W tygodniu często brakuje nam czasu, by spędzać godzinę lub dłużej na robieniu obiadu dla rodziny. W takich sytuacjach zdarza mi się ratować, wykorzystując niektóre półprodukty. Częstym gościem w moim menu są ziemniaczane kluseczki. Zawsze staram się mieć w lodówce opakowanie dobrego, świeżego gnocchi. To świetna baza szybkich i pożywnych obiadów. Oczywiście włoskie gnocchi możesz zamienić na kopytka lub inne gotowce na przykład kluski śląskie.
Jak zrobić gnocchi z warzywami i serem?
Przygotowanie tego dania jest naprawdę szybkie. W 5 minut uszykujesz składniki, które po 15 minutach smażenia będą gotowe do podania. Z tym przepisem zaoszczędzisz czas, a jednocześnie podasz coś odżywczego i pysznego.
Porada: jeśli nie masz lub nie przepadasz za parmezanem, możesz wykorzystać inny ser. Polecam podobny do parmezanu, ale nieco delikatniejszy i mniej słony, grana padano. Świetnie pasują też sery: cheddar, gouda lub emmentaler
Przepis: Gnocchi z warzywami i parmezanem
To danie wymaga minimalnej liczby składników i niewielu przyborów kuchennych, więc świetnie sprawdzi się po długim dniu spędzonym w pracy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
- 400 g gnocchi
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Smażenie warzywPieczarki pokrój w plastry, paprykę po usunięciu gniazda z nasionami i cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez około 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zmiękną i odparują nadmiar wody (ok. 6 minut). Dodaj paprykę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie lekko miękka, ale nadal chrupiąca.
- Smażenie gnocchiNa osobnej patelni lub tej samej (po przełożeniu warzyw do innego naczynia) rozgrzej odrobinę oliwy (opcjonalnie łyżkę masła klarowanego). Dodaj gnocchi i smaż na średnim ogniu, aż staną się złociste i lekko chrupiące z zewnątrz (ok. 5 minut).
- WykonanieDo podsmażonego gnocchi dodaj na patelnię warzyw. Wymieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp danie startym parmezanem i świeżą natką pietruszki.
To szybkie danie serwuj od razu po zdjęciu z patelni.
Co jeszcze dodać do gnocchi z warzywami i parmezanem?
Jeśli chcesz zwiększyć wartość odżywczą dania, możesz pod koniec smażenia warzyw doda liście świeżego szpinaku. Jako składniki wzbogacające posiłek o białko świetnie sprawdzą się: pierś z kurczaka (smażona, grillowana lub gotowana), tofu lub ciecierzyca (z puszki lub słoika). Miłośnikom pikantnych dań polecam chilli lub ostre przyprawy. Przepis łatwo modyfikować, więc dostosujesz go bez problemu do oczekiwań całej rodziny.
Osoby, które nie jedzą nabiału, mogą zastąpić parmezan wegańską wersją. W sklepach dostępny jest gotowy wegański parmezanów, ale możesz przygotować własny. Wystarczy wymieszać mielone orzechy nerkowca, drożdże nieaktywne i odrobinę soli.
Czytaj też:
Ta szybka i tania zapiekanka to u mnie hit. Robię ją na sycący obiad dla rodzinyCzytaj też:
Łączę brokuł z 2 pożywnymi dodatkami i robię pyszną zapiekankę. Jest dobra na obiad i kolację