Podsmażam mięso i dodaję kilka tanich warzyw. Tak robię szybki i pożywny sos do makaronu

Podsmażam mięso i dodaję kilka tanich warzyw. Tak robię szybki i pożywny sos do makaronu

Dodano: 
Smażenie mięsa
Smażenie mięsa Źródło: Shutterstock / Oleg Opryshko
Tego przepisu na sos do makaronu nie znajdziecie w kuchni włoskiej, bo wymyśliłam go sama. Nie robię go z wymyślnych składników, a z mięsa i pospolitych warzyw. Wychodzi smaczny, zdrowy i bardzo pożywny.

Pyszny sos do makaronu można zrobić nie tylko z pomidorów, boczku czy sera. Ja sięgnęłam po mięso mielone i podsmażyłam je z warzywami korzeniowymi. Dzięki temu sosu momentalnie zrobiło się bardzo dużo. A gdy podałam go z makaronem każdy się najadł do syta. Jednak sos ten świetnie też pasuje do ryżu czy kaszy.

Jakie warzywa dodać do sosu z mielonego mięsa?

Jeśli chcecie przygotować pożywny sos na bazie mięsa mielonego, zwykle sięgacie po pomidory czy passatę. Jednak produkt ten można też połączyć z innymi warzywami. Mięso świetnie będzie komponowało się np. z pokrojonym bakłażanem, cukinią czy papryką. Można też do niego dodać mrożony groszek albo kukurydzę z puszki. Oczywiście na końcu warto wlać trochę przecieru pomidorowego, które dodadzą sosowi wyrazistego smaku.

Jak zrobić sos z mięsa mielonego i warzyw korzeniowych?

Na pomysł przygotowania sosu z mielonego mięsa i warzyw korzeniowych wpadłam, gdy pod ręką nie miałam innych warzyw. Starłam więc marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, podsmażyłam je z mięsem, a potem poddusiłam z przecierem pomidorowym. Sos wyszedł gęsty i smaczny. Często wracam do tego przepisu.

Przepis: Sos mięsno-warzywny do makaronu

Sos do makaronu z mielonego mięsa, warzyw korzeniowych i przecieru pomidorowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywCebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa korzeniowe obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, podsmaż. Dodaj mielone mięso i całość przesmaż, często mieszając. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Wsyp starte warzywa, często mieszając, smaż całość 5 minut.
  3. Przygotowanie sosuDo mięsa i warzyw dodaj przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, trochę soli i pieprzu. Duś całość na niedużym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Jeśli płyn się wygotuje, dodaj trochę gorącej wody. Sos dopraw do smaku, podawaj do makaronu, ryżu lub kaszy.

Jakie mięso jest najlepsze na sos do makaronu?

Na sos do makaronu najlepiej nadaje się mięso wieprzowo-wołowe. Ta mieszanka gwarantuje sosowi pełen smak. Można też sięgnąć po mieloną wieprzowinę, np. z szynki, łopatki albo mięso drobiowe. Mięsa te mają delikatniejszy smak, więc sos warto dobrze doprawić.

Czytaj też:
Podsmażam mięso i dodaję dwa składniki. Ten szybki obiad wychodzi pyszny i ma kremowy sos
Czytaj też:
Przepis na przepyszny makaron bez grama mięsa. Lekki sos robi się z samych warzyw