Te kolorowe warzywa do obiadu zrobisz ekspresowo. Bazą są zwykłe pomidory i cebula

Te kolorowe warzywa do obiadu zrobisz ekspresowo. Bazą są zwykłe pomidory i cebula

Dodano: 
Pomidory z fasolką
Pomidory z fasolką Źródło: Shutterstock / gontabunta
Warzywa do obiadu nie muszą być nudne i ten przepis jest na to dowodem. Jednocześnie nie trzeba wiele wysiłku i wymyślnych składników, aby taki efekt osiągnąć.

W zdrowym i zbilansowanym posiłku warzywa powinny stanowić połowę całego talerza. To oznacza, że powinny być smacznym i atrakcyjnym dodatkiem, który chętnie zje każdy. Nie może to być nudna surówka. Nasza propozycja z pomidorami w roli głównej to prawdziwy surówkowy hit: jest kolorowa, smaczna i zaskakująca.

Jak zrobić dobre warzywa do obiadu?

Można powiedzieć, że ta surówka to sałatka z pomidorów, ogórka i fasoli, bo to danie, które można zajadać również np. jako kolację. Do naszej surówki dodaliśmy dwa rodzaje fasolki z puszki (dla smaku i koloru), ale też cebulę, która doda ostrości i charakteru. Do takiego zestawu wystarczy najprostszy dressing: odrobina oliwy dobry ocet jabłkowy, sól oraz pieprz.

Przepis: Pomidory z fasolką

Prosty pomysł na warzywa do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
117 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPomidory pokrój na kawałki, ogórka w kostkę, cebulę w drobną kostkę. Fasolkę odsącz z zalewy.
  2. Łączenie składnikówWymieszaj wszystkie warzywa, dodaj oliwę, ocet, dopraw solą i pieprzem.

Ta surówka jest doskonała jako dodatek do klasycznych obiadów z ziemniakami i mięsem, pasuje do kasz i sosów, można ją zaserwować do dań z makaronem i ryżem.

Inne pomysły na sałatkę z pomidorów i fasolki

Jeśli zostanie ci surówka z obiadu, możesz ją błyskawicznie zamienić w przepyszną sałatkę na kolację. Dorzuć do warzyw pokruszony ser feta lub ser mozzarella, przygotuj pyszne grzanki z serem i czosnkiem i zaserwuj wszystko razem.

Do składników możesz dodać także inne sery (np. pleśniowe, kozie, burratę), ale też inne warzywa: pasują tu m.in. warzywa konserwowe, np. ogórki, kapary czy marynowana cebulka lub papryka.

Do sałatki można także dołożyć czarne oraz zielone oliwki. Jeśli masz w domu puszkę kukurydzy, dołóż ja także do tego zestawu.

Inspiracja: taka sałatka się idealnie sprawdzi jako wypełnienie do wszelkiego rodzaju tortilli, połącz warzywa np. ze smażonym kurczakiem lub wędzonym tofu i zawiń w placki.

Czytaj też:
Lekka sałatka brokułowa to przekąska idealna. Jest zdrowa i szybko redukuje ochotę na przegryzki
Czytaj też:
Sałatka z czerwonej cebuli, którą pokochasz. Prosty trik genialnie łagodzi jej smak