Moja rodzina uwielbia te chrupiące ziemniaki z piekarnika. Podaję je jako przekąskę i dodatek do dań

Moja rodzina uwielbia te chrupiące ziemniaki z piekarnika. Podaję je jako przekąskę i dodatek do dań

Dodano: 
Ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki z piekarnika Źródło: Pixabay / viarami
Ziemniaki z piekarnika to doskonały pomysł na pyszną przekąskę, którą możesz podawać z różnymi dipami i serkiem śmietankowym, a także smaczny dodatek do drugiego dania. Poznaj mój niezawodny przepis na pieczone ziemniaki.

Według poniższego przepisu przygotowuję zarówno ziemniaki stare, jak i młode. Pyszne ziemniaki z piekarnika możesz podawać np. do warzywnych i mięsnych potrawek, a także pieczonej ryby czy kawałków mięsa – również z grilla. Ja zastępuję nimi frytki w domowych nuggetsach, które kochają moje dzieci. Takie ziemniaki świetnie smakują również z domowym sosem tzatziki, który robię w 15 minut. Do pieczonych ziemniaków pasują również inne sosy: czosnkowy, pomidorowa salsa, ketchup, majonez oraz serek śmietankowy ze szczypiorkiem. Ziemniaki z piekarnika przygotowuję czasem również do mięs z grilla.

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

Półksiężyce lub ćwiartki ziemniaków zapiekam z aromatycznymi ziołami, czosnkiem oraz odrobiną mielonej papryki wędzonej, dzięki której zyskują wyjątkowy smak.

Rada: przyprawy wykorzystane w moim przepisie możesz zastąpić przyprawą do ziemniaków lub przyprawą do frytek belgijskich. Możesz również dodać np. zioła prowansalskie.

Wskazówka: pokrojone ziemniaki możesz na kilka minut namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżki cukru. Dzięki temu pozbędziesz się skrobi z warzyw i po upieczeniu staną się bardziej chrupiące.

Przepis: Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone w piekarniku świetnie smakują samodzielnie, jak i z mięsem lub rybą.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Do przyprawienia:

  • 1 łyżeczka soli
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej, ostrej lub wędzonej papryki (wedle uznania)

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówStare ziemniaki możesz obrać lub tylko umyć ich skórkę dokładnie, wykroić tzw. oczka i niedoskonałości. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Ja zwykle kroję ziemniaki na półksiężyce lub ćwiartki. Jeżeli chcesz upiec młode ziemniaki, to przed pokrojeniem dokładnie umyj je szczotką lub nową gąbką kuchenną. Przed smażeniem osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym. Do dużej miski wlej olej i wsyp przyprawy. Dodaj pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszaj. Każdy kawałek ziemniaka powinien być obtoczony olejem z przyprawami.
  2. PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce ułóż obtoczone w oleju z przyprawami ziemniaki. Piecz przez około 50-60 minut. W czasie pieczenia przewracaj ziemniaki, żeby równomiernie zrumieniły się z każdej strony. Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg lub funkcję opiekania.

W moim przepisie wykorzystuję surowe ziemniaki. Możesz jednak przygotować też ziemniaki z piekarnika podgotowane wcześnie w osolonej wodzie.

Jak zrobić podgotowane ziemniaki z piekarnika?

Pieczenie ugotowanych ziemniaków w piekarniku jest banalnie proste. Jeżeli chcesz upiec podgotowane ziemniaki, to skróć czas ich gotowania o 10 minut. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  1. Odcedź ziemniaki na durszlaku i przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika.
  2. Przygotuj olej z przyprawami. Jeżeli ziemniaki gotowały się w osolonej wodzie, to nie dodawaj do oleju soli.
  3. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj każdy kawałek ziemniaka olejem z przyprawami.
  4. Piecz ziemniaki na górnym poziomie w temperaturze 220 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem) około 10 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przemieszaj ziemniaki, żeby równomiernie zrumieniły się z każdej strony. Piekąc ziemniaki na górnym poziomie, kontroluj, czy zbyt mocno się nie przypiekają.

W zależności od rodzaju piekarnika ziemniaki mogą wymagać nieco dłuższego lub krótszego pieczenia.

Czytaj też:
Owijam ćwiartki ziemniaków i wkładam do piekarnika. Moja rodzina uwielbia tę przekąskę
Czytaj też:
Rozgniatam wczorajsze ziemniaki i dodaję garść liści. Te zielone kopytka pachną wiosną