Kotlety mielone są smaczne, ale ciężkostrawne. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przerobić mięso mielone na inną potrawę. Doskonałą propozycją jest klops, który piecze się w piekarniku. Zastąpienie smażenia pieczeniem wychodzi na zdrowie, a dzięki aromatycznym plasterkom pieczeń jest niezwykle soczysta. Moja rodzina uwielbia ten obiad, a ja lubię go robić to bardzo proste.
Z jakiego mięsa zrobić klops?
Na klops najlepiej wybrać niezbyt chude mięso, bo dzięki temu pieczeń wyjdzie soczysta. Może to więc być mielona wieprzowina lub mięso wieprzowo-wołowe. Można też sięgnąć po zmielone mięso z ud kurczaka lub z udźca indyczego. Dodatek wędzonego boczku sprawia, że danie wychodzi jeszcze bardziej soczyste, a także aromatyczne i pełne smaku.
Jak zrobić klops z mielonego mięsa i plastrów boczku?
Masę na klops przygotowuje się podobnie, jak na kotlety. Też warto do niej dodać namoczoną i odciśniętą bułkę lub trochę tartej bułki. Ten dodatek sprawi, że klops po upieczeniu nie będzie mocno zbity i zachowa przyjemną pulchność. Aromatu tej potrawie dodadzą: podsmażona cebulka, czosnek, przyprawy i musztarda. Za spójność kawałków mięsa będzie zaś odpowiadać jajko.
Przepis: Klops w plastrach boczku
Klops z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego pieczony w plastrach wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyObierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek na złoty kolor, wystudź. W misce połącz mięso mielone, przestudzoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą i musztardę. Masę dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
- Formowanie klopsaNa blacie ułóż plastry wędzonego boczku, tak, by na siebie lekko nachodziły. Na powstały prostokąt połóż podłużny wałek uformowany z mięsnej masy. Owiń go plastrami boczku, w razie potrzeby zepnij plastry wykałaczkami.
- Pieczenie klopsaKlops umieść w naczyniu do zapiekania. Przykryj je, klops piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, włączyć termoobieg i ładnie zrumienić boczek.
Jak podać klops z mielonego mięsa?
Klops po upieczeniu warto pozostawić na 5-10 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Potem trzeba go pokroić w plastry i podać np. z gotowanymi ziemniakami, sosem pieczeniowymi i surówką. Dobrze też będzie pasowała do niego ugotowana kasza jęczmienna lub gryczana, a także groszek duszony z marchewką czy buraczki na ciepło.
Czytaj też:
Dzięki trikowi mojej mamy kotlety mielone zawsze są soczyste. Sekretny składnik, którego nie zgadnieszCzytaj też:
Z mielonego mięsa robię delikatne pulpety. Są lżejsze dla żołądka niż kotlety i mają pyszny sos