Połączenie delikatnej w smaku białej kapusty, słodkiej marchewki i pikantnej papryczki chili zachwyca bogatym smakiem oraz świetnie komponuje się z różnorodnymi daniami. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.
Jak zrobić surówkę z kapusty i marchewki z pikantną nutą?
Aromatyczną surówkę robię z kapusty białej (opcjonalnie kapusty młodej), soczystych, słodkich marchewek, a także pozbawionej gniazda nasiennego papryczki chili. Surówka ma lekko pikantny smak, który doskonale równoważy słodycz marchewki. Warzywa mieszam z prostym sosem na bazie oliwy z oliwek oraz soku z cytryny i odstawiam na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Jeżeli chcesz wzbogacić prostą surówkę z 3 składników, to dodaj do niej np. białą część pora, selera naciowego, soczyste jabłko i cebulę.
Przepis: Surówka z kapusty, marchewki i chili
Pyszna i szybka w przygotowaniu surówka z pikantną nutą.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 147 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 średniej główki białej kapusty
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia papryczka chili
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywKapustę i marchewkę obierz. Kapustę posiekaj lub zetrzyj na mandolinie, a marchewkę pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Im większe kawałki warzyw, tym bardziej chrupiąca surówka. Papryczkę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- Przygotowanie sosuWymieszaj oliwę z oliwy z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Łączenie składnikówWymieszaj warzywa z sosem i odstaw surówkę na 10 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Inne warianty sosów do pikantnej surówki z kapusty i marchewki
Smak surówki z mojego przepisu możesz zmienić, dodając do warzyw różne sosy. Godne polecenia są np.:
- klasyczny sos winegret (oliwa z oliwek, ocet jabłkowy/sok z cytryny, ostra musztarda, sól i pieprz),
- sos jogurtowy z czosnkiem (jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę lub granulowany czosnek, sól),
- sos limonkowo-miodowy (sok i skórka z limonki, miód, oliwa z oliwek, sól i pieprz),
- sos jogurtowo-ziołowy (jogurt naturalny, oregano, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz),
- sos azjatycki (sos sojowy, oliwa z oliwek/olej sezamowy, sok z limonki i miód, starty na tarce korzeń imbiru),
- sos z oliwy i ziół (oliwa z oliwek, natka pietruszki, koperek, lubczyk),
- sos musztardowo-majonezowy (majonez, śmietana, musztarda, sól i pieprz).
Czytaj też:
Moja mama do tartej marchewki zawsze dodaje jeden soczysty owoc. Kocham tę surówkę od dzieckaCzytaj też:
Te kolorowe warzywa do obiadu zrobisz ekspresowo. Bazą są zwykłe pomidory i cebula