Dania z suchą fasolą wymagają wcześniejszego namoczenia ziaren, które później trzeba ugotować do miękkości. Aby przyspieszyć robienie zupy fasolowej, którą uwielbiam, sięgam po fasolą z puszki. Dzięki temu pyszna i sycąca potrawa jest gotowa ekspresowo. A to cecha szczególnie cenna w tygodniu, gdy brakuje czasu na długie gotowanie.
Jak zrobić lekką i szybką zupę fasolową?
Moja zupa fasolowa nie wymaga wiele pracy. Samo gotowanie zajmuje około 25 minut – tyle czasu potrzeba, żeby pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewka zmiękły. Do garnka dorzucam białą fasolę z puszki Piękny Jaś (fasola o dużych ziarnach), fasolę czerwoną i małą fasolkę białą. Smak zupy wzbogacam aromatycznym boczkiem i majerankiem.
Wskazówka: do zupy fasolowej przesmażam pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, dzięki czemu potrawa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Możesz pominąć ten krok.
Zupa fasolowa z poniższego przepisu składa się z klarownego bulionu z dodatkiem warzyw i boczku. Jeżeli nie lubisz klarownych zup, to możesz część warzyw zblendować i zagęścić nimi potrawę lub przygotować zasmażkę.
Przepis: Zupa fasolowa
Ta zupa smakuje jeszcze lepiej, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Dlatego warto przygotować większą porcję na drugi dzień.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 411 w każdej porcji
Składniki
- 2 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2 puszki białej fasoli o dużych ziarnach
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka białej fasoli o małych ziarnach
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 6 małych ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- kilka gałązek świeżego majeranku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówFasolę przełóż na sitko lub durszlak i odsącz z zalewy. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj oraz pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj. Boczek pozbaw skóry i chrząstek oraz pokrój w kostkę lub paseczki.
- SmażeniePodsmaż boczek na suchej patelni, a następnie przełóż za pomocą łyżki cedzakowej do miski. Na patelnię dodaj olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Smaż, często mieszając, aż ziemniaki lekko się przyrumienią.
- GotowaniePrzełóż zawartość patelni do garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, dodaj fasolę, boczek i listki majeranku (opcjonalnie roztarty w dłoniach suszony majeranek). Gotuj jeszcze 10 minut. Gotową zupę fasolową dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę fasolową podaję gorącą. Przed podaniem dekoruję porcje potrawy listkami majeranku.
Inne wersje zupy fasolowej
Możesz przygotować zupę fasolową z dodatkiem suchej fasoli (nada się zarówno fasola gotowana w wodzie, jak i na parze). Polecam namoczyć suchą fasolę w gorącej wodzie, dzięki czemu szybciej ugotuje się następnego dnia. Dużą fasolę białą i czerwoną gotuję razem i po 30 minutach dorzucam małe ziarna fasoli. Niemal miękką fasolę oraz podsmażone z boczkiem ziemniaki i marchew wystarczy zalać gorącym bulionem i poczekać, aż wszystkie składniki się ugotują.
Zamiast boczku można użyć szynki oraz kiełbasy lub w ogóle zrezygnować z mięsa, dodając więcej warzyw, np. selera czy pora. Zupa fasolowa może być też wzbogacona o dodatkowe przyprawy. Wyjątkowy smak nada jej papryka wędzona, papryka słodka i papryka ostra.
Czytaj też:
Tę lekką zupę robię raz-dwa z prostych składników. Poprawia przemianę materii i działa odchudzającoCzytaj też:
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy robi za cały obiad. Jest prosta, tania i sycąca