Pałki z kurczaka to niedrogie mięso, z którego łatwo przyrządzić pyszny obiad. Nasza propozycja to obiad z piekarnika i pieczone pałki z kurczaka z dodatkiem aromatycznych pieczarek oraz ziemniaków. Chwila przygotowań, a potem już wszystko robi się samo. Cały obiad jest gotowy w godzinę bez wielkiego wysiłku.
Jak zrobić pieczona pałki z kurczaka z pieczarkami?
To danie jest bardzo proste, bo wystarczy wrzucić wszystkie składniki do brytfanki i upiec. Danie można podlewać w trakcie pieczenia (zaznaczamy to w przepisie), ale kluczowe jest dodanie masła pod koniec pieczenia, które się skarmelizuje i podkręci wszystkie smaki.
Przepis: Pałki z kurczaka z pieczarkami
Patent na obiad z brytfanki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 763 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 16 pieczarek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki obierz i pokrój na plastry, cebulę pokrój na ćwiartki. Ziemniaki wymieszaj z połową oliwy, dopraw solą, pieprzem i razem z cebulą wyłóż na dno brytfanki. Kurczaka dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszaj z resztą oliwy. Ułóż na ziemniakach cebulę, pieczarki i kurczaki.
- Pieczenie daniaPiecz kurczaka ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W razie potrzeby podlewaj odrobinę wodą lub białym winem. 15 minut przed końcem pieczenia dodaj do brytfanki masło.
Gotowe danie możesz zaserwować z dowolną surówką. Do takiego obiadu z piekarnika pasują także różnego rodzaju zimne sosy, np. tatarski, czosnkowy czy koperkowy na bazie jogurtu naturalnego.
Inne pomysły na obiad z piekarnika
Przepis na pałki z kurczaka z pieczarkami możesz modyfikować w zależności od tego, na co masz ochotę, ale też od tego, co akurat masz w lodówce czy domowej spiżarni.
Przede wszystkim, zamiast ziół prowansalskich możesz wykorzystać inne przyprawy, np. gotowe mieszanki do drobiu, pikantne mieszanki z curry, ale też zioła takie jak oregano czy tymianek. Pałki z kurczaka można również doprawić słodką i ostrą papryką (bardzo polecamy taką wersję).
Do brytfanki oprócz ziemniaków, cebuli i pieczarek możesz dorzucić również inne warzywa. Pasuje tu marchewka (pokrojona w grube plastry), ząbki czosnku (dodadzą daniu aromatu), kawałki kolorowej papryki, buraki pokrojone w kostkę, kawałki cukinii, poszatkowana drobno kapusta biała lub czerwona czy różyczki kalafiora lub brokułu.
Czytaj też:
Kroję ziemniaki na plasterki, zalewam aromatycznym sosem i posypuję serem. Ta zapiekanka smakuje każdemuCzytaj też:
Polędwiczka w tym aromatycznym sosie smakuje jak marzenie. Lepszej nie zamówisz w restauracji