Dzięki trikowi mojej mamy kotlety mielone zawsze są soczyste. Sekretny składnik, którego nie zgadniesz

Dzięki trikowi mojej mamy kotlety mielone zawsze są soczyste. Sekretny składnik, którego nie zgadniesz

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, ale nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Dzięki trikowi mojej mamy, mielone zawsze są soczyste, delikatne i pełne smaku.

Soczyste i miękkie kotlety mielone od zawsze były wizytówką mięsnej kuchni mojej mamy. Poznałam sekret ich wyjątkowej konsystencji. Otóż, aby kotlety były naprawdę soczyste, trzeba do masy mięsnej dodać pewien nietypowy składnik – wodę gazowaną. W roli sekretnego dodatku sprawdzi się także odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego.

Wskazówka: wpływ na soczystość kotletów mielonych ma również zawartość tłuszczu w mięsie – jeśli użyjesz mięsa chudego, kotlety mogą być bardziej suche.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Do przygotowania kotletów mielonych najlepsza będzie mieszanka mięsna wołowo-wieprzowa. Wyrabiając masę na kotlety należy robić to delikatnie. Zbyt długie mieszanie sprawia, że kotlety mogą stać się zbyt twarde. Warto dobrze połączyć składniki, aby nie straciły swojej delikatnej konsystencji. To również czas na dodanie do masy mięsnej odrobiny wody gazowanej.

Wskazówka: dla głębszego smaku i koloru możesz dodać do masy mięsnej drobno posiekaną natkę pietruszki.

Przepis: Kotlety mielone

Najlepiej podawać je z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, surówką lub sałatką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
416 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
  • 2 łyżki wody gazowanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówNamocz bułkę tartą: W misce zalej bułkę tartą mlekiem i odstaw na kilka minut, aż wchłonie mleko i stanie się miękka. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Smaż cebulę na maśle, aż stanie się szklista. Czosnek dodaj na chwilę przed końcem smażenia, aby się nie przypalił.
  2. Przygotowanie masy mięsnejW dużej misce wymieszaj mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, jajko, cebulę z czosnkiem, sól, pieprz oraz majeranek. Dokładnie wyrób masę rękami, aż będzie jednolita i gładka. Dodaj wodę gazowaną.
  3. Formowanie kotletówZ przygotowanej masy formuj kotlety o średniej wielkości, starając się, aby miały równą grubość. W razie potrzeby lekko zwilżaj dłonie wodą, by łatwiej formować kotlety.
  4. Smażenie kotletówRozgrzej oliwę lub olej na patelni na średnim ogniu. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony. Jeśli kotlety są grubsze, można je przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez dodatkowe 5 minut, aby były dobrze usmażone w środku, ale wciąż soczyste.

Jakie przyprawy będą idealne do kotletów mielonych?

Ważnym elementem kotletów mielonych są przyprawy. Dodatek majeranku, czosnku, pieprzu i soli to tradycyjny opcja. Warto jednak eksperymentować z dodatkami, jak np. curry, zioła prowansalskie, papryka czy nawet odrobina musztardy. Dodanie odrobiny startego parmezanu lub wędzonego sera może wzbogacić smak kotletów.

Jak smażyć kotlety mielone?

Aby kotlety nie rozpadały się podczas smażenia, warto je dobrze skleić (wyrabiając masę mięsno-bułkową) i nie formować ich za cienko. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Pamiętaj, aby je delikatnie formować, nie dociskając zbyt mocno.

Kotlety mielone najlepiej smażyć na średnim ogniu, aby miały czas usmażyć się w środku, a zewnętrzna warstwa nie przypaliła się. Po usmażeniu możesz włożyć kotlety do piekarnika na kilka minut (np. 10 minut w 180 stopni Celsjusza), aby upewnić się, że są dobrze usmażone, zwłaszcza jeśli są grubsze.

Porada: po usmażeniu kotlety najlepiej odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Czytaj też:
Odkryj sekret moich pulpetów w sosie pomidorowym. Szybki i tani obiad, który pokocha cała rodzina
Czytaj też:
Sekretny składnik sprawia, że fasola z kiełbasą smakuje nieziemsko. Ten kultowy przepis podbija Polskę od lat