Klops z mięsa mielonego obkładam aromatycznymi plastrami. Zdaniem mojej rodziny to pieczeń na medal

Klops z mięsa mielonego obkładam aromatycznymi plastrami. Zdaniem mojej rodziny to pieczeń na medal

Dodano: 
Klops w boczku
Klops w boczku Źródło: Shutterstock / Mariusz S. Jurgielewicz
Z mięsa mielonego można zrobić nie tylko kotlety, ale też inne, o wiele zdrowsze potrawy. Należy do nich na przykład klops, który zamiast smażyć, piecze się w piekarniku. Dzięki aromatycznym plastrom potrawa wychodzi soczysta i pełna smaku.

Kotlety mielone są smaczne, ale ciężkostrawne. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest przerobić mięso mielone na inną potrawę. Doskonałą propozycją jest klops, który piecze się w piekarniku. Zastąpienie smażenia pieczeniem wychodzi na zdrowie, a dzięki aromatycznym plasterkom pieczeń jest niezwykle soczysta. Moja rodzina uwielbia ten obiad, a ja lubię go robić to bardzo proste.

Z jakiego mięsa zrobić klops?

Na klops najlepiej wybrać niezbyt chude mięso, bo dzięki temu pieczeń wyjdzie soczysta. Może to więc być mielona wieprzowina lub mięso wieprzowo-wołowe. Można też sięgnąć po zmielone mięso z ud kurczaka lub z udźca indyczego. Dodatek wędzonego boczku sprawia, że danie wychodzi jeszcze bardziej soczyste, a także aromatyczne i pełne smaku.

Jak zrobić klops z mielonego mięsa i plastrów boczku?

Masę na klops przygotowuje się podobnie, jak na kotlety. Też warto do niej dodać namoczoną i odciśniętą bułkę lub trochę tartej bułki. Ten dodatek sprawi, że klops po upieczeniu nie będzie mocno zbity i zachowa przyjemną pulchność. Aromatu tej potrawie dodadzą: podsmażona cebulka, czosnek, przyprawy i musztarda. Za spójność kawałków mięsa będzie zaś odpowiadać jajko.

Przepis: Klops w plastrach boczku

Klops z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego pieczony w plastrach wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyObierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek na złoty kolor, wystudź. W misce połącz mięso mielone, przestudzoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą i musztardę. Masę dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
  2. Formowanie klopsaNa blacie ułóż plastry wędzonego boczku, tak, by na siebie lekko nachodziły. Na powstały prostokąt połóż podłużny wałek uformowany z mięsnej masy. Owiń go plastrami boczku, w razie potrzeby zepnij plastry wykałaczkami.
  3. Pieczenie klopsaKlops umieść w naczyniu do zapiekania. Przykryj je, klops piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, włączyć termoobieg i ładnie zrumienić boczek.

Jak podać klops z mielonego mięsa?

Klops po upieczeniu warto pozostawić na 5-10 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Potem trzeba go pokroić w plastry i podać np. z gotowanymi ziemniakami, sosem pieczeniowymi i surówką. Dobrze też będzie pasowała do niego ugotowana kasza jęczmienna lub gryczana, a także groszek duszony z marchewką czy buraczki na ciepło.

Czytaj też:
Dzięki trikowi mojej mamy kotlety mielone zawsze są soczyste. Sekretny składnik, którego nie zgadniesz
Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię delikatne pulpety. Są lżejsze dla żołądka niż kotlety i mają pyszny sos