Shutterstock / Nosyrevy
Kotlety mielone to jedno z dań, które można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś proponuję wyjątkową wersję tej potrawy – kotlety mielone z piekarnika pod pyszną pierzynką.

Przepis na kotlety mielone pod pierzynką podpatrzyłem w jednym z programów kulinarnych. Gdy przygotowałem aromatyczne mielone wedle poniższego przepisu, nie mogłem uwierzyć, że zaledwie trzy proste dodatki potrafią całkiem zmienić smak mięsa.

Czym obłożyć kotlety mielone przed pieczeniem?

Pyszną pierzynkę można zrobić z różnych dodatków. Poniższy przepis uwzględnia dodanie podduszonej na maśle cebuli, startych na tarce jajek na twardo oraz startych na tarce ziemniaków. Miękkie, soczyste mięso, aromatyczna cebula, delikatne jajko i chrupiące ziemniaki sprawiają, że potrawa zachwyca smakiem i połączeniem różnych konsystencji składników.

Na przygotowanych do pieczenia kotletach mielonych możesz również ułożyć inne dodatki np. świeże lub podduszone warzywa m.in. paprykę, cukinię, bakłażana, pora, grzyby, żółty ser, ser pleśniowy, ser feta, a także boczek.

Zachęcam do eksperymentowania z różnymi smakami i konsystencjami dodatków, a także masy mięsnej, którą można wzbogacić np. startą na tarce marchewką, kaszą gryczaną, ryżem, żółtym serem lub pieczarkami. Smak masy mięsnej zmienisz również, dodając różne zioła i przyprawy np. oregano, kminek mielony, tymianek, mieloną paprykę, płatki chili, świeży lub granulowany czosnek, natkę pietruszki.

Jak zrobić kotlety mielone pod pierzynką?

Obłożone pysznymi dodatkami kotlety mielone z piekarnika przygotowuję z wieprzowiny np. umiarkowanie tłustej łopatki lub szynki. Do masy mięsnej dodaję klasyczne dodatki, a następnie wyrabiam, aż przestanie kleić się do dłoni i miski. Formuję niewielkie kotlety i obkładam je z wierzchu dodatkami, które podczas pieczenia tworzą przepyszną, kremową w środku i chrupiącą z zewnątrz pierzynkę.

Wskazówka: po starciu ziemniaków jak najszybciej wymieszaj je z oliwą, co zapobiegnie ciemnieniu warzywa.

Przepis: Kotlety mielone pod pierzynką

To sposób na wyjątkowo soczyste i aromatyczne mielone.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
368 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy mięsnejMięso mielone wymieszaj z jajkiem, startą na tarce cebulą, namoczoną i dobrze odciśniętą kajzerką oraz majerankiem. Dopraw wyrobioną masę mięsną solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z masy mięsnej uformuj 8 okrągłych kotletów.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na klarowanym maśle. Jajka zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub rozdrobnij widelcem. Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj oliwę, oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
  3. WykonanieUłóż kotlety na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Na wierzch kotletów dodaj kolejno cebulę, jajko oraz starte ziemniaki.
  4. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut.

Z czym podawać mielone pod pierzynką?

Jeśli lubicie klasyczne obiady, to kotlety mielone z piekarnika podajcie z ziemniakami tłuczonymi lub purée – najlepiej z dodatkiem masła i koperku, oraz surówką. Najlepiej pasuję: mizeria z ogórków, buraczki na ciepło oraz surówka z kiszonej kapust. W lżejsze wersji polecam danie w towarzystwie kaszy gryczanej lub jaglanej oraz pieczonych warzyw – marchewki, pietruszki, batatów i cukinii. Warzywa możesz upiec na drugiej blaszce razem w kotletami.

Mielone pod pierzynką możesz zaserwować też na imprezie. Wtedy zrób z nich burgery – w bułce, z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Podaj je z frytkami z piekarnika i ketchupem lub lekką sałatką grecką (horiatiki).

Czytaj też:
Chrupiący dodatek sprawia, że moje mielone smakują genialnie. Każdy prosi o dokładkę
Czytaj też:
Na plastry schabu kładę tanie, ale pyszne dodatki. Obiad, że palce lizać robi się szybko i bez wysiłku