Zanim zacznę robić kluski śląskie, przeprowadzam prosty test. Mam pewność, że wyjdą idealne

Zanim zacznę robić kluski śląskie, przeprowadzam prosty test. Mam pewność, że wyjdą idealne

Dodano: 
Kluski śląskie
Kluski śląskie Źródło: Shutterstock / Anna Ewa Bieniek
Kluski śląskie to jedne ze smaczniejszych klusek, jakie znam. To zasługa odpowiedniego składu i przygotowania. Tu niezwykle ważne są ziemniaki. Te na kluski powinny zawierać dużo skrobi. Czy da się to jakoś sprawdzić?

Do obiadu zwykle podajemy gotowane ziemniaki. Ich przygotowanie jest proste, a dodatek pasuje do wielu dań. Jednak ja osobiście o wiele bardziej lubię ryż czy kluski. Te ostatnie wymagają trochę pracy, ale efekt wart jest poświęcenia. By jednak kluski ziemniaczane wyszły takie, jak trzeba, należy przeznaczyć na nie odpowiednie ziemniaki. Dziś podpowiem wam, jak zrobić to w prosty sposób.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski?

Na wszelkiego rodzaju kluski najlepsze są ziemniaki typu C, które zawierają dużo skrobi. Mogą to więc być odmiany, np.: Bryza, Cekin, Gracja, Gustaw, Melody. Kupując ziemniaki z przeznaczeniem na kluski, można się sugerować nazwą odmiany podaną na opakowaniu. Można też wybrać specjalne ziemniaki na kluski sprzedawane zwykle w opakowaniach 2,5 kg. Jeśli jednak nie wiemy, jakiej odmiany ziemniaki kupiliśmy, w bardzo prosty sposób można się przekonać, czy nasze ziemniaki zawierają dużo skrobi.

Prosty test oceniający zawartość skrobi w ziemniakach

Jeśli planujecie przygotować kluski śląskie, a nie wiecie, jakie ziemniaki macie w domu, możecie wykonać prosty test. Wystarczy przekroić surowy ziemniak na połowę, a potem pocierać obie połówki jedna o drugą (przekrojami). Gdy ziemniaki zawierają dużo skrobi, na powierzchni pojawi się biała, kleista warstwa. Im bardziej połówki kleją się do siebie, tym więcej skrobi zawierają i tym lepiej nadają się na kluski.

Jak zrobić kluski śląskie?

Jeśli macie już odpowiednie ziemniaki, ugotujcie je, a potem przygotujcie z nich kluski. W tym celu ugotowane ziemniaki należy odcedzić, osuszyć i przepuścić przez praskę, póki są ciepłe. Dzięki temu łatwo zamienią się w gładką masę.

Przepis: Kluski śląskie

Kluski z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (mączystych, typu C)
  • mąka ziemniaczana (około 1/4 masy ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem, tak by nie było w nich grudek. Ziemniaki wystudź.
  2. Zagniatanie ciastaPrzełóż ziemniaki do miski i wyrównaj powierzchnię. Podziel masę ziemniaczaną na 4 równe części. Wyjmij jedną część ziemniaków i zastąp ją mąką ziemniaczaną. Dodaj jajko i szczyptę soli, wymieszaj składniki, a potem zagnieć z nich ciasto.
  3. Formowanie i gotowanie klusekZ ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrób wgłębienie palcem. W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Włóż do niej kluski, zamieszaj. Gotuj, aż 2 minuty, licząc od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Wskazówka: Kluski śląskie doskonale pasują do sosów mięsnych, pieczeni i gulaszu. Można je też podać z masłem i zrumienioną bułką tartą.

Czytaj też:
Biorę jajka, mąkę i robię pyszne kluski. To mój niezawodny sposób na ekspresowy obiad z niczego
Czytaj też:
Szybkie kluski leniwe robię z przepisu babci. Pyszne danie gotowe w 30 minut

Źródło: smaki.pl