Ta zupa fasolowa jest lżejsza niż klasyczna wersja. Zrobisz ją raz-dwa, a zachwyca smakiem

Ta zupa fasolowa jest lżejsza niż klasyczna wersja. Zrobisz ją raz-dwa, a zachwyca smakiem

Dodano: 
Zupa fasolowa
Zupa fasolowa Źródło: Shutterstock / Dar1930
Zupa fasolowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Mój przepis zawiera 3 rodzaje fasoli i nie wymaga długiego gotowania. Polecam ten przepis na szybki obiad.

Dania z suchą fasolą wymagają wcześniejszego namoczenia ziaren, które później trzeba ugotować do miękkości. Aby przyspieszyć robienie zupy fasolowej, którą uwielbiam, sięgam po fasolą z puszki. Dzięki temu pyszna i sycąca potrawa jest gotowa ekspresowo. A to cecha szczególnie cenna w tygodniu, gdy brakuje czasu na długie gotowanie.

Jak zrobić lekką i szybką zupę fasolową?

Moja zupa fasolowa nie wymaga wiele pracy. Samo gotowanie zajmuje około 25 minut – tyle czasu potrzeba, żeby pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewka zmiękły. Do garnka dorzucam białą fasolę z puszki Piękny Jaś (fasola o dużych ziarnach), fasolę czerwoną i małą fasolkę białą. Smak zupy wzbogacam aromatycznym boczkiem i majerankiem.

Wskazówka: do zupy fasolowej przesmażam pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, dzięki czemu potrawa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Możesz pominąć ten krok.

Zupa fasolowa z poniższego przepisu składa się z klarownego bulionu z dodatkiem warzyw i boczku. Jeżeli nie lubisz klarownych zup, to możesz część warzyw zblendować i zagęścić nimi potrawę lub przygotować zasmażkę.

Przepis: Zupa fasolowa

Ta zupa smakuje jeszcze lepiej, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Dlatego warto przygotować większą porcję na drugi dzień.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 puszki białej fasoli o dużych ziarnach
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka białej fasoli o małych ziarnach
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 6 małych ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówFasolę przełóż na sitko lub durszlak i odsącz z zalewy. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj oraz pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj. Boczek pozbaw skóry i chrząstek oraz pokrój w kostkę lub paseczki.
  2. SmażeniePodsmaż boczek na suchej patelni, a następnie przełóż za pomocą łyżki cedzakowej do miski. Na patelnię dodaj olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Smaż, często mieszając, aż  ziemniaki lekko się przyrumienią.
  3. GotowaniePrzełóż zawartość patelni do garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, dodaj fasolę, boczek i listki majeranku (opcjonalnie roztarty w dłoniach suszony majeranek). Gotuj jeszcze 10 minut. Gotową zupę fasolową dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupę fasolową podaję gorącą. Przed podaniem dekoruję porcje potrawy listkami majeranku.

Inne wersje zupy fasolowej

Możesz przygotować zupę fasolową z dodatkiem suchej fasoli (nada się zarówno fasola gotowana w wodzie, jak i na parze). Polecam namoczyć suchą fasolę w gorącej wodzie, dzięki czemu szybciej ugotuje się następnego dnia. Dużą fasolę białą i czerwoną gotuję razem i po 30 minutach dorzucam małe ziarna fasoli. Niemal miękką fasolę oraz podsmażone z boczkiem ziemniaki i marchew wystarczy zalać gorącym bulionem i poczekać, aż wszystkie składniki się ugotują.

Zamiast boczku można użyć szynki oraz kiełbasy lub w ogóle zrezygnować z mięsa, dodając więcej warzyw, np. selera czy pora. Zupa fasolowa może być też wzbogacona o dodatkowe przyprawy. Wyjątkowy smak nada jej papryka wędzona, papryka słodka i papryka ostra.

Czytaj też:
Tę lekką zupę robię raz-dwa z prostych składników. Poprawia przemianę materii i działa odchudzająco
Czytaj też:
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy robi za cały obiad. Jest prosta, tania i sycąca