Pyszny sos do makaronu można zrobić nie tylko z pomidorów, boczku czy sera. Ja sięgnęłam po mięso mielone i podsmażyłam je z warzywami korzeniowymi. Dzięki temu sosu momentalnie zrobiło się bardzo dużo. A gdy podałam go z makaronem każdy się najadł do syta. Jednak sos ten świetnie też pasuje do ryżu czy kaszy.
Jakie warzywa dodać do sosu z mielonego mięsa?
Jeśli chcecie przygotować pożywny sos na bazie mięsa mielonego, zwykle sięgacie po pomidory czy passatę. Jednak produkt ten można też połączyć z innymi warzywami. Mięso świetnie będzie komponowało się np. z pokrojonym bakłażanem, cukinią czy papryką. Można też do niego dodać mrożony groszek albo kukurydzę z puszki. Oczywiście na końcu warto wlać trochę przecieru pomidorowego, które dodadzą sosowi wyrazistego smaku.
Jak zrobić sos z mięsa mielonego i warzyw korzeniowych?
Na pomysł przygotowania sosu z mielonego mięsa i warzyw korzeniowych wpadłam, gdy pod ręką nie miałam innych warzyw. Starłam więc marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, podsmażyłam je z mięsem, a potem poddusiłam z przecierem pomidorowym. Sos wyszedł gęsty i smaczny. Często wracam do tego przepisu.
Przepis: Sos mięsno-warzywny do makaronu
Sos do makaronu z mielonego mięsa, warzyw korzeniowych i przecieru pomidorowego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa korzeniowe obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, podsmaż. Dodaj mielone mięso i całość przesmaż, często mieszając. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Wsyp starte warzywa, często mieszając, smaż całość 5 minut.
- Przygotowanie sosuDo mięsa i warzyw dodaj przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, trochę soli i pieprzu. Duś całość na niedużym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli płyn się wygotuje, dodaj trochę gorącej wody. Sos dopraw do smaku, podawaj do makaronu, ryżu lub kaszy.
Jakie mięso jest najlepsze na sos do makaronu?
Na sos do makaronu najlepiej nadaje się mięso wieprzowo-wołowe. Ta mieszanka gwarantuje sosowi pełen smak. Można też sięgnąć po mieloną wieprzowinę, np. z szynki, łopatki albo mięso drobiowe. Mięsa te mają delikatniejszy smak, więc sos warto dobrze doprawić.
Czytaj też:
Podsmażam mięso i dodaję dwa składniki. Ten szybki obiad wychodzi pyszny i ma kremowy sosCzytaj też:
Przepis na przepyszny makaron bez grama mięsa. Lekki sos robi się z samych warzyw