Poznałem sekret soczystego boczku. Wystarczy nieoczywisty składnik. Sprawdź, jaki

Poznałem sekret soczystego boczku. Wystarczy nieoczywisty składnik. Sprawdź, jaki

Dodano: 
Boczek pieczony
Boczek pieczony Źródło: Shutterstock / Aleskeroff
Twój pieczony boczek wychodzi suchy? Mam na to świetny patent. Wszystko zmieni nieoczywisty składnik w przepisie. Nada mięsu niesamowitego aromatu i soczystości.

Kiedy pieczemy boczek, często zdarza się, że w efekcie jest suchy i nijaki w smaku. Wszystko zmieni się, kiedy zastosujesz prostą sztuczkę. Boczek wyjdzie soczysty i aromatyczny. Będzie idealnym dodatkiem na kanapki oraz do obiadu – wystarczy pokroić go w grubsze plastry i zdecydować, czy podać go z ziemniakami, czy z kaszą.

Jak zrobić idealny pieczony boczek?

Ten trik zdradziła mi moja mama, a tata również był zadowolony, bo zostało coś dla niego. Przed pieczeniem wystarczy zaopatrzyć się w butelkę piwa – nie wykorzystamy go całego. Wystarczy kilka łyżek, którymi będziemy polewać boczek w piekarniku co jakiś czas. Dzięki temu nabierze złocistego koloru i niepowtarzalnego aromatu.

Przepis: Boczek pieczony w piwie

Przepis na aromatyczny boczek w piwie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
607 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki oleju
  • Sok z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 ml piwa

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie boczkuBoczek dokładnie natrzyj marynatą przygotowaną z musztardy, chrzanu, oleju, soku z cytryny, pieprzu, soli i majeranku. Odstaw do lodówki na 1 godzinę, aby mięso nabrało smaku.
  2. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść boczek w formie do pieczenia i piecz przez około 1 godzinę, polewając co 15 minut 2-3 łyżkami piwa.

Jakiego piwa użyć do pieczenia boczku?

Wybór piwa do pieczenia boczku zależy od smaku, jaki chcesz uzyskać:

  • Piwo miodowe – nada boczkowi delikatną słodycz i lekki aromat miodu, co świetnie komponuje się z majerankiem i przyprawami. Doskonałe, jeśli chcesz, by mięso miało subtelniejszy smak.
  • Porter – ten ciemny i intensywny rodzaj piwa doda boczkowi głębszego, bardziej wyrazistego smaku, z nutami karmelu i kawy. Idealne, jeśli lubisz bardziej wyrazisty aromat.
  • Piwo o aromacie cytrusowym – nada mięsu świeżości i lekkości dzięki nutom cytryny, grejpfruta czy pomarańczy. To ciekawa alternatywa, jeśli chcesz trochę przełamać tradycyjne smaki.

Eksperymentując z różnymi rodzajami piwa, możesz odkryć swój ulubiony smak. Ważne jest, by nie przesadzić z ilością – wystarczy co jakiś czas polać boczek niewielką ilością piwa. Dzięki temu mięso pozostanie wilgotne, aromatyczne i pięknie zrumienione.

Z czym podać pieczony boczek?

Po wystygnięciu boczek doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapki, ale równie dobrze można go podać jako mięso do obiadu. W takim przypadku pokrój go w grubsze plastry i zaserwuj z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami lub sałatką. Świetnym wyborem będzie sałatka z fasoli, która doskonale komponuje się z boczkiem.

Czytaj też:
Tylko tak gotowany rosół będzie aromatyczny i pełen smaku. Warzywa mają ogromne znaczenie
Czytaj też:
Schab gotowany tylko 15 minut, ale efekt zaskakuje. Ten trik sprawi, że już nie kupisz wędliny