Biorę dwie puszki fasoli i robię ekspresową, tanią sałatkę. Smak przełamuje jeden dodatek

Biorę dwie puszki fasoli i robię ekspresową, tanią sałatkę. Smak przełamuje jeden dodatek

Dodano: 
Sałatka z fasolki
Sałatka z fasolki Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Sałatka z fasoli w puszce to pomysł na ekspresowe danie lub przekąskę. Robi się ją w 10 minut i nie potrzeba tu żadnych wymyślnych dodatków.

Jeśli tak jak ja, masz zawsze w kuchni zapas fasolki w puszce (uwielbiam ją dodawać do zup i wegetariańskich gulaszów) to zrobienie tej sałatki zajmie ci kilka chwil. Dla mnie jest tak sycąca, że nieraz wystarcza mi za całe danie, ale przede wszystkim może być smaczną przekąską w ciągu dnia.

Jak zrobić sałatkę z fasoli w puszce?

Do sałatki użyj dwóch rodzajów fasolki (będzie to przede wszystkim ładnie wyglądać). Dodatkiem, który przełamuje słodycz fasolki, jest ogórek konserwowy. Do tego odrobina majonezu, najprostsze przyprawy i można zajadać!

Przepis: Sałatka z fasolki

Szybka sałatka z prostych składników.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
194 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 6 ogórków konserwowych
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Robienie sałatkiOgórka pokrój w kostkę. W misce wymieszaj obie fasolki, ogórka, dodaj majonez i przyprawy, dokładnie wymieszaj całość.
  2. Serwowanie sałatkiGotową sałatkę możesz obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Rada: Tradycyjny majonez można zastąpić majonezem wegańskim.

Inne wersje sałatki z fasoli z puszki

Sałatka z ogórkiem konserwowym to jedna z moich ulubionych wersji (własne ogórki w occie zawsze mam w spiżarce), ale nie jest to jedyna możliwość. Do fasolki doskonale będzie też pasować ogórek kiszony i – to bardzo ciekawa i smaczna opcja – kapusta kiszona.

Ważne jest, aby smak fasoli przełamać wyrazistym dodatkiem. Może to być nawet zwykła cebula (ładnie będzie wyglądała czerwona, która podkreśli kolor fasolek). Zdarzało mi się też wkrajać do sałatki ostrą papryczkę czy kolorową słodką paprykę.

Z czym jeść sałatkę z fasoli?

Dla mnie ta sałatka jest dobra sama w sobie, ale można ją podać z kromką dobrego pieczywa, albo wypełnić nią wnętrze tortilli. Sałatka świetnie pasuje także jako dodatek do mięs i z powodzeniem można ją wykorzystać jako szybką i smaczną sałatkę na grilla. Wówczas, aby dodać jej nieco lekkości, można też wkroić do miski świeżego ogórka oraz dodać natkę pietruszki i dużo posiekanego, świeżego szczypiorku.

Taka sałatka jest też dobrym patentem na szybki posiłek dla niezapowiedzianych gości. Można ją także łatwo spakować w pojemnik i zabrać jako przekąskę do pracy.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń rozbił piersi z kurczaka i zrobił zaskakujący przysmak. Prosty przepis na kotlety po czesku
Czytaj też:
Pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem. Taka prosta i tania, a tyle w niej smaku