Nie wyrzucam resztek rosołu! Ten trik na ekspresową zupę musisz poznać

Nie wyrzucam resztek rosołu! Ten trik na ekspresową zupę musisz poznać

Dodano: 
Zupa z kurczaka i ciecierzycy
Zupa z kurczaka i ciecierzycy Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Rosół lub bulion warzywny i gotowanego kurczaka w mig zamieniam w pożywną zupę. Przygotowanie potrawy zajmuje zaledwie 30 minut, a smakuje wszystkim i syci na długo.

Pożywna, aromatyczna zupa to doskonały pomysł na szybki obiad oraz kolację. Jeżeli wykorzystasz do jej przygotowania resztki rosołu oraz mięso, na którym gotowany był wywar, to pyszną zupę zrobisz ekspresowo i bez żadnego wysiłku.

Jak zrobić zupę z kurczaka i ciecierzycy?

Zupa z kurczaka i ciecierzycy to jedna z potraw, które często pojawiają się na moim stole, gdy w lodówce zalega rosół z poprzedniego dnia. Wówczas przygotowanie sycącej potrawy wymaga jedynie pokrojenia składników, podsmażenia cebuli z czosnkiem i kilkunastu minut gotowania, żeby smaki się przegryzły.

Wskazówka: zamiast rosołu możesz użyć do zrobienia tej zupy gotowego wywaru warzywnego lub mięsnego, a także ugotowanego z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw mięsa drobiowego m.in. piersi, polędwiczek lub udek kurczaka. Mięso drobiowe możesz też ugotować na parze i wtedy dodać do wywaru.

Przepis: Zupa z kurczakiem i ciecierzycą

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa na bazie rosołu lub wywaru warzywnego.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
358 w każdej porcji

Składniki

  • 2 litry rosołu
  • 400 g kurczaka z rosołu
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 3 średnie marchewki z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówRosół (opcjonalnie wywar warzywny) podgrzej. Kurczaka oraz marchewkę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i podsmaż na klarowanym maśle. Ciecierzycę odsącz na sitku z zalewy.
  2. GotowanieDo garnka z gorącym rosołem dodaj podsmażoną z czosnkiem cebulę, kurczaka, marchewkę oraz ciecierzycę. Gotuj zupę około 15 minut, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupę z kurczaka i ciecierzycy podaję udekorowaną natką pietruszki.

Opcjonalne dodatki do zupy z kurczaka i ciecierzycy

Do pożywnej, lekkiej zupy możesz również dodać inne warzywa z rosołu np. pokrojony lub starty na tarce o dużych oczkach korzeń pietruszki i selera. Idealnym dodatkiem do potrawy jest także por (podsmażony razem z cebulą i czosnkiem lub surowy), pokrojone w małą kostkę ziemniaki, kalafior, brokuł, brukselka i fasolka szparagowa (możesz użyć świeżych lub mrożonych warzyw). Odrobinę słodyczy nada zupie czerwona, żółta i zielona papryka, a także kukurydza.

Żeby zmienić smak potrawy, warto sięgnąć po zioła i przyprawy. Do zupy z kurczaka i soczewicy możesz dodać zarówno łagodne, jak i pikantne przyprawy np. słodką, ostrą i wędzoną paprykę, płatki chili, pieprz ziołowy, majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię, cząber, natkę kolendry oraz przyprawy korzenne np. kardamon. Jeżeli lubisz orientalne smaki, to idealnym dodatkiem będzie mieszanka przypraw curry, przyprawa do potraw kuchni chińskiej lub garam masala.

Czytaj też:
Ta zupa fasolowa jest lżejsza niż klasyczna wersja. Zrobisz ją raz-dwa, a zachwyca smakiem
Czytaj też:
Biorę kapustę i składnik ze słoiczka i ekspresowo gotuję postną zupę. Jest lekka, a świetnie rozgrzewa